Jak dosáhnout nejlepšího tepelného komfortu Zobrazit fotky zobrazit 4 fotky

V souvislosti s vytápěním se mezi odborníky a laiky vedou neustálé diskuse o optimálním topném systému z pohledu pořizovacích a provozních nákladů. Při výběru se však vyplatí myslet i na tepelný komfort. V místnostech vytápěných různým způsobem (elektrickým podlahovým nebo stropním vytápěním, ústředním teplovodním topením, kamny na uhlí, krbem atd.) se cítíme odlišně a náš celkový pocit ovlivňuje řada okolností.

Velmi důležitá je například skutečnost, jak je rozložena teplota vzduchu zejména ve směru mezi podlahou a stropem. Důvod je prostý, naše tělo reaguje na teplotu v každé části jinak, nejodolnější na změny teploty je hlava, naopak velmi citlivě reagují na teplotu naše kotníky a lýtka.

Optimální je také rovnoměrné rozložení teploty od podlahy ke stropu, čím jsou rozdíly mezi teplotami vyšší, tím je tepelný komfort horší – citlivě reagujeme například na výskyt vzdušného proudění v místnosti (není nic příjemného sedět v pokoji, ve kterém “táhne“). A jak ukazují výsledky měření účinnosti, spotřeby energie a kvality vnitřního prostředí při použití různých topných systémů, realizované díky spolupráci firmy FENIX Jeseník a Univerzitního centra energeticky efektivních budov při ČVUT (UCEEB) v laboratořích UCEEB, nejrovnoměrnější rozložení teplot je v prostorách vytápěných tzv. velkoplošnými sálavými systémy - tedy podlahovýmstropním vytápěním.
Měření se zaměřilo na účinnost distribuce tepla a na homogenitu teplot v místnosti při použití různých topných systémů. Měření probíhalo při simulované venkovní teplotě -12°C a kvalita budovy byla nastavena ve standardu tzv. domu s téměř nulovou spotřebou energie. Výsledky prokázaly, že i u těchto energeticky velmi úsporných budov (čím je budova hůře zateplena, tím jsou teplotní rozdíly v interiéru samozřejmě větší) hraje typ vytápění významnou roli pro vytvoření kvalitního vnitřního prostředí. 
Graf měření UCEEB pro stěnové konvektory
Graf měření UCEEB pro stěnové konvektory
Graf měření UCEEB pro stropní vytápění
Graf měření UCEEB pro stropní vytápění
Graf měření UCEEB pro podlahové vytápění
Graf měření UCEEB pro podlahové vytápění
U konvekčních topidel (radiátorů) byly naměřeny výrazné teplotní rozdíly (až 3°C), přičemž nejchladnější hodnoty jsou dosahovány u podlahy. Naopak u podlahového sálavého vytápění je rozdíl teplot max.0,5°C s tím, že teplota u podlahy je nejvyšší. Názorná je vertikální homogenita vytápěného prostoru při použití rozdílných druhů topidel (posuzuje se přitom rozdíl dosažených teplot mezi hlavou a kotníky sedící a stojící osoby). Naměřené hodnoty ukázaly, že nejrovnoměrnější rozložení teplot je v prostorách vytápěných tzv. velkoplošnými sálavými systémy - tedy podlahovým a stropním vytápěním, následované stropními a nástěnnými sálavými panely a na konci jsou potom klasické zdroje, pracující na bázi ohřevu vzduchu.

Podrobnější informace o jednotlivých typech elektrického vytápění včetně jejich výhod najdete na www.fenixgroup.cz.