Jak pojistit domácnost online?

Každý má někde svůj domov. Místo, na kterém mu záleží a kam se rád vrací. Může to být váš rodný dům, byt, ve kterém žijete se svou partnerkou a dětmi, nebo úplně jiné místo. Všechna tato místa ale mají něco společného. Máte tam svoje věci, na kterých vám záleží a je to místo, ke kterému máte citovou vazbu. Ochraňte ho.

Pojištění domácnosti vs. pojištění nemovitosti

Pojištění domácnosti a nemovitosti je základ. Může snížit finanční náklady na znovupořízení majetku po požáru, krádeži, vyplavení a jiných nepředvídatelných událostech. Víte, že svůj majetek už můžete pojistit pěkně z pohodlí domova? 

To, co se vysype, když dům obrátíte vzhůru nohama patří do pojištění domácnosti, zbytek do pojištění nemovitosti

Pojištění domácnosti se vztahuje na vybavení bytu nebo domu. Patří sem nábytek, televize, spotřebiče, knihy, oblečení, klenoty apod., pojištěny mohou být i stavební součásti jako kuchyňská linka, plovoucí podlaha a obklady. Součástí pojištění domácnosti obvykle bývají i prostory mimo byt jako sklep nebo půda.

Pojištění nemovitosti se pak vztahuje na stavbu jako takovou, tedy na střechu, stěny, omítky, okapy apod. Může zahrnovat i vedlejší stavby – kůlnu, zahradní domek, bazén, dokonce i plot.

Na co si dát při pojištění domácnosti pozor?

Prvním krokem je vybrat si takovou pojišťovnu, která vám nabídne nejlepší podmínky, následuje soupis majetku, nastavení pojistných limitů a rizik. Nic z toho není radno podcenit.

Víte, že pojištění domácnosti si můžete sjednat i online? Už nemusíte obíhat pobočky jednotlivých pojišťoven a prosit je o cenovou nabídku. Stačí využít srovnávač pojistek. Na jednom místě během pár minut uvidíte ty nejlepší nabídky, často i ty, které normálně nejsou dostupné.

Proti čemu můžete svou domácnost pojistit?

Cenu pojistného ovlivňují rizika, proti kterým se chcete pojistit a pojistné limity. Pojištění domácnosti nejčastěji kryje škody, které vznikly důsledkem:

  • Živelné události (krupobití, vichřice, zásah blesku apod.)
  • Krádeží či loupeží
  • Povodní nebo potopou
  • Sjednat si můžete i doplňkové pojištění pro případ přepětí, havárie vody a další rizika

Důležité je i nastavení pojistných limitů, tedy částky, kterou vám pojišťovna v případě pojistné události vyplatí. Nastavují se pro každé riziko zvlášť.

Víte, že limit pojistného plnění se může nastavit buď absolutní částkou, nebo jako procento z hodnoty domácnosti?

Čtěte také: Jak stanovit pojistnou částku?

Náš tip: Nezapomeňte správně sepsat majetek. Kdyby náhodou k pojistné události skutečně došlo, budete mít o starost méně. Nebudete muset dokládat vlastnictví věci, ani její hodnotu a stáří.