Zateplování fasády minerální vlnou (Zdroj: Shutterstock) Zobrazit fotky zobrazit 4 fotky

Zateplení fasády přináší celou řadu výhod. Nejlépe si s ním poradí stavební firma, pokud jste ale trochu zručnější a máte s podobnými pracemi zkušenost, zvládnete to i svépomocí. Jak postupovat? Přečtěte si v našem článku. 

Proč se do zateplení fasády pustit?

Hlavní motivací pro zateplení domu nebo bytu je úspora energií. Díky dobře provedené izolaci můžete přes zimu snížit náklady na vytápění až o 50 %. V létě se zase obejdete bez klimatizace.

Podstatný vliv má také na celkovou životnost fasády. Povětrnostní vlivy nebudou mít na váš dům zdaleka takové dopady, jako by měly na fasádu bez izolace. Dobře zateplené stavby kromě toho mají vyšší cenu. Jedná se tak o investici, která se vám v případě prodeje nemovitosti vrátí.

Jak postupovat?

Pokud se pro zateplení fasády rozhodnete, měli byste si práci dobře naplánovat. Ideálním obdobím je jaro nebo babí léto, kdy se teplota během dne pohybuje okolo 20 oC.

1. Výběr izolačního materiálu

Na výběr máte ze dvou základních možností: polystyrenuminerální vaty. Oba materiály izolují podobně, v dalších vlastnostech se ale výrazně liší.

Desky z polystyrenu jsou podstatně levnější. Kromě toho mají nižší hmotnost, díky čemuž nezatíží konstrukci domu a bude se vám s nimi lépe pracovat. Další velkou výhodou je, že aplikace polystyrenového zateplovacího systému nevyžaduje použití ochranných pomůcek. Materiál ale netlumí hluk a je hořlavý.

Desky z polystyrenu nabízí funkční a kvalitní zateplení za příznivou cenu. (Zdroj: Mapei)
Desky z polystyrenu nabízí funkční a kvalitní zateplení za příznivou cenu. (Zdroj: Mapei)

Minerální izolace je hutnější, díky čemuž tlumí hluk. Pokud jste se pustili do zateplení starší, vlhké budovy, sáhněte spíše po tomto typu izolace. Minerální vata totiž mnohem lépe propouští vodní páry. Narozdíl od polystyrenu také nemůže vzplanout, nepřispívá tak k šíření požáru. Její aplikace je náročnější v tom, že vyžaduje ochranné pomůcky. Při práci s vatou se totiž mohou uvolňovat vlákna, která způsobují svědění. Vhodné je proto použít ochranné brýle, rukavice a celotělovou kombinézu.

2. Příprava podkladu

Správně připravený podklad by měl být suchý, čistý, zbavený veškerých nečistotmastnoty. Pokud jste se pustili do rekonstrukce a původní zdivo se odlupuje nebo je popraskané, bude ho třeba odstranit. Nutné je také vyrovnat veškeré prohlubně a další nerovnosti.

3. Případná montáž soklových lišt

Montáž soklové lišty slouží k založení zateplovacího systému. Tento krok je možné přeskočit, pokud dáte přednost jinému založení, kdy se do systému použije ukončovací profil s okapničkou.

Založení zateplovacího systému je důležitým krokem, který se nevyplácí podcenit (Zdroj: Mapei)
Založení zateplovacího systému je důležitým krokem, který se nevyplácí podcenit (Zdroj: Mapei)

4. Lepení izolantu

K připevnění izolačních desek budete potřebovat lepící tmel, který musí být pro zvolený izolant vhodný. Pokud jste se rozhodli dát přednost minerální vatě, sáhnout můžete například po lepidlu Mapetherm AR2. Na polystyren je zase určený Mapetherm na polystyren. Dobře vybraný tmel naneste po obvodu desky a také na tři body uprostřed. Produkt by měl zabírat minimálně 40 % plochy.

5. Kotvení hmoždinkami

Po 48 hodinách od přilepení se můžete pustit do kotvení talířovými hmoždinkami. Izolační deska se kotví v rozích a na ploše v místech, kde byl aplikován tmel. Na zvoleném místě zapusťte pomocí speciální frézky hmoždinku pod povrch a zakryjte ji izolační zátkou. Díky tomuto typu montáže se nebudou hmoždinky ve výsledné fasádě nijak prokreslovat.

Fasádní hmoždinky zajišťují stabilitu izolantu a chrání systém před poryvy větru (Zdroj: Mapei)
Fasádní hmoždinky zajišťují stabilitu izolantu a chrání systém před poryvy větru (Zdroj: Mapei)

6. Základní vrstva

Spáry mezi izolačními deskami nesmí být větší než 5 mm. Pokud se objevily mezery, vyplňte je nařezanými díly izolačního materiálu.

Na rohy použijte PVC rohy se síťovinou. Nejprve je třeba nanést vrstvu vhodného tmelu, do které následně síťovinu natlačíte. Okolo dveří a oken doporučujeme použít dveřní a okenní připojovací profil APU lištu se síťovinou. Nad rohy otvorů použijte síťovinu 30×20 a připevněte ji úhlopříčně – jedná se o tzv. diagonály pro zpevnění.

Na izolační desky naneste vrstvu vyhlazovací hmoty. Na ni pak aplikujte pomocí ozubeného hladítka další vrstvu, do které následně síťovinu natlačíte. Jednotlivé pásy by se měly alespoň na 10 cm překrývat. Druhou vrstvu lepidla aplikujte do zavlhlé první vrstvy, nejpozději do 24 hodin. Povrch nezapomeňte důkladně uhladit. Použitá síťovina nesmí být vidět.

7. Nanesení omítky

Vyschnutí základní vrstvy trvá nejméně 5 dní dle aktuálního počasí, poté je vhodné zbrousit drobné nerovnosti. Při broušení buďte opatrní, nesmí dojít k poškození skleněné síťoviny. Dále pokračujte se silikonovým primerem, vhodný je například Silancolor Base Coat Plus. Po jeho zaschnutí – nejméně po 12 hodinách, můžete přistoupit k aplikaci samotné omítky. Sáhnout můžete například po produktu SilanColor Tonachino Plus, který odolává plísním a řasám.

Na trhu existuje hned několik typů fasádních omítek. Čím se při výběru řídit? Rozhoduje stáří budovy nebo prašnost a vlhkost prostředí. Více informací najdete na bit.ly/vyber-fasadni-omitky.