Sdílet
 

Jak vybrat dřez?

Správná volba dřezu nám usnadní práci.

Datum vydání: 13.12.2005 | autor:
Přes invazi myček nádobí do našich kuchyní v posledních letech si kuchyňské dřezy stále drží svou nezastupitelnou funkci. I když máme možnost nechat za nás umýt nádobí myčku, dřez se nám hodí k omývání ovoce nebo zeleniny či ke zběžnému mytí drobnějšího nádobí. Jak ale vybrat dřez, který by nejlépe odpovídal našim nárokům a potřebám?
Foto KUCHYŇSKÉ STUDIO deco.
Foto KUCHYŇSKÉ STUDIO deco.
Budeme-li se snažit odpovědět na tuto otázku obecně, pak platí, že žádné módní výstřelky se v této oblasti nedoporučují. Nejlepší jsou zkrátka větší, jednoduše řešené dřezy, které nás nemohou při běžném provozu domácnosti nepříjemně zaskočit, a to zejména svými dispozicemi.

Samozřejmě, že pokud v kuchyni máme již zmíněnou myčku, čímž odpadá starost s mytím velikých hrnců nebo pekáčů, veliký dřez nevyužijeme tolik jako hospodyňka, která myje nádobí z hostiny pro celou rodinu svépomocí.
Na druhou stranu extrémně malý dřez není vhodný ani tam, kde jej členové domácnosti příliš nevyužívají. Co kdyby se jednou hodil…

Oč méně můžeme vybírat z tvarů, o to více se můžeme vyřádit při volbě materiálu dřezu. Dnes jim bezkonkurenčně vévodí plech z nerezavějící oceli. Takzvané nerezové dřezy se ovšem vyrábějí ve více provedeních.
Rozlišujeme je především podle tloušťky plechu – platí, že čím je plech silnější, tím je dřez tišší, masivnější, ovšem zároveň i dražší.

Setkat se můžeme také s různými povrchovými úpravami dřezů z nerezavějící oceli – od matnějších provedení až po lesklé. V závislosti na druhu povrchu se mění také nároky na údržbu dřezu; o potřebách konkrétních materiálů vám jistě ochotně více řekne prodejce.

Pro náročnější zákazníky jsou na trhu k dispozici měděné a mosazné dřezy. O nich bychom měli uvažovat pouze v případě, že na nové kuchyni nechceme šetřit. Měděné či mosazné dřezy najdou své místo především v designově originálních kuchyňských linkách, kde je potřeba esteticky sladit všechny detaily. Podstatné kvalitativní rozdíly oproti nerezavějící oceli ovšem nenajdeme.
Pokud si dobře vybereme, a to buď sami nebo s pomocí odborníka, budeme spokojeni nejen s funkčností kuchyňského dřezu, ale i jeho vzhledem, který bude skvěle doplňovat design celé kuchyně. I mytí nádobí se tak snadno může stát malou radostí.
V moderních kuchyních si své místo získávají dřezy ze syntetického materiálu, takzvaného umělého kamene. Vynikají nejen svými užitnými vlastnostmi, ale také širokou škálou dezénů, které lze velmi působivě kombinovat s materiálem samotné kuchyňské linky.

Pro umělý kámen se na trhu vžil jednotný název granit nebo také žula, i když se z výrobního hlediska jedná o rozdílné kompozitní materiály. Tyto dřezy jsou většinou vyrobené z mleté žuly nebo z jiných přírodních složek, které jsou doplněné různými spojovacími látkami na bázi akrylátů.

Přestože v obchodech najdeme výrobky z umělého kamene pod různými označeními, v zásadě mají všechny shodné vlastnosti. Vynikají vysokou tvrdostí, jsou odolné vůči mechanickému poškození a nárazům a odolávají vysokým teplotám až do hodnoty 280 stupňů Celsia.
Materiál časem neztrácí svou původní barvu, nebledne a je snadno opravitelný. Povrch je rovněž neporézní, a tudíž imunní vůči plísním a bakteriím.
Pokud si dobře vybereme, a to buď sami nebo s pomocí odborníka, budeme spokojeni nejen s funkčností kuchyňského dřezu, ale i jeho vzhledem, který bude skvěle doplňovat design celé kuchyně. I mytí nádobí se tak snadno může stát malou radostí.

Své příznivce si nacházejí také alternativní umělé materiály na bázi polymerových pryskyřic. V obchodech je najdeme jako umělý kámen s označením corian, kerrock nebo varicor. Vedle znaků shodných s žulovými dřezy se vyznačují i chemickou odolností, výrobci je navíc nabízejí v pestrých barvách. I proto je mnoho architektů využívá nejen k výrobě dřezů, ale také celých kuchyňských pracovních desek nebo obložení stěn u kuchyňské linky. Mezi největší přednosti této možnosti patří bezespárové spojení dřezu a pracovní desky, čímž je zaručena perfektní hygiena v kuchyni. Návrháři kuchyňských sestav si nemohou vynachválit i možnost vyrobit z tohoto materiálu zcela atypické tvary desek.

Asi nejméně pronikají do našich domácností keramické dřezy. Tento fakt má svůj důvod – mnozí se obávají především křehkosti keramiky. I přesto však má tento materiál své příznivce, především pro líbivý vzhled nebo hladký povrch zaručující snadnou údržbu.

K dalším přednostem patří možnost vybírat z nepřeberného množství tvarových nebo barevných provedení – svým poměrně specifickým vzhledem se keramické dřezy hodí především do kuchyní zařízených v rustikálním stylu.
Sdílení článku

Sdílejte na sociálních sítích

Vybíráme články

Ohodnoťte článek kliknutím:

    Další články

  • Jak vybrat mezi vodovodními bateriemi?Jak vybrat mezi vodovodními bateriemi?

    Před nákupem koupelnové baterie se musíme nejprve rozhodnout, který typ baterií potřebujeme, zda nám bude vyhovovat baterie kohoutková, páková či termostatická. V neposlední řadě je rozhodující kolik hodláme investovat, jaká…

  • Obklady do kuchyně - luxus nebo přežitek?Obklady do kuchyně - luxus nebo přežitek?

    Každý z nás už někdy řešil tuhle otázku: Co za kuchyňskou linku? Obklady, sklo, stěrku, tapetu? Co je in, moderní, v kurzu, co letí? Co řeknou kamarádi, rodiče?

  • Obklady a dlažba vdechnou kuchyni stylObklady a dlažba vdechnou kuchyni styl

    Přestože nové obklady a dlažba mají tu moc vdechnout kuchyni styl, především jde při jejich výběru o náš vkus, o naši představu. Jak vybrat obklady a dlažbu do kuchyně?

Diskuze na téma "Jak vybrat dřez?"

Buďte první a napište komentář k  "Jak vybrat dřez?"

NAHLÁŠENÍ NEVHODNÉHO PŘÍSPĚVKU zavřít
Opravdu chcete nahlásit administrátorovi tento příspěvek jako nevhodný ? ANO NE