Ilustrační foto (Zdroj: Shutterstock) Zobrazit fotky zobrazit 8 fotek

Cílem uživatele a investora při stavbě rodinného domu je postavit budovu s moderními technologiemi, které minimalizují provozní náklady a přitom vyžadují co nejmenší údržbu. Navíc je třeba splnit požadavky platné legislativy a vyhovět nastaveným ekologickým standardům. To jsou cíle, ke kterým se dnes přiklání většina z nás. Nicméně nastává rozdíl mezi investory v podobě výše finančních prostředků, které jsou ochotni anebo schopni do technologií investovat. Provozní náklady a výše investice mají přitom nepřímou vazbu: čím nižší budou provozní náklady, tím vyšší je obvykle počáteční investice do technologií. A to nás staví před určité rozhodovací dilema, kdy musíme zohlednit dodržení legislativních požadavků (např. Průkaz energetické náročnosti budovy pro účely stavebního řízení) a zároveň musíme respektovat finanční možnosti a požadavky investora na funkčnost a spolehlivost použitých technologií.

Nejdůležitější kritéria, která musíme vyhodnotit při rozhodování o stavbě nového domu:

  1. Finanční možnosti, kdy je třeba mít 15 % finanční rezervu mimo náklady na realizaci.
  2. Jakou má stavební pozemek infrastrukturu – elektřina, plyn, vodovodní řad, kanalizační řad. Na základě této skutečnosti budou nižší či vyšší náklady na technologie.
  3. Jakou vybereme technologii pro vytápění a TUV v návaznosti na 2. bod.
  4. Vyhledání vhodného projektanta, kterému jasně definujeme své finanční možnosti, požadavky na stavbu a uživatelské požadavky. Ty mohou být odlišné, pokud se jedná o bytový objekt nebo rodinný dům. Zásady platí v obou případech.
  5. Jakmile je vyprojektována stavební část, je nezbytná součinnost specializované společnosti, která doporučí nejvhodnější kombinaci technologií pro minimalizaci nákladů na provoz domu.

Jakou úlohu sehrává společnost AKIRE a jakým způsobem pomáhá při realizaci

Společnost AKIRE® s.r.o. spolupracuje s projektanty, developery a individuálními stavebníky právě v oblasti určení optimálních řešení. Výhodou společnosti je, že sama může navržené systémy realizovat, proto nese odpovědnost od návrhu až po realizaci.

Společnost AKIRE® svým vývojem přispěla novým systémem centrální rekuperace tepla z odpadních vod bytových objektů, rodinných domů a technologických odpadních vod AKIRETHERM®. Tento vlastní systém je patentovaný.

Schéma rekuperačního výměníku AKIRETHERM®
Schéma rekuperačního výměníku AKIRETHERM®
Rekuperační výměník AKIRETHERM®
Rekuperační výměník AKIRETHERM®

Technologie, se kterými společnost AKIRE® s.r.o. pracuje a též provádí realizaci:

  • Centrální rekuperace tepla z odpadních vod rodin. domů, bytových objektů
  • Centrální rekuperace tepla z technologických odpadních, často prádelny
  • Vytápění a ohřev TUV tepelným čerpadlem
  • Zhotovení podlahového vodního topení
  • Elektrické podlahové topení, jeho navržení a výpočet topných výkonů
  • Fotovoltaické elektrárny na rod. domy, bytové domy a průmyslové objekty
  • Nosiče FVE panelů na rovné střechy, vlastní certifikovaná konstrukce
Instalovaný rekuperační výměník AKIRETHERM®
Instalovaný rekuperační výměník AKIRETHERM®
Rekuperační výměníky AKIRETHERM® v prádelně Lindström
Rekuperační výměníky AKIRETHERM® v prádelně Lindström
Fotovoltaická elektrárna na střeše soukromého podniku
Fotovoltaická elektrárna na střeše soukromého podniku
Fotovoltaická elektrárna na střeše rodinného domu (Středočeský kraj)
Fotovoltaická elektrárna na střeše rodinného domu (Středočeský kraj)
Nákres konstrukce na uchycení panelů na rovnou střechu od AKIRE®
Nákres konstrukce na uchycení panelů na rovnou střechu od AKIRE®

Společnost AKIRE® s.r.o. zajišťuje pro projektanty, investory, stavení firmy a individuální stavebníky tyto služby:

  1. Doporučí technologii do stavby
  2. Zpracuje rozbor provozních nákladů a úspor
  3. Zpracuje cenovou nabídku na dodávku a realizaci
  4. Provede realizaci
  5. Přímo zajišťuje nebo spolupracuje na zajištění dotace

Zajištění záruk a provozního servisu:

  • Společnost AKIRE® s.r.o. zásadně používá technologie a výrobky, které jsou certifikované. To je základní podmínkou pro případné plnění záručních reklamací.
  • Vlastní technologie, jako je centrální rekuperace tepla z odpadních vod a nosiče fotovoltaických panelů na rovné střechy jsou řádně certifikovány.
  • Účinnost rekuperačních výměníků AKIRETHERM® byla již opakovaně měřena certifikačním odborem Výzkumného ústavu pozemních staveb za podmínek, které akceptuje SFŽP Nová zelená úsporám pro poskytování dotace.
  • Technologie, které společnost AKIRE® nakupuje pro svoje realizace, získává zásadně od osvědčených, prověřených a stabilních dodavatelů.
  • Plněním předchozích zásad může společnost AKIRE® zodpovědně dodržet své záruční a servisní povinnosti, což garantuje i odborný tým.

Výše uvedené informace a názory jsou prezentované českou společností AKIRE® s.r.o., která se zaměřuje na implementaci úsporných a ekologicky šetrných technologií v bytové výstavbě. Firma se vyhýbá reklamnímu a politickému zaměření, které může zkreslit objektivní pohled na problematiku, a místo toho se soustředí na podstatné informace pro budoucí uživatele. Uvedené informace čerpají ze zkušeností z konkrétních realizací, spolupráce s orgány státní správy a zpětných vazeb od zákazníků.

Společnost AKIRE s.r.o. si zakládá na svém realistickém přístupu k ekologickým technologiím a stavbám s minimálními provozními náklady. Inovativní systémy, zejména rekuperace tepla z odpadních vod, přinášejí praktická a udržitelná řešení pro budoucnost. Společnost se aktivně zapojuje do spolupráce s projektanty, investory a stavebními firmami, aby dosáhla optimálních výsledků a podpořila ekologický provoz staveb. Důraz na certifikované technologie a kvalitní dodavatele zajišťuje spolehlivost, záruky a provozní servis pro jejich klienty. S vizí pro zelenou energii a odpovědným přístupem k životnímu prostředí se stávají důležitým partnerem pro ty, kdo touží po udržitelných a ekologických investicích do budoucnosti.