Gumová dlažba (Zdroj: Gutta ČR) Zobrazit fotky zobrazit 4 fotky

Řeč je o gumové dlažbě, která má kromě výše uvedeného i spoustu jiných možností použití v domácích, veřejných i průmyslových oblastech, a to jak v interiéru, tak i venkovních prostorech.

Gumová dlažba je vyrobena z recyklované pryže, jedná se tedy o ekologický a cenově dostupný materiál s certifikátem zdravotní nezávadnosti. Pryžové dlaždice se využívají jako alternativa dřevěných terasových prken, zámkové dlažby či betonové podlahy v dílně, kde fungují i jako tepelná izolace studené podlahy. Díky svým vlastnostem je gumová dlažba výborným prostředkem pro zmírnění pádu a snižování rizika zranění, proto se stala také oblíbeným prvkem v hernách a sportovních areálech, na dětských hřištích a zahradách, kde má uplatnění jako dopadová plocha pod herními prvky, jako jsou skluzavky či houpačky. Chůze po takové dlažbě je příjemně odpružená, což je bod plus pro využití na terasách a balkónech. Protiskluzový a měkký povrch oceníte i v okolí bazénů. Z gumových dlaždic Flexi si můžete vytvořit i pohodlný chodník ve skleníku nebo cestičku mezi záhony. Zkrátka možnosti použití jsou téměř neomezené. Speciálně pro interiéry jsou vyrobeny dlaždice Alfa, které uvítají domácí kutilové ve svých dílnách a garážích. Jednak proto, že jejich povrch je opatřen výstupky proti uklouznutí, také výborně tlumí vibrace a hluk a spolehlivě odolávají nárazům – např. při pádu kladiva nebo jiného těžkého předmětu. Tento typ dlažby hojně využívají také fitness centra, u kterých je ochrana podlahy v podstatě nutností. 

Gumová dlažba Terrace (Zdroj: Gutta ČR)
Gumová dlažba Terrace (Zdroj: Gutta ČR)

Pokládka a péče o gumovou dlažbu

Údržby dlaždic se nemusíte bát – jsou snadno omyvatelné proudem vody, běžné nečistoty se dají jednoduše omést. Ani pokládka není nic, co by nezvládnul průměrně šikovný jedinec. Pryžovou dlažbu lze instalovat na beton, asfalt, dřevo i zhutněnou zeminu. Nenáročná je taktéž případná výměna nebo přemístění. Gumové dlaždice mohou být k podkladu přilepeny. V tomto případě se lepidlo na gumovou dlažbu aplikuje na čtyři rohy dlaždice, aby přilnula k povrchu. Je důležité neaplikovat lepidlo na celý povrch dlaždic, to by mohlo vést k zabránění toku vodu a následnému vyboulení dlaždic. Dlaždice k sobě mohou být vzájemně přilepeny po stranách: i v tomto případě je potřeba lepidlo aplikovat na okraj dané strany, aby se zajistilo řádné odvodnění. Při lepení dlaždic se doporučuje používat rukavice.

Gumová dlažba Smart Flex (Zdroj: Gutta ČR)
Gumová dlažba Smart Flex (Zdroj: Gutta ČR)

Další výhody gumové dlažby

Gumová dlažba splňuje veškeré základní požadavky na venkovní dlažbu plus něco navíc – je plně UV odolná, dostupná v několika barvách, nestudí, vydrží mráz i vysoké teploty a díky "fazetkám" na krajích výborně odvádí vodu z povrchu, čímž zabraňuje tvorbě kaluží. Pár minut po dešti jsou dlaždice suché a neklouzavé. Zejména pro rodiny s dětmi je tato dlažba praktičtější než zámková či betonová. 

Měkká, tichá, příjemná – taková je chůze po gumové dlažbě. Vyberte si na www.guttashop.cz a přesvědčte se o tom.

Gumová dlažba alfa (Zdroj: Gutta ČR)
Gumová dlažba alfa (Zdroj: Gutta ČR)