Jak připravit podklad podlahové krytiny Zobrazit fotky zobrazit 4 fotky

Plánujete novou podlahovou krytinu? Ať už si vyberete jakýkoliv z nabízených povrchů, nesmíte podcenit přípravu podkladu. Dobře připravený a kvalitní podklad má zásadní vliv na životnost podlahové krytiny. Různé typy krytin mají rozdílné nároky na přípravu podkladu. Jak správně připravit podklad pod krytinu a jaké jsou nejpoužívanější možnosti pro jeho vyrovnání?

Podklad podlahové krytiny musí být rovný a pevný, bez prasklin a nežádoucích spár. Na takto připravený povrch lze bez problémů pokládat parkety, plovoucí podlahy i náročnější povlakové krytiny.

Používané materiály

K tradičním podlahovým krytinám patří koberce, které místnost zútulní, mají dobré tepelně izolační vlastnosti a poměrně snadný způsob údržby, ale nehodí se pro alergiky. Dalším v nabídce je umělý materiál PVC, který je snadno udržovatelný a nabízí velké spektrum dekorů. Korek a linoleum patří k přírodním materiálům s dobrými tepelně izolačními i hygienickými vlastnostmi. Pro snadnou montáž i údržbu jsou oblíbené dřevěné i laminátové plovoucí podlahy. Nejsou pevně spojené se stavbou, takže volně leží na podkladu. Důležitá je u nich správná volba zátěžové třídy. Náročnější na provoz i údržbu jsou masivní dřevěné podlahy, které patří k nejatraktivnějším přírodním krytinám s krásným vzhledem a s možností i opakované renovace.
Foto: Podlahy Zeus, pokládka podlahové krytiny
Foto: Podlahy Zeus, pokládka podlahové krytiny

Příprava podkladu - vyrovnání

Vyrovnání podkladu se nejčastěji provádí dvěma způsoby. Prvním je použití samonivelačních vyrovnávacích hmot – tzv. stěrek, druhou metodou je využití DTD nebo OSB desek. 
Na pevný a rovný povrch jsou nejnáročnější podlahy z PVC. Dokonce i u novostaveb, kde se pro podkladní vrstvu využívá strojní beton jako optimální podklad pro téměř všechny druhy podlahových krytin, se pro podlahu z PVC doporučuje ještě stěrka.
Desky se pro přípravu podkladu využívají např. při rekonstrukcích starších prkenných nebo fošnových podlah. Pokládka DTD nebo OSB desek se systémem pero – drážka zajistí rovinu a to i v místech spojů desek. Pokud desky do podlahy zafixujeme vruty, získáme dostatečně pevný povrch vhodný pro pokládku PVC, linolea, koberce, korkové podlahy nebo plovoucích podlah.
Ilustrační foto (www.shutterstock.com), stěrkování podlahy
Ilustrační foto (www.shutterstock.com), stěrkování podlahy

Podklad nejen v paneláku

Než položíme nové PVC v panelákovém bytě, musíme dokonale odstranit původní PVC, protože staré spoje by po nějaké době mohly vystupovat na povrch nové krytiny. Stará krytina tudíž musí pryč včetně zbytků lepidla a filcu. Povrch se ošetří penetrací a na řadu přichází samonivelační hmota. Důležité je správně vybrat vhodný produkt a také nechat povrch dostatečně vyschnout.
Na starý betonový podklad se stěrka aplikuje buď celoplošně, nebo se využívá podložka – tzv. tiros. Lokální opravy stěrkou se nedoporučují.

Podkladem je dlažba

Stěrka se doporučuje také tehdy, budeme-li pokládat povlakové krytiny na podklad v podobě dlažby. Použití různých podložek by v tomto případě nebylo efektivní a riskovali bychom opsání struktury dlažby do nového povrchu. 
O tom, jaký podklad bude nejvhodnější pro přípravu dobrého základu pro vaši novou podlahu, se vždy poraďte s odborníkem.
Ilustrační foto (www.shutterstock.com), podkladní OSB desky
Ilustrační foto (www.shutterstock.com), podkladní OSB desky