Jak se rekonstruuje komín Zobrazit fotky zobrazit 4 fotky

U komína nás kromě celkového technického stavu zajímají výška a průřez. Od těchto rozměrů se odvíjí množství pro zdraví nebezpečných spalin, které komín dokáže spolehlivě odvést. Někdy potřebujeme účinnost komína zvětšit. Změnit průřez je složitější než změnit výšku, ale i s tím si odborníci poradí. Průduch rozšíříme frézováním. Po následném vyvložkování je komín kompletně zrekonstruován a funguje stejně spolehlivě jako komín nový. Ten by vás ovšem přišel dráž.

Zvenku starý, zevnitř nový

Frézováním se zvětší vnitřní prostor komína. Nad komínem zavěšená speciální fréza s řetízky se pomalu spouští do vnitřku komínového průduchu. Uvnitř pracuje tak, že odebírá ze stěn materiál. Nejde o klasické bourání a při troše pečlivosti budete ušetřeni i nepořádku. Když řemeslníci zakryjí všechny otvory do komína, prach nemá kudy unikat. Zůstává uvnitř a posléze se vybere komínovými dvířky. Ještě lepší způsob je odsátí výkonným průmyslovým vysavačem. Frézou je ze stěny komínu odebíráno maximálně tolik materiálu, kolik tvoří 1/3 tloušťky stěny. Jde-li vše hladce, může frézování probíhat i rychlostí 1 metr za hodinu.
Poté se musí komín pečlivě vyvložkovat, aby těsnil. V příslušném místě se vybourá montážní otvor, na který bude napojen spotřebič. Někdy se bohužel zjistí, že komín je takzvaně uskočený. Projde-li fréza skrz, je možné frézovat. Jestliže neprojde, jedná se o případ, kdy je třeba hledat jiný způsob rekonstrukce. Další překážkou může být, když je komín z takových materiálů jako je kámen nebo keramika. Pro frézování jsou prostě moc tvrdé.

Ať bude renovace probíhat tímto nebo jiným způsobem, vždy je nutné začít odbornou prohlídkou komína. Může ji provést buď přímo technik firmy, která bude renovaci provádět a nebo partnerská kominická firma. 
Mnohdy je třeba nadstřešní a půdní část komína zbourat a postavit znova
Mnohdy je třeba nadstřešní a půdní část komína zbourat a postavit znova

Vyvložkování

Pokud má komín dostatečnou světlost (průřez), lze vložkovat bez předchozího frézování. Šamotové vložky velmi odolné proti teplu se spojují systémem pero – drážka. Osazovat se tedy musí velmi přesně. Dále musí být každý spoj vyspárován hmotou speciálního složení. Jen tak je zaručena funkčnost spojů potažmo neprostupnost vložky pro nebezpečné zplodiny hoření. Zásadně se zde nepoužívá klasická cementová malta. Vložku je též třeba tepelně izolovat od komínového průduchu vhodným materiálem.

Vyzdění zevnitř

Je-li komín opravdu hodně široký, lze prostě uvnitř něj vystavět z cihel či betonu nový. Za tím účelem musíme původní komín 'rozpárat.' Vložku lze použít klasickou šamotovou. Vložka nerezová se obejde bez obezdívky. 
Šamotová komínová vložka s otvorem na dvířka, kterým se komín čistí nebo vybírá
Šamotová komínová vložka s otvorem na dvířka, kterým se komín čistí nebo vybírá

Vymazání

Tento způsob je nejlevnější renovací. Musí se ale počítat se zhruba třídenní odstávkou komína. Hmota na výmaz vznikne smísením keramického prášku s dalšími ingrediencemi. Do vnitřku komína se nanese pod větším tlakem a musí řádně vytvrdnout. Výborné na této metodě je, že průřez komína se minimálně zmenší.

Který způsob renovace komína zvolit poradí profesionálové. Další péče o něj je už na vás. Komín zodpovědný majitel domu pravidelně udržuje, nešetří na kominíkovi a pravidelných revizích. Ostatně to nařizuje i legislativa. Konkrétní vyhlášky Sbírky zákonů předepisují intervaly, v jakých musí být kontrolováno a čištěno komínové těleso dle toho, zda patří k plynovému kotli, krbu nebo jinému topidlu.
Staré komíny vyžadují rekonstrukci nejčastěji, pokud však vyhoří nový komín, můžeme mít stejný problém
Staré komíny vyžadují rekonstrukci nejčastěji, pokud však vyhoří nový komín, můžeme mít stejný problém