Rodinný dům postavený z VPC (Zdroj: KM Beta) Zobrazit fotky zobrazit 7 fotek

Tak to máme za sebou! Dokončení stavby pasivu svépomocí, kolaudaci, stěhování, vyřízení Nové zelené úsporám. Po více jak 3 letech se nám splnil náš sen a každý den si tak můžeme užívat nový domov. 

Samotnou stavbu a výběr vápenopískového zdiva SENDWIX od KM Bety jsem rozebírala v předešlých článcích:

Teď se zaměřím na to, co všechny budoucí stavebníky zajímá stejně jako samotný proces výstavby, totiž: jak se nám tam bydlí? A co ty dotace? 

Hurá na zařizování!

Už během stavby si manžel několikrát ověřil, že vápenopískové cihly nejsou žádné bábovky. Takže i během stěhování a zařizování byla v pohotovosti vrtačka, vruty a pevné nervy. Může se to zdát jako obtíž, ale naopak! Se správným nářadím vše zvládnete a ještě pak máte dobrý pocit, že jste si postavili dům z pořádného materiálu, který vydrží i pro další generace.

Každopádně už při plánování se vyplatí myslet dopředu a například kuchyňskou linku si naplánovat u nosného zdiva. Stejně tak to máme i my, plus třeba i TV stěnu.

TV stěna a kamna.
TV stěna a kamna.
S přehledem ale SENDWIX dává i masivní otevřené police v kuchyni.
S přehledem ale SENDWIX dává i masivní otevřené police v kuchyni.
A nechybí u nás ani řada rámů s fotkami.
A nechybí u nás ani řada rámů s fotkami.

Jak se nám bydlí v pasivu?

V souvislosti s pasivním bydlením se nejčastěji koketuje se slovem komfortní. Zní to jako klišé, ale skutečně tomu tak je. Když totiž vyladíte všechny prvotní mušky a postaráte se v zimě o správnou regulaci topení, tak je vám v pasivu příjemně. V domě nenajdete žádné znatelné přechody typu v jedné místnosti přetopeno, v druhé zima. Zároveň díky podlahovému vytápění s klidem odhodíte papuče a pletené ponožky od babičky. (Pozn. máme TČ vzduch-voda a také litinová kamna. V těch jsme ale zatím zatopili jen třikrát a bereme je spíš jako pojistku). 

V létě se naopak nemodlíte, ať se konečně ochladí a vám se bude zase dobře usínat.

Celkově se hodí určitě doplnit, že díky optimální vnitřní teplotě a vlhkosti vzduchu je takové bydlení zároveň i zdravější.

Dál lidi zajímá rekuperace. Dělá rámus? Vyspíte se? A větráš? Napíšu vám to asi tak… Já jsem na ruch u usínání hodně háklivá. Potřebuji ticho. Stejně tak jsem byla zvyklá pořád větrat. Nedovedla jsem si představit, že to nebude potřeba. Takže rekuperace byla jediná z věcí, na kterou jsem se fakt netěšila. Naštěstí musím uznat, že jsem se bála zbytečně. Ano, když jede naplno, tak to trochu slyšet je, ale večer se utlumí, takže i když máme krapet netradičně technickou místnost vedle ložnice, nevadí mi to a usínám dobře. No a co se týče větrání, tak ne, skutečně není potřeba.

A čeho jsem si já ještě všimla, tak i díky rekuperaci je v domě podstatně méně prachu.

Ovládání rekuperace je možné jak přímo na jednotce, tak i online na mobilu/počítači.
Ovládání rekuperace je možné jak přímo na jednotce, tak i online na mobilu/počítači.
Průduch rekuperace si můžete vybrat tak, aby vám domů ladil.
Průduch rekuperace si můžete vybrat tak, aby vám domů ladil.

Vyřízení dotací na pasivní dům

Ohledně NZÚ nám chodí poslední týdny celkem dost otázek. Celkově mám pocit, že zájem o pasivní bydlení dost roste. Když jsme začínali my, tak se horko těžko hledaly nějaké ucelené informace a konkrétní zkušenosti jiných stavebníků. Využiji tedy nejčastějších dotazů a tuto část pojmu stylem "vy se ptáte, já odpovídám".

  • Jde provádět nějaké změny během stavby? 

Ano, ale musíte o tom informovat fond životního prostředí. My například měnili čerpadlo (původně země - voda na vzduch - voda). Ovlivnilo to samozřejmě původní výpočty a dokumenty, takže to pak musel před odevzdáním projektant celé přepočítat.

  • Vápenopískové zdivo se do dotací počítá?

Vápenopískové zdivo SENDWIX od KM Beta (a i další VPC) sice nemají SVT kód, ale ano, do soupisu výdajů pro získání dotací se počítají.

  • Jak moc složitá je dokumentace? Jaké papíry člověk musí schovávat? 

Já sama jsem podle požadavků našeho projektanta vytvořila tabulku, do které jsem zapsala všechny položky, které připadají v úvahu k získání NZU. Vše musí souhlasit na fakturách (i zálohových), být spárováno s platbami na účtu, mít doloženo SVT kód nebo patřičné vlastnosti… Nebudu lhát, zabere to nějaký čas, konkrétně několik večerů, ale dá se to. Manžel pak vše kontrolovat a dořešil s projektantem, který se postaral o kompletaci a doplnění o výpočty. Samozřejmě nesmí chybět ani úspěšný Blower door test.

  • Co když člověk nestíhá stanovenou lhůtu? Přijdeme o peníze? 

My sami jsme také nestíhali a prodlužovali jak stavební povolení, tak čerpání hypotéky i NZÚ. Vše musí být ale odůvodněno a řešeno s předstihem! Rozhodně to nenechávejte na poslední chvíli.

  • Jak dlouho vyřízení žádosti trvá?

Pokud se bavíme už o žádosti vyplacení, tak u nás konkrétně to bylo tak, že jakmile jsme měli zkolaudováno a zapsáno na katastru, dali jsme dohromady všechny podklady a čekali. Zhruba po 3 týdnech přišla žádost o doplnění. Šlo o nějakých 8 bodů. Většina se týkala drobných nepřesností. Na doplnění jsme měli měsíc, ale stihli jsme to rychleji. Po druhém odeslání to trvalo nějaké 2 týdny. Vyplacení už pak bylo rychlé.

  • Vyplatí se žádat o dotace?

Napíšu vám to zcela upřímně tak, jak si to myslím já. Jestli chcete mít kvalitní bydlení, žít v tepelném komfortu po celý rok, myslet ekologicky, tak ano, jděte do pasivního domu a dotace. Protože vám to pokryje náklady, které byste jinak nemuseli řešit.