Montáž Ekopanelů Zobrazit fotky zobrazit 7 fotek

Takzvané Ekopanely jsou ekologické difúzně otevřené stavební desky. Vyrábí se za vysoké teploty a tlaku z obilné slámy bez použití pojiv. Tento na 100 % přírodní a plně recyklovatelný stavební materiál je vhodný především pro trvalé vnitřní využití v jakýchkoli budovách, nejen v dřevostavbách.

Je známo, že sádrokarton se nesmí ukládat jako běžná stavební suť kvůli podzemním vodám, které by mohly být kontaminovány rozpouštějící se a splavovanou hmotou. V každém sběrném dvoře vám jej také neodeberou, byť jde o recyklovatelný materiál. Vznikají však ekologické alternativy těchto deskových výrobků z různých materiálů (odpadní plast, mycelia hub apod.). A jedním z nich, dokonce historicky osvědčeným, je právě sláma.

Ekopanel z lisované slámy - detail
Ekopanel z lisované slámy - detail

Společnost Ekopanely Servis s.r.o. vyrábí ekologické stavební desky z lisované slámy, na trhu známé jako Ekopanely, již více jak 23 let. Ekopanely Servis s.r.o. je čistě českou stavební a výrobní společností, která se zaměřuje kromě výroby Ekopanelů (alternativy sádrokartonů) také na výstavbu dřevostaveb.

Vyrobené ekopanely
Vyrobené ekopanely

Vnitřní opláštění příček, podkroví i celého domu

Příčky, podhledy, šikminy a opláštění obvodových stěn. Ekopanely lze vlastně zevnitř opláštit celý dům. A obzvláště zajímavé jsou například realizace půdních vestaveb pomocí Ekopanelů. Realizační postup je přitom podobný jako v případě použití sádrokartonu, ohromnou výhodou je však kromě ekologie i rychlost výstavby. Od 1200 do 3200 mm si totiž může určit výšku desek sám zákazník (stavebník, investor, stavební firma, developer) podle svých potřeb. Skvělé jsou navíc akumulační schopnosti, akustický útlum, mechanická odolnost a difúzní otevřenost Ekopanelů, desky z lisované slámy proto najdou široké využití nejen v dřevostavbách.

Místnost opláštěná Ekopanely
Místnost opláštěná Ekopanely

Požární odolnost jako bonus

Sláma a požárně odolná? Když jsou desky vyrobeny ze slámy, přece musí hořet? Ne, pravdou je pravý opak, přestože jsou Ekopanel vyráběné z obilné slámy, parametry požární odolnosti mají výborné. Při hoření totiž jejich povrch zuhelnatí a to zabrání rychlému šíření požáru do vnitřní části konstrukce. Požární odolnost nenosné příčky z Ekopanelů a s kovovým rastrem (deska, rastr, deska) je 60 minut. Přesvědčit se můžete v následujícím videu.

Povrchové úpravy Ekopanelů

Nejčastěji aplikovanou povrchovou úpravou je ve stavebnictví známá perlinka, lepidlo a štuk. Ekopanel si však rozumí i s dalšími povrchovými úpravami, snese jak sádrové omítky a tenkovrstvé hliněné omítky, tak třeba i dřevěný obklad. Možná je ale i povrchová úprava podobná práci se sádrokartonem, čili tmelení spár, broušení a následná výmalba na povrch slaměné desky, který je tvořen recyklovanou lepenkou.

Opláštění půdní vestavby Ekopanely
Opláštění půdní vestavby Ekopanely

Potřebné nářadí pro práci s Ekopanelem

Pro práci se slaměnými deskami nepotřebujeme žádné speciální nářadí. Vystačíme si s ruční kotoučovou pilou, přímočarou pilou, aku vrtačkou, děrovkou a speciální lepící páskou na přelepení řezaných hran, která je součástí dodávky materiálu.

Místnost opláštěná Ekopanely, řezné hrany jsou opatřené speciální páskou
Místnost opláštěná Ekopanely, řezné hrany jsou opatřené speciální páskou

Bohatá historie Ekopanelů

Největšího rozmachu se deskové výrobky ze slámy dočkaly v Anglii po druhé světové válce. Zde se staly základním stavebním prvkem při výstavbách nových domů místo těch, které byly zničeny bombardováním. A pozor, stáří domů, ve kterých lidé bydlí dodnes, je již více jak 70 let. Tak dlouhá doba jen potvrzuje fakt, že domy postavené ze slaměných desek (respektive domy s obklady ze slaměných desek) mají opravdu dlouhou životnost.

Práce s Ekopanely

Každý šikovný řemeslník a kutil, respektive svépomocný stavebník, si s Ekopanely poradí bez jakýchkoli problémů. Jejich výrobce, Ekopanely Servis s.r.o., však podporuje jak profesionály, tak svépomocné stavebníky, proto vás pracovníci firmy rádi vše naučí formu odborných školení.

Dává to celé smysl? Neváhejte se na výrobce obrátit, vše s vámi probere příslušný odborník a zodpoví vaše otázky.

Montáž Ekopanelů v podkroví
Montáž Ekopanelů v podkroví
EKOPANELY SERVIS s.r.o. Poslat poptávku