Srovnali jsme stálice v izolacích Zobrazit fotky zobrazit 11 fotek Nejčastěji používanými izolanty jsou polystyreny a minerální nebo skelné vaty. Jejich využití pro zateplení stěn, šikmých i plochých střech a podlah či stropů motivuje výrobce k dodávání nejen klasických, ale také multifunkčních výrobků. Široká nabídka zahrnuje i řadu doplňků, které usnadňují práci a zvyšují funkčnost izolace. Pro orientaci v základních oblastech zateplení přinášíme stručný přehled izolací z polystyrenu a minerální vaty.

Zvyšování tepelně izolačních vlastností se vyplatí, ale pokud nám jde o přijatelné vstupní náklady, použijeme jako izolační hmotu polystyren nebo minerální vatu. Na první pohled známé materiály mají ve svých moderních variantách co nabídnout.

Polystyren vyniká dobrými tepelně izolačními vlastnostmi, nízkou hmotností, odolností vůči vlhku a dobrou požární odolností. Minerální nebo skelná vata díky svému minerálnímu složení nehoří, výborně izoluje a odolá škůdcům, hlodavcům i plísním. V poslední době se vyzdvihuje také schopnost vaty propouštět vodní páry. V cenovém porovnání vede polystyren.

Při výběru doporučujeme zaměřit se na osvědčené značky – dnes si představíme nabídku minerálních vat Orsil a polystyrenů Bachl.

Izolace vnějších stěn – kontaktní systémy

V této kategorii stojí na prvním místě výborné tepelně izolační vlastnosti, ale oceníme také předpoklady pro snadnou manipulovatelnost a montáž.
Ilustrační foto (ww.shutterstock.com)
Ilustrační foto (ww.shutterstock.com)
Ilustrační foto (ww.shutterstock.com)
Ilustrační foto (ww.shutterstock.com)
Pro kontaktní systémy je určen fasádní pěnový polystyren EPS 70 FEPS 100 F. Výhodu představuje praktický formát stabilizovaných bloků s přesnými rozměry. Pro soklové části fasády jsou určené speciální soklové fasádní desky, které se vyznačují vysokou pevností a díky strukturovanému povrchu se na ně snadněji nanáší omítka. Pro místa přímého kontaktu se zeminou se používají izolační desky Perimeter, které výborně odolávají vlhkosti díky uzavřené struktuře. Speciální produkt, zajišťující izolační i drenážní vrstvu v jednom, se jmenuje Perimeter DDP.

Z minerálních vat se nejčastěji setkáme s nabídkou izolačních lamel a fasádních desek z minerální plsti. Lamely Orsil NF 333 s tloušťkou od 20 až do 140 mm mají vlákna s kolmou orientací k rovině stěny. Tato vlákna jsou po celém povrchu izolační lamely hydrofobizována, ale rozhodně musíme aplikovat další ochrannou vrstvu kontaktního zateplovacího systému.

Podélnou orientaci vláken nabízí fasádní desky Orsil TF 30 s tloušťkou až do 160 mm. Na tyto desky se nanáší speciální tmel po obvodu i na terče. Výrazně se tak usnadňuje a zrychluje montáž.

Provětrávané fasády

Jako izolace vnějších stěn provětrávaných fasád se používají univerzální desky Orsil UNI, Orsil HARDSIL nebo Orsil FASSIL, které lze použít pro aplikaci suchým způsobem. Orsil Hardsil můžeme použít i tam, kde se setkáváme s netěsnými spárami – například u kamenných obkladů, keramických obkladů a jiných. Suchým způsobem se pracuje také s Orsil FASSIL NT, který má navíc polepení netkanou černou textilií.
Ilustrační foto (ww.shutterstock.com)
Ilustrační foto (ww.shutterstock.com)
Ilustrační foto (ww.shutterstock.com)
Ilustrační foto (ww.shutterstock.com)
Vnitřní izolace

Pro vnitřní prostory se v obou kategoriích využívá kombinace se sádrokartonem.

Polystyrenové desky EPS 70 S Stabil s nakašírovaným sádrokartonem se používají pro vnitřní zateplení obvodových stěn. V kombinaci se zeleným sádrokartonem je deska odolnější vůči působení vlhkosti. Jako vhodný a univerzální podklad pro obklady či k omítání slouží desky MULTIPANEL, které mají na obou stranách armovanou vrstvu speciální malty.

Z minerální vaty se používá Orsil AKU, který je optimální pro sádrokartonové konstrukce příček nebo podhledů a má tedy široké uplatnění v suché výstavbě.

Vynikající tepelně izolační, zvukově izolační i protipožární vlastnosti v interiéru (ale také pro izolace šikmých střech) nabízí univerzální desky Orsil UNI, Orsil ORSET a pro nezatížené konstrukce Orsil Orsik.

Izolace podlah

U podlah a podobně také u střech bude záležet na pevnosti desek v tlaku. Vysoce namáhané podlahy vyžadují co nejvyšší pevnost v tlaku, kterou nabízí například Polystyren EPS 200 S Stabil. Naopak do podmínek bez nároků na pevnost v tlaku lze použít Polystyren EPS 50 Z.
Ilustrační foto (ww.shutterstock.com)
Ilustrační foto (ww.shutterstock.com)
Foto: ČESKÉSTAVBY.cz
Foto: ČESKÉSTAVBY.cz


Pro zatížení 4,0 až 6,5 kN/m2 je určen polystyren EPS T 4000EPS T 6000.

Plastifikovaný pěnový polystyren dokonale izoluje a nabízí maximální kročejový útlum.

Majitelé podlahového topení využívají dílce s nakašírovanou speciální fólií, které zároveň zajišťují jak dobrou izolaci, tak dobrou úroveň podkladu.

Také minerální izolace mají své zástupce: desky Orsil N pro zlepšení kročejové a vzduchové neprůzvučnosti těžkých plovoucích podlah a pro lehké i těžké plovoucí podlahy v kombinaci se speciálními podlahovými páskami se používá Orsil T-NOrsil T-P.

Izolace šikmých střech

Pro nezatížitelné konstrukce, izolace mezi trámy, nepochozích půd nebo stropů a podhledů se používá Orsil ORSTROP. Mezi krokve a pro šikmé střechy existuje také polystyrenová varianta s vysokou flexibilitou a podélnými drážkami BACHL tecta-self.
Ilustrační foto (ww.shutterstock.com)
Ilustrační foto (ww.shutterstock.com)
Ilustrační foto (ww.shutterstock.com)
Ilustrační foto (ww.shutterstock.com)
Izolace plochých střech

Asi nejrozsáhlejší nabídku najdeme u izolantů plochých střech. Z celé řady zástupců obou srovnávaných materiálů zmiňme tepelnou izolaci a hydroizolaci v jednom ve formě izolačních dílců s kašírovanými bitumenovými střešními pásy polystyrenu EPS 100 S Stabil, EPS 150 S Stabil a EPS 200 S Stabil.

Z minerální vlny existují desky vhodné pro vícevrstevné skladby Orsil ROrsil T. Pro jednoplášťové ploché střechy a střešní pláště minimálně zatížíme konstrukci Orsilem SD.

Polystyrény – novinky

Pod názvem Extrapor se představuje řada polystyrenů nové generace. Fasádní bloky velmi přesných rozměrů Extrapor 70F přináší zvýšený tepelný odpor (součinitel tepelné vodivosti 0,032 W/mK). Extrapor 150 S Stabil se používá pro izolaci podlah a plochých střech, kde potřebujeme zvýšenou pevnost v tlaku. Pro podlahy a střechy s nižším zatížením doporučujeme Extrapor 100 S Stabil, pro stavební konstrukce s nižšími nároky na pevnost v tlaku se aplikuje Extrapor 70 S Stabil.

Řada extrudovaného polystyrenu Bachl XPS nabízí varianty i pro obrácené střechy, zelené střechy a systémy určené pro styk se zeminou.
Ilustrační foto (ww.shutterstock.com)
Ilustrační foto (ww.shutterstock.com)
Ilustrační foto (ww.shutterstock.com)
Ilustrační foto (ww.shutterstock.com)
STAVEBNINY ŠKB s.r.o. Poslat poptávku