Jak si poradit s výběrem vchodových dveří Zobrazit fotky zobrazit 13 fotek

U venkovních dveří je prioritou dodržet standard daný příslušnými normami. Vše je dáno úrovní zvukové a tepelné izolace každého výrobku a dále odolností proti rozmarům počasí včetně deště hnaného silným větrem. Také se zohledňuje odolnost proti požáru a bezpečnostní prvky chránící budovu před vloupáním.  Za dveřmi svého domu máme být prostě v teple, suchu, klidu a bezpečí, ať už se venku děje cokoli.

Funkčnost a hezký vzhled se nevylučují

To ale neznamená, že si výrobci nedávají současně záležet i na vzhledu. I ten přece prodává. Ať už jde o dveře dřevěné, hliníkové či ocelové, výběr v designu je překvapivě velký. Další verzí jsou dveře plastové vhodné samozřejmě do staveb s okny ze stejného materiálu, kterých je dnes čím dál tím více. Lidé oceňují, že díky hladkému povrchu se plastové dveře snadno myjí. Nikdy není třeba je natírat a dveře mohou díky povrchovému dekoru vypadat třeba jako dřevěné.

Povrch ostatních venkovních dveří tvoří často prášková barva zvaná komaxit. Jde o směs rozemleté a roztavené pryskyřice, pigmentů a tvrdidel. Vybírat můžete z takzvané škály RAL. To je vzorník barev uznávaný mezinárodně jako standard pro barevné odstíny používané pro průmyslové výrobky. Je jich 213 včetně metalických. Tato barevná vrstva je vysoce mechanicky odolná.

Kombinace barev a designu tvoří prostě obrovskou variabilitu. Různé povrchové úpravy způsobí, že laik na první pohled nepozná, z jakého materiálu jsou dveře vyrobeny. Pod vzhledem dřeva se může ukrývat třeba hliník, který lépe snáší rozdíly teplot a nepříznivé venkovní vlivy. Navíc je to lehký a tvarově stálý materiál. Dalším hojně používaným kovem je ocel, opět s velkým výběrem modelů a povrchových úprav.

Bezpečnostní požadavky ale splní i dveře z masivu nebo palubkové. Masiv bývá ze smrku, dubu nebo třeba tropického dřeva meranti, většinou lepeného do třívrstvých lamel. Takové vchodové dveře mohou být vybaveny izolačními dvojskly.
Vchodové dveře
Vchodové dveře
Vchodové dveře
Vchodové dveře
Vchodové dveře
Vchodové dveře
Vchodové dveře
Vchodové dveře
Obecně se však u venkovních dveří prosklení nepoužívá tak často jako u těch vnitřních. Když už ale trváte na skle, opatřete jej bezpečnostní fólií. Zvolíte-li čirou, bude na skle téměř nepostřehnutelná. Z 90% propouští světlo a sklo se jen tak nepoškrábe. Navíc snižuje únik tepla asi o 10%. Sklo je fólií zpevněné a když už se rozbije, střepy se nevysypou. Při případném požáru nepolepené sklo snadněji popraská, tím dojde k většímu proudění vzduchu a požár se více rozdmýchává.

Na velikost venkovních dveří jsou normy, ale jsou vyráběny i podle požadavků konkrétního klienta. Dveře je například možné doplnit bočním nebo horním světlíkem. Mnoho zákazníků chce zase horní část křídla ozvláštnit tvarováním do dnes módního oblouku.

Nezvaným vstup zakázán

Mezi nejbezpečnější patří dveře s pětibodovým zámkem se 4 hákovými bezpečnostními závorami zapadajícími do otvorů v zárubni. Mají-li dveře na straně závěsů (pantů) čepy, jejich vypáčení je takřka nemožné.
Vchodové dveře
Vchodové dveře
Vchodové dveře
Vchodové dveře
Vchodové dveře
Vchodové dveře
Vchodové dveře
Vchodové dveře

Zdánlivé maličkosti zvyšují užitnou hodnotu

Pro lehčí manipulaci mohou být dveře opatřeny samozavíračem, skrytým či viditelným. Má kluznou lištu nebo ramínko. Montáž je možná shora i zdola.

Další vylepšení šetří teplo. Aby spodem netáhlo, u moderních dveří se z křídla po dovření automaticky vysune prahové těsnění. Bráníme se tak také pronikání prachu a vlhkosti zvenčí. Některé typy dveří jsou řešeny jako bezprahové a splňují požadavky na bezbariérový přístup.

O celkovém dojmu příchozího rozhoduje samozřejmě také to, jaké kování a kliku ke svým dveřím vyberete. Zajímavě vypadá nerez, mosaz nebo třeba rustikální dřevěná klika s keramickým detailem. Nároční mohou na závěr doladit své dveře třeba designovým klepátkem.

Zdroj: www.dewro-dvere.cz
Vchodové dveře
Vchodové dveře
Vchodové dveře
Vchodové dveře
Vchodové dveře
Vchodové dveře
Vchodové dveře
Vchodové dveře