Ventilační turbína LOMANCO Zobrazit fotky zobrazit 5 fotek

U současných moderních staveb je kladen vysoký důraz na zabezpečení proti únikům tepla v zimě. Přitom ve světě již několik let běží debata o tom, že větším a těžším problémem moderních staveb není únik tepla v zimě, ale přebytek tepla v letních měsících. Jinak řečeno je zásadní otázkou, jak postavit stavby s perfektní tepelnou izolací, aby nám teplo v zimě neunikalo a jak takovou stavbu učinit komfortně obyvatelnou i v letních měsících. 

Která část domu je nejvíce tepelně zatěžována od slunce? Jednoznačně střecha.

Každá stavba, každý rodinný dům, každý bytový dům má střechu a přes ni přijímá extrémní množství tepla. A nedej bože, když jsou tam i střešní okna bez vnějších žaluzií, to pak máme v letních tropických teplotách problém téměř neřešitelný. 

Zkusme si nastínit pár základních možností jak si v létě od tepla ulevit, jak mu zabránit, aby nám neproniklo teplo do interiéru. Z hlediska vnějších stěn máme domy dobře obalené tepelnou izolací, tudy teplo téměř neprojde (Pozor: bohužel ale ani ven). V otvorech máme okenní rámy s izolačními skly. Tudy už nějaké teplo projde, ale množství záleží na přímém slunci a světových stranách. Proto je problém největší u jižních oken. 

Střešní okno nebo světlovod?
Střešní okno nebo světlovod?

Venkovní žaluzie mají zásadní přínos pro klima v domě.

U běžných staveb rodinných domů  je nejsnazší užití venkovních žaluzií na oknech, které omezují průnik tepla dovnitř. Dokážou být velice účinné a je jen otázka jak moc správně je používáte. Aby jste to nemuseli hlídat, což by jste stejně neuhlídali, použijte raději automatickou regulaci, která pomocí čidel zamezí přehřátí domu bez vašeho zásahu. Totéž platí pro střešní okna, pořídit jedině s venkovními automatickými žaluziemi. Pokud se chcete střešním oknům vyhnout, použijte světlovody. Jsou vysoce účinné a téměř nepřenáší teplo do interiéru, takže nepřehřívají místnost a nemusíte je zastiňovat. 

Opomíjená, lež velmi důležitá část domu je prostor pod střechou...

Zásadní problém stavby, na který se zapomíná, je kvalitní odvětrání podstřešního prostoru. V otázce zateplení stropu pod střechou se již umíme orientovat. Norma nám říká správnou tloušťku tepelné izolace. Ale to není vše.

Tepelný spád je obrácený a navíc výrazně vyšší v létě než v zimě. Množství tepla ze slunce, které na střechu působí je totiž extrémní. 

V létě v noci pomůže i rekuperace
V létě v noci pomůže i rekuperace

Musíme si uvědomit, že tepelná izolace má v létě za úkol pouze brzdit průnik tepelné energii až do noci, kdy dochází k přirozenému poklesu venkovní teploty a postupnému ochlazení.

Noc je právě zásadní pro celkové ochlazení domů. Střecha se má zchladit na okolní teplotu a oddechnout si a připravit na nový horký den. 

Pokud ovšem máme pod střešní krytinou a střešní fólií půdní prostor uzavřený, tak ten se nám během slunečného dne intenzivně nahřeje, teplo se naakumuluje nejen do izolace, ale o do okolních konstrukcí. A vznikne problém co s tímto přebytečným akumulovaným teplem, které je nežádoucí a kterého se musíme pokud možno co nejrychleji zbavit. Zde jde o čas. 

Letní ochlazení turbínou
Letní ochlazení turbínou

Proto hraje zásadní roli odvětrání půdního prostoru a to po dobu celých 24 hodin, aby se teplo co nejméně přes den akumulovalo do konstrukcí domů, a aby mu bylo umožněno v noci z domu a jeho konstrukcí uniknout.

K větrání půdy můžeme použít buď různé nucené ventilátory atd., nebo můžeme využít samočinné bezelektrické ventilační turbíny LOMANCO

Kvalitním odvětráním půdního prostoru docílíte snížení tepelné zátěže objektu a hlavně u podkrovních místností v interiéru se to může projevit poklesem teploty o 3-4 °C. Turbíny vám poslouží velmi dobře i v zimě, kdy bude odvětrávat z tohoto prostoru přebytečnou vlhkost a tím zlepší tepelné účinky izolace. 

Pro klasický rodinný dům rozměru 10 x 10 m dostačují 2 hlavice BIB12 a pro větší domy nebo domy obdélníkového tvaru je dobré si nechat udělat návrh i s případnou realizací přímo u technika firmy LOMANCO, Ing. Radima Otýpky (radim.otypka@abcweb.cz).

Další varianty úlevy od tepla jsou dnes čím dál častěji používané rekuperace. Rekuperace může pomoct plošně provětrat dům především v noci, když klesnou teploty pod 20 °C tak může být velmi užitečná. Rekuperace má přímo funkci pro letní režim, kdy vhání do domu přetlakem studenější vzduch (např. 18 %), než je v interiéru(např. 26 °C), čímž prostor cíleně ochlazuje a i provětrává, což už samo o sobě je příjemné. 

Poslední velmi účinnou variantou ochlazení domu jsou klimatizace. Moderní klimatizace už dnes mohou obsahovat inverter, díky kterému se mnohem přesněji a úsporněji dosahuje ideální teplota v domě. Celková účinnost klimatizací je dnes mnohem vyšší a přitom klesá jejich spotřeba elektřiny. Už to není takový žrout jako byl dříve.

Klimatizace v obýváku
Klimatizace v obýváku

Proto si určitě nechte udělat komplexní návrh řešení pro Váš dům a pamatujte, že teplo, které se v domě neakumuluje, tak pak nemusíte složitě odvádět. Až v konečné fázi můžete instalovat ke chlazení objektu klimatizace, ale pokud jí odlehčíte snížením počáteční teploty, tak o to menší bude mít s chlazením práci a klimatizace se Vám odmění nižšími provozními náklady. 

Udržet komfort bydlení i v letních měsících lze, ale je potřeba na to být řádně připraven. 

Autor: Ing. Radim Otýpka, stavební technik

Kontakt: www.lomanco.cz, radim.otypka@abcweb.cz. 

ABC - AMERICAN BOHEMIAN CORPORATION s.r.o. Poslat poptávku