Jak a kde využít kámen v zahradě Zobrazit fotky zobrazit 12 fotek

Dovedete si představit zahradu bez jakéhokoli kamenného prvku? Já tedy určitě ne. Kámen patří k zahradě stejně jako půda, která vznikla zvětráváním hornin a rozkladem živé hmoty na živiny. Lze dokonce definovat rovnici zahrada = půda + voda + kámen + dřevo + rostliny. Je sice neúplná, ale vypovídá o důležitosti kamene v zahradě. Čím vším může kámen v zahradě být?

1. Mulč

Když se řekne mulč, představíme si drcenou kůru stromů či drcené dřevo. Ale kámen? Ano, kámen je kromě jiného i uznávanou mulčí, která se oproti mulčovacím materiálům organického původu zásadně liší. Koupit si lze pro tento účel různé štěrky různého původu a barev, ale také říční či průmyslově obroušené oblázky. Prodávané jsou různé frakce, které se hodí k různým účelům. Jako mulčovací materiál v okrasných výsadbách se používají frakce 4/8 nebo 8/16 mm. Větší frakce najdou uplatnění ve stavebnictví či na dna jezírek apod. Při výběru mulčovacích kamenů je důležité sjednotit typ kameniva s kameny solitérními a skupinovými. Zahrada bude díky tomu působit zcela přirozeně.

Například japonské zahrady si nelze představit bez vysypaných ploch oblázky či štěrkem, tvořícími geometrické útvary. Velkou předností minerální mulče je stabilita a trvanlivost. Nevýhodou je obtížnější manipulace kvůli hmotnosti. Minerální mulč (štěrk, kačírek, oblázky) půdu ochlazuje a snižuje tak odpařování vody za horkých dní, mulč z kůry je naopak silně výhřevná, ohřívá půdu a život v půdě je pak aktivnější i za chladných dní.
Štěrk a mulč z kůry
Štěrk a mulč z kůry

2. Cesty, pěšiny, chodníky a zpevněné plochy

Pěšiny, cesty, chodníky a jiné zpevněné plochy z přírodního kamene jsou klasikou, která nikdy neomrzí. Ať už použijeme vysypávku štěrkem či oblázky na geotextilii, nebo uložíme kamenné dlaždice. Zajímavou alternativou je dlažba z umělého kamene (betonu) v naprosto věrných imitacích kamene, ale i dřeva. Kamenná i betonová dlažba zajistí poměrně vysokou nosnost povrchu, kterou jistě oceníte, pokud chcete dlažbu používat také pro pohyb vozidel nebo zahradní techniky. Na cesty je vhodný například kámen ve štípané podobě, tradiční žulové kostky apod.
Cesta vysypaná štěrkem a lemovaná kameny
Cesta vysypaná štěrkem a lemovaná kameny
Kamenná pěšina
Kamenná pěšina
Kamenné schody
Kamenné schody
Kámen a jezírko + kámen a skalka
Kámen a jezírko + kámen a skalka
Barevné oblázky v betonu
Barevné oblázky v betonu
Kamenné dlaždice a vysypávka spár štěrkem větší frakce
Kamenné dlaždice a vysypávka spár štěrkem větší frakce
Magický kámen
Magický kámen

3. Zídky, ploty a jiné stavby

Kamenem též zpevníme svah, například v podobě suché, ale i maltou spojované zídky, postavíme z něj plot, krb, udírnu, vyložíme terasu a podobně. Kámen lze využít i k modelování terénu, například jako terénní přechod. Nakonec z kamene postavíme jakoukoli zeď.

Pokud u suché zídky vysypáváme mezery například zeminou, umožní nám toto řešení výsadbu suchovzdorných skalniček. Bude se jim ve spárách výborně dařit. Stability suché zídky dosáhneme překrýváním jednotlivých spár.
Suchá zídka z kamene a velké kamenné solitéry
Suchá zídka z kamene a velké kamenné solitéry

4. Kamenné solitéry

Solitérní kameny vyšperkují skalku, ale též jakoukoli plochu, jezírko apod. Vytvoří vhodné kompozice, atmosféru a například v kombinaci s rostlinnými solitéry, ale též vodou (vodní plochou, vodotryskem, kaskádou, potůčkem) zahradu opravdu oživí. Kameny se též hodí do bylinkových koncepcí (tzv. bylinkoviště) a vytvoříme s jejich pomocí i takzvaná kameniště.

Zahradní tvorba z kamene

Zahradní tvorba bez kamenů je prostě jen těžko představitelná. Kámen nás provází zahradní architekturou již mnohá tisíciletí. Kámen na nás dýchá historií, každý kousek je přitom naprostý originál přírodního původu. Co je však důležité, to je sladění kamenů v zahradě. Vůbec nejideálněji se jeví volba kamene, který je v lokalitě nejtypičtější a prostě do ní patří. Na surových, neopracovaných kamenech oceníme jejich přírodní charakter, ale své kouzlo má i kámen opracovaný a leštěný, nejen štípaný či sbíraný.

Kámen se prostě uplatní v zahradách moderních, přírodních, okrasných i užitkových. Kámen přitom dokonce můžeme najít v dostatečném množství na svém pozemku při jeho terénních úpravách a opravdu tento materiál nepatří do vyvážky, jde o skrytý poklad. Nejpřirozeněji bude v zahradě působit pouze místní kámen a nic nás to nebude stát.
Zdroj: ČESKÉSTAVBY.cz, shutterstock.com
Kamenný solitér
Kamenný solitér
Kámen v jezírku a jako součást gabionů
Kámen v jezírku a jako součást gabionů