Jak správně namontovat dřevoplastovou terasu? Zobrazit fotky zobrazit 11 fotek

V první řadě je nutné si dobře rozmyslet, jak chceme, aby naše terasa vypadala. Nejlepší je poradit se s odborníky, případně se zahradním architektem. Ti by měli vyhotovit minimálně kladečský plán (nákres pokládky a konečného provedení), nebo v lepším případě 3D návrh. Budete tak mít mnohem lepší představu o finálním vzhledu terasy a zároveň se dozvíte, jak bude výstavba terasy probíhat. Dozvíte se vše důležité o stavební připravenosti a pokládce.

Stavební připravenost

Stavební připravenost je jednou z nejdůležitějších součástí pokládky terasy. Sice podkladní vrstvy po dokončení celé terasy již neuvídíte, ale je to stejné jako u každé jiné stavby: jaké základy - takový dům, respektive terasa.

Proto není dobré na stavební připravenosti šetřit. Každý si však zvolí ten nejpřijatelnější typ podkladu. je možné vybírat ze štěrkového lože, betonového podkladu, nebo kovové konstrukce.

Nejlepším podkladem pro terasu je betonová deska, zajistí stálou rovinu a pevnost celé terasy. Sice je nákladnější a složitější její příprava, to se však investorovi vrátí při samotné pokládce terasových profilů.

Další možnost má investor v poměrně levném, ale zato komplikovaném podkladu = štěrkovém lože. Tento typ podkladu je velmi jednoduchý. Vytyčí se prostor budoucí terasy, zabetonují se obrubníky, vnitřní prostor se vysype kamennou drtí (štěrkem) a celá plocha se zhutní. Dobré je nechat takto připravenou plochu alespoň dva měsíce samovolně sedat a poté opakovat hutnění. Poté až srovnat povrch do roviny a může se začít pokládat. 

Poslední variantou jsou kovové rošty. Ne vždy se totiž dají terasy pokládat na zem. Prostory pro terasu bývají dost často navrženy do stráně, v patře domu, nebo částečném svahu. V těchto případech se musí vystavět kovová konstrukce, na kterou se pochozí plocha položí. S tím má společnost SDM servis nejlepší zkušenost. Je zaručena pevnost terasy a přesně připravené rozteče pro jednotlivé nosné profily. Zároveň se otevírají další možnosti pro vytvoření atypického prostoru s využitím všech možných zákoutí a vytvoření zástěny, nebo jen zábradlí.
Pokládka terasových prken do štěrkového lože
Pokládka terasových prken do štěrkového lože
Pokládka terasových prken do štěrkového lože
Pokládka terasových prken do štěrkového lože
Položení geotextilie pod štěrk na utužený podklad
Položení geotextilie pod štěrk na utužený podklad
Pokládka na kovovou konstrukci
Pokládka na kovovou konstrukci
Pokládka na beton
Pokládka na beton

Založení terasy

Pokud je podklad dobře připraven, přichází na řadu založení podkladových roštů. Ty mají přesně stanové rozteče, které je nutné dodržet. Když se podíváte řemeslníkům pod ruku a přeměříte si je, musí vám měřidlo ukázat osový rozměr od 30 do 50 cm. Tento rozměr je stanoven jednotlivými výrobci dle použité technilogie. Duté profily mají rozteč menší (kolem 30cm), plné profily standardně 40cm. Pokud se tyto rozteče nedodrží, může docházet postupem času k prověšování podlahových profilů mezi jednotlivými nosiči. Pokud by dodavatel terasy nedodržel stanovenou rozteč, poměrně jednoduše na zákazníkovi tímto krokem ušetří.

Na založení nosných profilů také záleží pokládka samotných prken. Čím přesnější je založení, tím jednodušší a rychlejší se samotná pokládka. Proto je založení na štěrku mnohem složitější a časově náročnější. Na betonové ploše je nutné použít gumové podložky, které zajistí průtok vody pod nosiči. Na kovovou konstrukci však není co podkládat, ta nám zaručuje ideální rovinu. Na druhou stranu je ale dobré nosiče zakotvit ke konstrukci minimálně po obvodu.
Podlahové rošty založené na štěrku
Podlahové rošty založené na štěrku

Pokládka podlahových profilů

Na připravené rošty položíme podlahový profil. Ten zakotvíme startovacími klipy, nebo jej shora přišroubujeme k nosiči. Překontroluje se rovina (případně vyspádování) a zašroubujeme první řadu standardních klipů. Každý výrobce určuje mezeru mezi profily a proto by měl být každý montážník vybaven speciální měrkou od výrobce. Doporučujeme originální podložky, protože usnadní sbíhavost prken. Samotná pokládka podlahových profilů je dále stejná. Na poslední prkno použijeme opět startovací klip, nebo prkno shora přišroubujeme a obvod terasy se v případě plných profilů jen zabrousí, případěn jako u dutých profilů zalištuje.
 
Terasa je položena a nezbývá už nic jiného, než si ji vyzkoušet, nastěhovat zahradní nábytek a vychutnat si první kávu.
 
Uvedený postup montáže je pouze orientační a může se dle jednotlivých výrobců lišit. Proto doporučujeme kontaktovat před každou montáží odborného prodejce, který má zkušenosti s více značkami, jako například PRVNÍ WPC CENTRUM společnosti SDM servis,s.r.o.

Kompletní informace o materiálech WPC (woodplastic) pro terasy najdete na stránkách www.wpc-terasy.info
Pokládka podlahových profilů
Pokládka podlahových profilů
Realizovaná terasa kolem bazénu
Realizovaná terasa kolem bazénu
Realizovaná terasa
Realizovaná terasa
Realizovaná terasa a balkón - kovová konstrukce
Realizovaná terasa a balkón - kovová konstrukce
David Šlambor - WPC centrum Poslat poptávku