Jak bojovat s malým prostorem v bytě Zobrazit fotky zobrazit 9 fotek

Zařizujete si byt, ale nevíte, jak do něj dostat všechno co potřebujete? Máte malý byt a běžný nábytek se do něj nevejde? Nemůžete projít pokojem bez zakopávání a narážení do nábytku? Poradíme vám, jak můžete využít malý prostor pro velké věci.

Největším pomocníkem v boji proti nedostatku místa je multifunkční skřínka. Prostřednictvím ní můžete získat např. úložný prostor a stůl v jednom. Skřínku lze umístit do kuchyně, obývacího pokoje, ložnice i dětského pokoje. Po otevření horních a spodních dvířek sestavíte malý stůl, který může sloužit jako jídelní či pracovní plocha. Spousta přihrádek se postará o přehledné uložení domácích potřeb. Ve studentském pokoji bude skřínka sloužit pro úschovu učebních pomůcek a po otevření se vytvoří prostor pro studium. V obývacím pokoji ji můžete využívat na úschovu skleniček, upomínkových předmětů, či TV příslušenství a po rozložení získáte provizorní pracovnu. Po zavření dvířek znovu vznikne praktická skřínka, která příliš nevyčnívá do prostoru.
Multifunkční skříňka
Multifunkční skříňka
Multifunkční skříňka
Multifunkční skříňka
Propojení obývacího pokoje a kuchyně je atraktivní ve velkých otevřených místnostech, v malých prostorech je žádoucí alespoň částečné oddělení kuchyňského koutu od obýváku. Kuchyňské ostrůvky ani bary nejsou v stísněných pokojích optimální. Pro tyto účely můžete využít víceúčelový pult, který nezabírá příliš místa a můžete jej všestranně využít. Na jedné straně jsou police s horní výklopnou skřínkou, jejíž dvířka lze využít jako pracovní plochu. Na druhé straně se nachází dvoudveřová skříňka se šuplíkem. Multifunkční pult tak můžete z přední strany využít na vystavení dekorativních prvků v obývacím pokoji a do skřínek na zadní straně lze umístit např. kuchyňské nádobí. Víceúčelové skříně pohodlně vymezí prostor.
Multifunkční pult
Multifunkční pult
Multifunkční pult
Multifunkční pult
Disponujete-li nevelkým obývacím pokojem, sáhněte po malých obývacích stěnách. Dobrou volbou jsou závěsné skřínky i obývací stěna v obdélníkovém tvaru. Vybírejte tak, aby obývací sestava nebyla asymetrická a měla co nejméně viditelných poliček a přihrádek. Rovné a čisté linie se do menších prostorů lépe hodí. Čím více úložného prostoru stěna bude mít, tím méně nepořádku bude vidět. Zaskládané regály a poličky by místnost ještě více zmenšily.
Obývací stěna
Obývací stěna
Obývací stěna
Obývací stěna
Pro malý dětský pokoj je vhodné pořídit nábytek s úložným prostorem. V rámci dětského pokoje můžete vybírat hned z několika variant. Ideální je rozhodnout se pro multifunkční postel, která je využívána také jako skříň, psací stůl či komoda. Postel s úložným prostorem je často vyvýšená, a kromě úložných šuplíků jsou dětem k dispozici odkládací plochy a poličky. U některých postelí můžete využívat až tři lůžka. Při zakoupení dětské postele s úložným prostorem nemusíte zbytek pokoje zaskládat dalším nábytkem. Dítěti zbyde prostor pro hraní a dovádění.
Dětský nábytek
Dětský nábytek
Dětská postel s úložným prostorem
Dětská postel s úložným prostorem

Několik rad na závěr:

  • Při zařizování svého bytu vždy myslete na to, že více menších kousků nábytku vypadá líp, než jeden velký a masivní. 
  • Při nákupu nábytku vybírejte spíše ze světlejších odstínů, které místnosti prosvětlí a opticky zvětší. 
  • Vyhýbejte se rohovému nábytku, působí mohutně, zabírá více místa a pokoj pak vypadá zaskládaný. 
  • Závěsný nábytek nezabírá plochu na podlaze, a tak nabýváme dojmu, že místnost je vzdušnější prostornější.
Nábytkovou inspiraci získáte například v e-shopu Obyvaci-pokoj.eu.
Nábytek Harmonia s.r.o. Poslat poptávku