Rozhodli jste se postavit plot? Pomůžeme vám Rozhodli jste se postavit plot? Pomůžeme vám vybrat nejvhodnější typ pletiva z aktuální nabídky. Jaké rozměry vybrat? Který druh je vhodný pro popínavé rostliny a který pro dočasnou ale kvalitní ochranu staveniště? typ pletiva z aktuální nabídky. Jaké rozměry vybrat? Který druh je vhodný pro popínavé rostliny a který pro dočasnou ale kvalitní ochranu staveniště? A je třeba vybírat specializovanou firmu, nebo se oplocení zahrady dá realizovat bez komplikací svépomocí? V nabídce se vyskytují dva favorité s různým typem povrchové úpravy. Pokud nevíte, pro který se rozhodnout, pak v následujícím článku najdete informace, které vám s rozhodnutím pomohou.

Službu oplocování pozemku sice nabízí některé společnosti, ale pokud máme dostatečné odhodlání a alespoň základní kutilské schopnosti, zvládneme plot vyrobit sami. Pro instalaci plotů ze současné nabídky totiž není potřeba žádné složité nářadí nebo příslušenství. Určitě postačí klasické vybavení – kleště, klíče apod.
Foto PILECKÝ s.r.o.
Foto PILECKÝ s.r.o.

Pozinkované nebo poplastované pletivo?

Od povrchu pletiva vyžadujeme zejména odolnost vůči korozi a minimální nároky na údržbu. Základní technologie povrchové úpravy pletiva jsou dvě: pozinkované pletivo má výbornou funkčnost, skvěle si udržuje tvar a je velice odolné. Poplastované pletivo má také pozinkovanou vrstvu, na kterou se navíc nanáší vrstvička plastu. Ta je stabilizována proti účinkům povětrnostních vlivů a proti působení UV záření. Můžeme říct, že tato povrchová úprava ještě prodlužuje životnost pletiva. Svrchní vrstva plastu navíc může být barevná – nejčastěji se volí univerzální zelená barva, ale v nabídce se vyskytuje i hnědá, bílá a modrá. Pokud máme náročnější přání ohledně barevnosti pletiva, pak je možné pletivo v požadované barvě objednat.
Cena

Poplastované pletivo je pro náročnější technologii povrchové úpravy pochopitelně dražší – řádově asi o 15-20%, ale pokud potřebujeme odolné pletivo, pak se přidat pár korun vyplatí.

Životnost

Ačkoliv pletivo není nijak náročné na údržbu, můžeme jeho životnost prodloužit – a to správnou instalací plotu. Např. příliš napnuté dráty plotu se mohou vlivem mrazu potrhat. Naopak – správně instalovaný plot nám může výborně sloužit i několik desítek let.

Rozměry a další…

Rozpětí rolí se pohybuje od 1 do 2 metrů. Nejčastěji prodávaná výška rolí pro české podmínky je 150-160 cm. Nezbytnou součást pletiva tvoří napínací drát, který je veden horní a spodní částí pletiva. Od výšky nad 150 cm se uprostřed jeden napínací drát přidává. V obchodě bychom si měli pohlídat dostatečný nadměrek napínacího drátu pro zaručení snadné fixace ke sloupkům.
Pokud si přejeme vyšší bezpečnost, můžeme k plotu doplnit ostnatý drát, který je taktéž k dostání ve zmiňovaných možnostech povrchové úpravy.
Foto PILECKÝ s.r.o.
Foto PILECKÝ s.r.o.

Pletivo a květiny

Pokud si přejeme, aby náš plot zdobily popínavé rostliny, měli bychom zvolit poplastované pletivo. Rostliny totiž drží vlhkost a pouze pozinkovaný povrch by mohl být náchylný ke korozi. Plast v tomto případě odolá mnohem lépe.
Foto PILECKÝ s.r.o. Luxanet
Foto PILECKÝ s.r.o. Luxanet

Speciální lesnické pletivo Agritex

Různé oblasti využití nachází mnohoúčelové lesnické pletivo. Výborně poslouží např. pro provizorní oplocení staveniště. Svou jedinečnou strukturou zajistí výbornou bezpečnost chráněného objektu.

Nejkrásnější plot?

Pokud po oplocení požadujeme nejen ochrannou ale i estetickou funkci, pak sáhneme po dekorativních plotech s tvarovanými oky sítě. Elegantní design plotu (např. Luxanet nebo Luxurus) podtrhne a dokreslí park, záhony i zahradu.