Jak před zimou ošetřit starý zámek, aby se za mrazů nezasekl? Zobrazit fotky zobrazit 3 fotky

Zimní období, obzvláště pak nástup zimy, přináší dny plné vlhkosti, které jsou střídané teplotami pod nulou. A právě to má špatný vliv na visací zámky a zámkové vložky. Jak je ošetřit, aby se nezasekly?

Visací zámky a zámkové vložky, které fungují na principu pružinových stavítek mohou takového počasí velice snadno vypovědět službu. Tento princip byl patentován již v roce 1788 Robertem Barronem a pak byl v roce 1844 vylepšen Robertem Yalem. Jde tedy o více jak 200 let starý vynález, který prostě nemůže do důsledku odolávat povětrnostním vlivům a znečištění.

Neuvěřitelné je, že visacími zámky je u nás dosud dle odhadů vybaveno 80 % objektů. A právě jejich pružiny mohou zamrznout a nebo se zaseknout vlivem nečistot. V konečném důsledku pak zámek neodemkneme a ani naopak nezamkneme.

Jenže právě preventivní ošetření těchto zámků není vůbec snadné. Nemůžeme je promazat běžným olejem, jelikož se na něj budou vázat nečistoty a zámek se pak o to snáze zasekne. Uvnitř zámku prostě vznikne i v případě řídkého oleje lepivá směs, která mechanismu zámku uškodí. Řešení ale existuje, lze použít roztok na bází lithného mýdla. Jestliže však ani ten nepomůže, je třeba zámek rozebrat kompletně vyčistit a právě to není vůbec jednoduché.
Staré visací zámky
Staré visací zámky
Pokud se zámek zasekne vlivem mrazu, lze zkusit jeho nahřátí. Prevence v tomto případě prakticky neexistuje. A pokud se to již jednou stane, znamená to, že vlhkost se do zámku dostane znova (či tam zůstává) a ten se znova zasekne. Takový zámek je pak třeba vyměnit.

Pokud dojde na výměnu zámku, myslete na to, že výrobci nahradili klasické stavítkové vložky cylindrickými otočnými stavítky. V ČR dokonce byly přihlášeny 3 různé patenty, které braly ohled na místní klima. Tyto vložky se jinak montují i do běžných dveří, nejen do zámků visacích.
Dobře odolávají až extrémním vlivům počasí.

Starý zámek lze též zabalit do igelitu, jde ale o dvousečné řešení. Na jednu stranu je zámek ochráněn, na druhou stranu je však pod igelitem zvýšená vzdušná vlhkost a tím narůstá riziko zamrznutí zámku.

V každém případě platí, že poškozený, zasekávající se zámek, je třeba vyměnit za nový, ovšem právě s novým typem vložky, která odolává i extrémům počasí. Pořídit si znova zámek se stavítkovým klasickým mechanismem, to jsou vyhozené peníze. Jako příklad můžeme uvést zámky s cylindrickou vložkou TOKOZ PRO firmy TOKOZ, konkrétně zámky označené EXTREME PRO.
Zdroj: ČESKÉSTAVBY.cz, ceskykutil.cz, tokoz.cz, pixabay.com
Visací zámek EXTREME PRO
Visací zámek EXTREME PRO