Nestárnoucí dřevěný nábytek Zobrazit fotky zobrazit 4 fotky Poohlédneme-li se do minulosti, zjistíme, že téměř ve všech historických epochách se v nábytkové tvorbě využívalo zejména dřevo. I když současné nábytkářství hledá uplatnění pro nové materiály, rostlé dřevo stále drží krok s dobou a udržuje si svou důležitost. Řemeslnící dokázali vytvořit z kusu nábytku doslova a do písmene umělecké dílo. Dřevo poskytuje nepřeberné množství různých dekoračních technik. Mnozí nábytkáři však využívají přirozené krásy dřeva a čistých linií.

Dřevo vnáší do interiérů příjemný pocit útulnosti a opravdového domova. Světové módní trendy jednoznačně směřují k používání kvalitních přírodních materiálů. Výrazným požadavkem ne každý materiál použitý v našich domovech je jeho zdravotní nezávadnost. I toto kritérium dřevo splňuje a vytváří bezpečné a zdravé prostředí vhodné pro práci i odpočinek. Rozvoj výrobních technologií přinesl různé kombinace s ostatními materiály, například povrchovými lamináty, fóliemi, dýhami a podobně. Díky tomu se zvyšuje mechanická odolnost povrchu nábytku a celkově se zlepšují užitné vlastnosti nábytkových konstrukcí.

Nepodceňujte výběr materiálu

Na estetické působení nábytku jsou kladeny vysoké požadavky, proto v návrhu i výrobě hraje zásadní roli výběr druhu dřeva. Často je pro výběr rozhodující právě vzhled dřeva, namísto jeho technických vlastností. Borovicové dřevo se suky je spojováno se selským lidovým výrazem nábytku. Exotické dřevo působí elegantně a honosně. Oblíbená je světlá barva borovice a svou vysokou příčku v celkovém žebříčku si drží i dřevo dubové, které je neutrální a velice oblíbené. Vzhled dřeva do jisté míry předurčuje i možnost povrchové úpravy hotového výrobku. Světlejší dřeviny lze mořit více barevnými odstíny než dřeviny tmavší.
Foto: ŠIKO - ZAKÁZKOVÉ STOLAŘSTVÍ, kuchyně na zakázku
Foto: ŠIKO - ZAKÁZKOVÉ STOLAŘSTVÍ, kuchyně na zakázku
Výběr materiálu ovlivňují také mechanicko fyzikální vlastnosti dřeva. Tyto vlastnosti ovlivňují celkovou životnost nábytku. Nejčastěji se používají dřeviny listnatých stromů s vyšší hustotou - ořech, třešeň, hrušeň a dub. Velice oblíbené, avšak podstatně dražší, jsou exotické dřeviny. Výborné mechanicko fyzikální vlastnosti má buk, který se používá pro výrobu sedacího nábytku z ohýbaného dřeva.

Rostlé dřevo spolehlivě reaguje na změny vlhkosti prostředí. To se negativně projevuje na funkčnosti nábytku. Lze tomu zamezit volbou vhodné konstrukce. Výběr materiálu je nutné podřídit tomu, kde se bude používat – v interiéru či exteriéru a jaká zde bude vlhkost a teplota. Ve vlhkých prostorách, jako je například koupelna, by měl být kladen zvláštní důraz na volbu materiálu, jeho estetická stránka je rozhodně až na druhém místě.
Foto: ŠIKO - ZAKÁZKOVÉ STOLAŘSTVÍ, zahradní nábytek
Foto: ŠIKO - ZAKÁZKOVÉ STOLAŘSTVÍ, zahradní nábytek
Koupě nábytku a jeho údržba

Zda dáme přednost zakázkové výrobě, nebo se spokojíme s koupí sériově vyráběného nábytku, je pouze na vás. Každý má jiné požadavky a představy. Někdo dává přednost solitérnímu nábytku (samostatný kus nábytku bez návaznosti na ostatní použitý nábytek), jiný touží po nábytkové sestavě několika kusů nábytku či dílcových sestav, které se dají poskládat do několika variant.

Trh s nábytkem rozhodně není jednotvárný a nabízí mnoho prvků designu, použitých materiálů, druhů úprav a v neposlední řadě i kování, které je nepostradatelnou součástí nábytku. Nejdůležitějším hlediskem při koupi je však bezpečnost. U nábytku se vyplatí zaměřit na stabilitu jednotlivých kusů při běžném používání a posuďte i ergonomické parametry. Údržba zahrnuje péči nejen o povrch výrobků, ale i o kontrolu mechanismů a spojů. K jakékoli povrchové úpravě dřeva by se pak při čistění měla používat pouze navlhčená utěrka.
Foto: ŠIKO - ZAKÁZKOVÉ STOLAŘSTVÍ, kuchyně na zakázku
Foto: ŠIKO - ZAKÁZKOVÉ STOLAŘSTVÍ, kuchyně na zakázku
Dřevěný nábytek je nenahraditelný. Krása dřeva, zejména jeho kresba, nesčetná paleta odstínů a kvalitní povrchy nabízejí opravdu široké množství kombinací a variant. Každé přání, i to nejnáročnější, dokáže šikovný řemeslník proměnit v realitu přesně podle požadavků a vkusu zákazníka. Platí pravidlo, že ´co kus, to originál.´
ŠIKO - ZAKÁZKOVÉ TRUHLÁŘSTVÍ, STOLAŘSTVÍ, NÁBYTEK Poslat poptávku