Dřevěný štípaný šindel na vás dýchne tradici Zobrazit fotky zobrazit 10 fotek

Šindelové střechy jsou původní krytinou domů, kostelů, hradů i zámků. Dodnes je najdeme na mnohých honosnějších památkách a v lidové architektuře. Pro svou trvanlivost a odolnost i v náročných podmínkách se používaly v podhorských i horských oblastech. Ačkoliv je později vytlačily jiné druhy krytin, dřevěný štípaný šindel má stále svou tradiční hodnotu. Jak se štípaný šindel vyrábí, jaké má vlastnosti a jak probíhá jeho pokládka?

Štípaný šindel byl v minulých dobách nejčastější střešní krytinou. Ačkoli dnes máme k dispozici mnoho druhů používaných materiálů pro realizace střech, stále existují stavby, kde se využívají dřevěné štípané šindele. A často se jedná o památkově chráněné objekty.

Štípaný šindel

Štípaný šindel se vyrábí z jehličnatých dřevin - převážně ze smrkového dřeva. Používá se dřevo z výběru průměrného výřezu jehličnanů první a druhé třídy jakosti. Aby se maximálně zachovala neporušená struktura vláken dřevěného šindele, opracovává se co nejméně. Dřevěná krytina umožňuje stavbě výborně dýchat. Dřevěné šindele řadíme k lehkým střešním krytinám s nezaměnitelnou estetikou.

Šindele je možné impregnovat a tak zvýšit jejich odolnost vůči houbám, plísním a hmyzu. Po pokládce se doporučuje nanést dvouvrstvý barevný impregnační nátěr, který se má každých pět let obnovovat.

Výroba dřevěného šindele je ruční

Při výrobě štípaného šindele převažuje ruční práce. Tím se liší štípaný šindel od šindele řezaného. Štípání neporuší dřevěná vlákna, díky čemuž si dřevo zachovává uzavřený povrch. Ten nenasává vodu a nabídne vyšší životnost. Po dostatečném vyschnutí dřeva se šindel impregnuje. Kombinace kvalitního dřeva, ručního zpracování a odborné pokládky jsou základními kameny ke kvalitní střeše ze štípaného šindele.

Montáž dřevěného šindele

Štípaný šindel se pokládá na rovné ploše střechy se sklonem minimálně 30 stupňů, ale není problémem pokládka při zvlněném nebo jiném komplikovaném tvaru střechy. Rovný tvar šindele se využívá pro montáž na rovné plochy, kónické tvary se používají na nároží a v úžlabí.

Jednotlivé šindele se přibíjí pozinkovanými hřebíky na latě. Krytí může být jednoduché nebo dvojité, kdy jsou latě blíže u sebe a dochází tak k zakrývání spodní řady hřebíků.

Orientační spotřeba šindelové krytiny je na jeden metr čtvereční při dvojitém krytí od 50 do 60 kusů.

Zdroj: www.tesar-pamatkar.cz
TESAŘI - Břetislav Kocián Poslat poptávku