Dřevěnou nebo laminátovou podlahu? Zobrazit fotky zobrazit 7 fotek

Hezký vzhled nabízí oba typy podlah - dřevěné i laminátové, pro někoho má laminátová modernější vzhled, ta dřevěná zase stále vítězí u staromilců, kteří se rádi obklopují přírodními materiály. A také u toho, kdo je v dobré finanční kondici.

Která podlaha sedne právě vám?

Jestliže je finanční hledisko rozhodující, je volba většinou jasná. Dřevěné podlahy - zejména parketové - jsou prostě dražší. V opačném případě je třeba zhodnotit i jiná kritéria. Například relativní vzdušnou vlhkost prostředí a frekvenci zátěže včetně toho, zda musí podlaha odolat i dětskému řádění a drápkům domácích mazlíčků.

Lidová cena a rychlá pokládka

I u lamelových podlah je cenové rozpětí poměrně velké v závislosti na dekoru i kvalitě materiálu, která se volí podle předpokládané zátěže. Cena za m2 může začínat již na 150 Kč. Připočítat musíte ještě montáž, která probíhá na sucho – jde tedy o podlahu plovoucí. Zlé jazyky tvrdí, že laminátová podlaha je slyšet až k sousedům. To ale vůbec nemusí platit, pokud proběhla profesionální pokládka podle všech pravidel poctivého podlahářského řemesla. Zvlášť precizně se musí postupovat při srovnávání případných nerovností podkladu. Jistotou je instalace systému silenzio, který umožňuje snížit hlučnost podlahy až o polovinu. Z estetického hlediska je zase důležité bezchybné začištění a olištování nové podlahy.

Přednostmi laminátové podlahy jsou tvrdá horní vrstva vytvořená již během výroby a tím pádem vysoká odolnost proti otěru a dále jednoduchá pokládka. A hlavní rozdíl oproti dřevu je též v množství barev, respektive odstínů. U lamelových podlah může mít design tolik podob, kolik jich má lepenková vrstva, která tvoří jednu část sendviče lamely. Problémem však může být pro laminátové podlahy dlouhodobé působení vlhkosti, které může vést k deformaci nosné desky. Oproti tomu dřevo se do určité míry vrací do svého původního tvaru, ale přesto bychom jej měli chránit před vlhkem, ale i nadměrně suchým vzduchem jako oko v hlavě.
Nová podlaha
Nová podlaha
Nová podlaha
Nová podlaha

Dostupný luxus

Dřevěnou podlahu lze označit jako protihlukovou. Chodit po ní je vysloveně příjemné, i když po nalakování je na dotyk stejně chladná jako ta laminátová. V poslední době jsou však oblíbenější oleje, které se do vrchní vrstvy dřeva vpijí, chrání ji a zároveň krásně podtrhnou kresbu letorostů, případně vosky. Je jasné, že s takovou podlahou je v interiéru prostě milo a útulno. Třívrstvá plovoucí podlaha je u dřevěných podlah cenovým kompromisem. V porovnání s masivem je konstrukčně stálejší (méně pracuje). Dvouvrstvá se zase dobře hodí do místností s topením v podlaze.

Pokud najdete firmu, která nabízí skutečnou kvalitu s garancí dlouhé životnosti, nemusíte se bát zvolit dřevo i do komerčních prostor. Stejná firma většinou zajišťuje i kompletní rekonstrukce. Zároveň se postará i o demontáž a odvoz stávající podlahy.  
Nejnáročnější cenově i na pokládku jsou parketové masivní podlahy
Nejnáročnější cenově i na pokládku jsou parketové masivní podlahy
Nová podlaha
Nová podlaha
Nová podlaha
Nová podlaha
Nová podlaha
Nová podlaha
Zdroj: www.jupeko.cz
JUPEKO - podlahářské práce Poslat poptávku