Radonový průzkum pozemku je nutností!

Radonový průzkum pozemku je nutností!

Součástí žádosti o stavební povolení je dnes nezbytné měření radonu. A proč zrovna radonu? Jako takový není radon pro člověka až tak nebezpečný, nebezpečné jsou však produkty jeho rozpadu. Jde o přírodní radioaktivní plyn, který vzniká rozpadem radia v podložních horninách a zeminách.

Geometrický plán je klíčem k úvěru

Geometrický plán je klíčem k úvěru

Vytyčení vlastnické hranice pozemku zakreslené v katastrální mapě provádí geodet na základě existující měřické dokumentace a dalších podkladů převzatých z katastrálního úřadu. Lomové body pak v terénu vyznačuje způsobem, který je předepsaný vyhláškou (ocelové hřeby, mezníky, ... ).

Při vytyčování sítí se poraďte s odborníky!

Při vytyčování sítí se poraďte s odborníky!

Při výstavbě nových inženýrských sítí u domů i na volných prostranstvích dochází stále častěji ke škodám, nebo i zraněním. Problém je v tom, že hlavně městské lokality jsou zasíťované velmi hustě. Proto je důležité poradit se s odborníky.

Hledáte toho správného geodeta?

Hledáte toho správného geodeta?

Geodetické práce provázejí naši civilizaci už po tisíce let. Od dob prvních převratných vynálezů v tomto oboru jsme se však dnes přesunuli k počítačovému zpracování, digitálnímu měření a digitální podobě map.

Vše o geometrickém plánu

Vše o geometrickém plánu

Wikipedie uvádí, že GEOMETRICKÝ PLÁN (zkratkou označovaný GP) je standardní a tradiční technický nástroj a zároveň i pevná součást veškerých právních listin, na jejichž základě má být provedený zápis do katastru nemovitostí.

Dobrodružství jménem geodézie

Dobrodružství jménem geodézie

Chceme-li geodézii všeobecně definovat, nazveme ji naukou o měření a zobrazování Země, přesněji pak částí zemského povrchu. Geodézie se zabývá zkoumáním tvaru, rozměrů a fyzikálních vlastností zemského tělesa (geoidu) nebo částí zemského povrchu, případně dokonce i objektů mimo Zemi. Pro tento výzkum využívá geodézie matematické, geometrické a fyzikální metody měření a následných výpočtů. Jejím hlavním úkolem je určení vzájemné polohy bodů na zemském povrchu nebo v prostoru v předem zvoleném souřadnicovém systému. Výsledky geodetických měření jsou pak zaznamenávané formou map umístěných na papírové nebo elektronické nosiče, čímž se již zabývá takzvaná kartografie.

Inženýrská geodézie

Inženýrská geodézie

Při výstavbě rodinného domu se neobejdete bez služeb geodetické firmy. Její práce v tomto případě úzce souvisí se znalostí stavebního zákona a jednání s příslušnými orgány státní správy. Časový rozsah přípravy a schvalování stavby je individuální a záleží i na ochotě a rychlosti stavebních úřadů. Stavět ze dne na den je proto nereálné. Proto začněte s přípravou stavby a vyřizováním potřebných povolení s dostatečným předstihem. K čemu vlastně potřebujete projekt? Jaká správní řízení vás čekají? Pokusíme se vám tento problém osvětlit.

Geodetické práce svěřte odborné firmě

Geodetické práce svěřte odborné firmě

Stavíte dům, dělíte pozemek, nevíte, kde jsou hranice vašeho pozemku? Potřebujete vypracovat geometrický plán? A nejen to … V těchto případech vyřeší váš problém odborná geodetická společnost, bez které se neobejde žádný stavebník. Geodet přichází na stavbu mezi prvními a odchází mezi posledními. Jaké služby nám taková společnost nabízí? Kdy ji máme oslovit?

Nezapomeňte platit nově daň z nemovitostí!

Nezapomeňte platit nově daň z nemovitostí!

Vlastníci půdy, kteří své pozemky dále pronajímají, budou muset nově platit daň z nemovitostí. Většina z nich o této nové povinnosti neví, protože ministerstvo financí neinformovalo vlastníky o důsledcích novely zákona o dani z nemovitostí dostatečně v předstihu. Ta byla schválena těsně před koncem roku 2004 s účinností k 1. 1. 2005, přičemž termín pro podání přiznání k dani z nemovitostí za rok 2005 je 31.1. 2005. Po stížnostech ale ministerstvo tento termín posunulo na 30.4. 2005.