Dřevěné podlahy? Zobrazit fotky zobrazit 4 fotky Dřevěné podlahy jsou velmi rozšířeným typem podlahovin a to proto, že dřevo jako přírodní materiál vyvolává v člověku pocit tepla, pohodlí a harmonie. Pocit tepla je způsoben nízkou tepelnou vodivostí, takže bosou nohou vnímáme dřevěnou podlahu jako příjemně teplou.
Dřevěné podlahy bychom mohli rozdělit na masivní (prkenné, palubkové, parketové, mozaikové) a lamelové vícevrstvé podlahy. Jaké jsou jejich výhody či nevýhody? Kde je vhodné použít jednotlivé typy podlah? Nejen na tyto otázky se dozvíte odpověď právě teď...

MASIVNÍ PODLAHY jsou staletími prověřený materiál. Výhodou je v podstatě neomezená možnost renovace, ta samozřejmě závisí na tloušťce zvolené podlahy. Nevýhodou ovšem může být vyšší pořizovací cena a také náročnější pokládka (broušení, tmelení, povrchová úprava) i následný úklid. Další a možná největší nevýhodou je nižší rozměrová stabilita než u vrstvených podlah.
  • PRKENNÉ PODLAHY:
    Představují nejjednodušší provedení dřevěné podlahy. Patří sem tesařské podlahy zhotovené z hoblovaných nebo nehoblovaných desek případně fošen. Jsou pokládány bez konstrukčního spoje na tupý sraz na polštáře. K polštářům je můžeme buď přibíjet, nebo ještě lépe šroubovat (možnost v případě potřeby snadněji rozebrat). Prkenné dřevěné podlahy jsou předchůdcem dřevěných palubových podlah a jsou většinou zhotovovány z měkkých druhů dřevin (jako je smrk, modřín a jedle). Jsou vyráběny bez povrchové úpravy, která se provádí až na položené podlaze. Tmelení spár prkenných podlah se neprovádí.
  • PALUBOVÉ PODLAHY:
    Palubová (někdy též palubková) podlaha je zhotovována ze čtyřstranně opracovaného deskového řeziva. Podlahové palubky – podlahovky jsou vyráběny s perem a drážkou, které se při pokládce zasouvají do sebe. Následně se přibíjejí (šroubují) skrytě do polštářů. Nejběžnějším materiálem pro podlahovky je smrk, borovice a modřín. Setkáváme se i s dubem a jinými dřevinami. Podlahovky jsou dodávány zpravidla bez povrchové úpravy.
  • PARKETOVÉ PODLAHY:
    Celým názvem se jedná o parketové vlysy s perem a drážkou. Parketové dílce mají možnost vytváření různých vzorů (klasický řemen, různé stromečkové vzory, čtverce, rámečky s výplněmi, rybinové vzory a mnoho dalších) a kombinací dřevin. Většinou též bez povrchové úpravy.
  • MOZAIKOVÉ PODLAHY: Jsou zhotovovány z lamel nebo vlysů malých rozměrů, které jsou poskládány do různých vzorů. Tabule s takto uspořádanými vzory jsou buď z rubové strany nalepeny na síťovinu nebo jsou po lícové straně fixovány krepovou páskou, která se po nalepení obrousí. Vyznačují se menší tloušťkou. Pro výrobu jsou používány různé druhy listnatých, jehličnatých i exotických dřevin. Zvláštním typem mozaikové podlahy je tzv. PRŮMYSLOVÁ MOZAIKA, vyráběná z úzkých proužků skládaných v pásech na tupý sraz. Dříve byl tento typ podlahy doménou průmyslových provozů, dnes je velmi oblíben i v moderních interiérech.
Foto PODLAHY MAREŠ - podlahové krytiny, dveře
Foto PODLAHY MAREŠ - podlahové krytiny, dveře
LAMELOVÉ - VÍCEVRSTVÉ podlahy, jejichž hlavní výhodou je použití principu překližování. Spočívá v tom, že jednotlivé vrstvy dřeva mají navzájem kolmý směr vláken. Tím se dosáhne žádoucího jevu, kdy objemové změny dřeva v přímých směrech jsou „bržděny“ velmi malými změnami ve směru podélném.
Z hlediska skladby můžeme tyto podlahy rozdělit na dva typy: TŘÍVRSTVÉ a DVOUVRSTVÉ PODLAHY.

TŘÍVRSTVÉ PODLAHY:
Složení podlahové dílce
  1. nášlapná vrstva – složená z lamel kvalitního pohledového dřeva – tloušťka nášlapné vrstvy je zpravidla 4 mm
  2. středová vrstva – z úzkých latěk orientovaných vlákny kolmo na vlákna lamel nášlapné vrstvy. Pro středovou vrstvu je obvykle používáno měkké dřevo z borovice nebo smrku, u podlah vyráběných v Asii se setkáváme se středovou vrstvou z tvrdého tropického dřeva.
  3. dolní, tzv. protitahová vrstva – obvykle ze smrkové dýhy, orientované stejně jako nášlapná vrstva.
Nejčastěji se dnes využívá výhod zámkových spojů kdy se podlahové dílce k sobě nelepí, pouze zacvaknou. Výhodami zámkových spojů jsou především větší přesnost spoje při zachování stejné pevnosti spoje, snadnější a rychlejší montáž a také možnost rozebrání. Třívrstvé dřevěné podlahy se nejčastěji pokládají plovoucím způsobem ale v poslední době se využívá též možnosti celoplošného přilepení k podkladu. Oboje má své pro i proti. Přilepením k podkladu ztratíme možnost rychlé a snadné demontáže. V době kdy zařizujeme nový byt, se to může zdát nepodstatné. Ovšem i v novostavbě může dojít k různým pojistným událostem a podlaha musí ven. Obtížnější bude i výměna jednotlivých dílců v případě lokálního poškození. Musíme také počítat z vyšší cenou pokládky.
Mezi výhody můžeme zařadit např. omezení pružení nebo pohupování podlahy. V případě lehkých kusů nábytku také omezení vibrací, které se mohou šířit od chůze. Přilepením též omezíme dunivý (tedy prostorový) zvuk. Na druhé straně montáž podlah bez izolační podložky může vést ke zvýšení kročejového hluku.

DVOUVRSTVÉ PODLAHY:
Složení podlahového dílce
  1. nášlapná vrstva -z kvalitního pohledového dřeva
  2. nosná vrstva - z překližky nebo latěk prořezané systémem spár, aby byly odstraněny nežádoucí tvarové změny.
Dvouvrstvé dílce většinou připomínají tvary klasické vlysy. Dodávají se obvykle s povrchovou úpravou a při pokládce se musí celoplošně přilepit na podklad. Jejich výhodou je menší tloušťka a tím i tepelný odpor a možnost různých designových kombinací při pokládce (skládání vzorů, možnost kombinace dřevin).

U vrstvených podlah je renovovatelnost omezená tloušťkou nášlapné vrstvy (4mm).
Další výhodou vrstvených podlah je široká nabídka jak tradičních středoevropských dřevin, tak i stále oblíbenějších exotických dřevin s již hotovou povrchovou úpravou lakem či olejem, za příznivější ceny než je tomu u masivních dřevěných podlah. Vrstvené podlahy jsou vhodné na podlahové vytápění, což je dnes také velice důležité.
Foto PODLAHY MAREŠ - podlahové krytiny, dveře
Foto PODLAHY MAREŠ - podlahové krytiny, dveře

Na závěr bych ještě připomněla pro ty, kteří by se chtěli vzdát touhy po dřevěné, ať už masivní či vrstvené podlaze, jen proto, že se obává náročné údržby, bylo by to zbytečné! V dnešní době je na trhu obrovské množství kvalitních laků a olejů, jejichž následná údržba není nijak složitá. Postačí podlahu udržovat prostředky na to určenými. Podle provozního zatížení podlahy 1 až 4 do roka ošetřit a tím i oživit povrch speciálním prostředkem (např. prostředky od firmy Dr. Schutz).

Všechny zájemce ať už o dřevěné podlahy, na něž se naše firma specializuje, či laminátové podlahy, ale také PVC a koberce, rádi přivítáme v naší vzorkové prodejně. Samozřejmě a rádi poradíme a pomůžeme Vám vybrat podlahu podle vašich představ i možností. V případě zájmu odborně položíme.
Za celý tým přeji šťastný výběr a dlouhá léta prožitá na kvalitních podlahách.
Foto PODLAHY MAREŠ - podlahové krytiny, dveře
Foto PODLAHY MAREŠ - podlahové krytiny, dveře