Dřevostavbu postavíte i z moderních ekopanelů Zobrazit fotky zobrazit 8 fotek

Pro stavbu úsporných dřevostaveb se využívá spojení moderních materiálů a technologií. Jednou z možností pro výstavbu nízkoenergetických domů je použití pevných stavebních panelů - ekopanelů. Jedná se o odolné a trvanlivé panely z přírodního materiálu, které splňují nároky na dobré izolační schopnosti i na prodyšnost domu. Jaké mají vlastnosti, jak se používají a proč se vyplatí?

Dřevostavby v současnosti patří mezi propagované řešení bydlení. Spojují v sobě vynikající tepelněizolační vlastnosti použitých materiálů, příjemné a zdravé vnitřní prostředí i komfortní a dostupné  bydlení. Proti tradičním stavebním postupům navíc nabízí rychlý postup stavby, která díky systémům suché výstavby nezahrnuje zdlouhavé mokré postupy a minimalizuje se tak i doba čekání - stavba nemusí vysychat. Bydlet můžeme hned po dokončení stavby. K výhodám dřevostaveb patří také to, že jejich vnitřní stěny nejsou robustní, ale zachovávají si všechny potřebné vlastnosti dělících příček. Díky tomu v rámci stavby ušetříme několik metrů čtvereční.

Ekopanely

Pro dřevostavby se jako pevný stavební panel vyrábí ekopanely. Umožňují realizaci samonosných příček, podhledů, obvodových stěn i půdních vestaveb, ale touto technologií se staví i celé domy. Montují se na dřevěnou skeletovou konstrukci. Základ ekopanelu tvoří přírodní materiály, konkrétně sláma – lisovaná za vysoké teploty a tlaku, aniž by bylo použito dalších přísad. Slaměná část se polepí recyklovaným papírem, takže všechny použité materiály jsou ekologické, a vzniká panel z obnovitelných přírodních zdrojů.

Kombinace dřevěné nosné konstrukce a ekopanelů je ve srovnání s domy z klasických materiálů levnější a rychlejší. Práce s nimi je totiž rychlá a nenáročná, což přináší časové i finanční úspory. Vysoká rychlost zdění, nízká pracnost a postupy suché montáže není podmíněna žádnými speciálními nástroji nebo speciálními nosnými konstrukcemi. K montáži se užívá běžných spojovacích nástrojů a materiálů.
Ekopanely
Ekopanely
Smontované ekopanely
Smontované ekopanely

Ekopanely v praxi

Ekopanely neznamenají pro uživatele žádná omezení. Můžeme zvolit stejné typy povrchových úprav, jako se aplikují u zděných staveb: tapety, omítky, obkládání dlaždicemi, palubkami atd. Problematická není ani montáž zařizovacích předmětů. V porovnání s tradiční zděnou stěnou ekopanel nabízí nadprůměrné tepelné i akustické izolační vlastnosti a přitom také požární odolnost.

Porovnání ekopanelů s ostatními používanými materiály

Klíčovým hlediskem při rozhodování budou nejen vlastnosti, ale také cena materiálu. Při srovnání celkových nákladů je konstrukce z ekopanelů levnější než sádrokartonové, dřevotřískové nebo dřevovláknité desky. Samonosné panely navíc ušetří investice do montážních rámů.

Ekopanel versus sádrokarton

V porovnání se sádrokartonem má ekopanel vyšší mechanickou odolnost, lepší zvukovou izolaci a je odolnější proti průrazu. Montáž je jednodušší a rychlejší.

Ekopanel versus cihla nebo porobeton

Pozitivní je především rychlost výstavby, nízká hmotnost panelů a výhody spojené se suchým způsobem výstavby.

Zdroj použitých fotografií: www.ekopanely.cz
Montáž ekopanelů
Montáž ekopanelů
Hotové vnitřní povrchy
Hotové vnitřní povrchy
Rodinný dům z ekopanelů
Rodinný dům z ekopanelů
Rodinný dům z ekopanelů
Rodinný dům z ekopanelů
Rodinný dům z ekopanelů
Rodinný dům z ekopanelů
DŘEVOSTAVBY Štěpánek
Poslat poptávku