Jak vybrat schodiště? Zobrazit fotky zobrazit 9 fotek

 Schodiště je významným funkčním i estetickým prvkem v interiéru. Existuje mnoho typů schodišť, přičemž k nejpoužívanějším patří točitá, segmentovaná a bočnicová. Do specifických podmínek prostoru se pak na míru vyrábí atypická schodiště. Zajímavý je nejen typ a tvar schodiště, ale velké možnosti nám dají kombinace různých materiálů. Široká a pestrá nabídka výrobců tak umožňuje vybrat si - případně navrhnout si - schodiště včetně doplňků.

K nejčastěji používaným materiálům pro výrobu schodiště patří dřevo a kov. Celodřevěná schodiště různých forem se montují v interiéru, odolná povrchová úprava podtrhuje krásu tohoto přírodního materiálu. Celokovová schodiště nabízí použití v interiéru, kde lze kov kombinovat s dalšími materiály (např. se sklem), ale odolnost a kvalitní povrchové úpravy umožňují také použití v exteriéru. U venkovních schodišť je však velmi důležitá protiskluzová úprava stupňů.

Efektivní a praktická je také vzájemná kombinace dřeva a kovu. Od zvoleného materiálu se samozřejmě odvíjí také cena schodiště. Nezapomeňme počítat také s doplňky, jako jsou madla, bezpečnostní branky, zábradlí apod.

Volba materiálu schodů a bezbarvé či barevné povrchové úpravy zásadně ovlivňuje technické i estetické vlastnosti schodiště, nároky na údržbu i celkové působení v interiéru. Správně zvolené schodiště bude působit dobře i v malém prostoru.
Točité schodiště JAP
Točité schodiště JAP
Točité schodiště JAP
Točité schodiště JAP
Bočnicové schodiště JAP
Bočnicové schodiště JAP
Segmentové schodiště JAP
Segmentové schodiště JAP

Točitá schodiště

Točité schody jsou nejvhodnější možností všude tam, kde je v prostoru málo místa. Vhodné je zvolit takové materiály, aby výsledek působil vzdušně. I malá schodiště tohoto typu mohou být pohodlná a krásná.

Segmentovaná schodiště

Segmentovaná schodiště – jak již samotný název napovídá, se skládají z dílů čili segmentů. Nejčastěji se tento typ využívá pro schodiště ve tvaru I, L nebo U, přičemž rozměry jednotlivých dílců můžeme přizpůsobovat podle potřeb prostoru. Výsledkem bude originální schodiště.

Bočnicová schodiště

Bočnicová schodiště jsou taková schodiště, kde schody bezprostředně navazují na zeď. Díky kotvení na nosnou zeď odpadá těžkopádná schodišťová konstrukce a výsledek působí vzdušně a zajímavě. Oblíbené jsou celodřevěné i materiálově kombinované varianty.

Atypická schodiště

Pokud nám nevyhovuje ani jeden ze základních typů, nebo jednoduše máme jinou představu, pak sáhneme po atypickém schodišti. Tyto realizace se provádí v interiéru i v exteriéru. Provedení na míru a vhodná volba kvalitního materiálu dovedou přesně vystihnout a doplnit podmínky prostoru.

Zdroj použitých fotografií: www.schody-jap.cz
Zdroj:
www.dvere-schody-zabradli.cz
Celodřevěné točité schodiště JAP
Celodřevěné točité schodiště JAP
Bočnicové schodiště JAP
Bočnicové schodiště JAP
Atypické schodiště JAP
Atypické schodiště JAP
Atypické schodiště JAP
Atypické schodiště JAP
Zbyněk Kubů - Dveře a zárubně
Poslat poptávku