Jak vybrat vnitřní omítku Zobrazit fotky zobrazit 5 fotek

Vnitřní omítky sice nemusí splňovat tak vysoké nároky, jako omítky venkovní, přesto nám nabízí mnoho variant se zajímavými možnostmi. Z pestré nabídky si můžeme vybrat nejen podle ceny, ale také podle složení. Speciální příměsi dodávají omítkám různé vlastnosti, takže vnitřní omítka může zabezpečit také akustickou, tepelně izolační nebo protipožární funkci. Volba je ale závislá také na tom, z jakého materiálu je tvořen podklad.

Omítka tvoří základní podklad pod malování či tapety, čili finální povrch stěn. Hlavní funkcí je chránit zdivo před mechanickým poškozením a zajistit dobře vypadající povrch, funkce omítky je však i hygienická. Speciální druhy omítek mohou zlepšovat vlastnosti konstrukce. Existují omítky s tepelně izolačními vlastnostmi, omítky zlepšující akustické nebo protipožární vlastnosti konstrukce. U nerovných podkladů využijeme omítky pro vyrovnání zdi.

Přehled základních typů vnitřních omítek

Hrubá vápenná omítka se nanáší v jedné vrstvě v tloušťce kolem 10 až 15 mm. Může se provádět jako nezatřená, případně zatírat dřevěným hladítkem.

Hladká vápenná omítka se provádí jako jednovrstevná nebo dvojvrstvá. Do malty se přisypává jemný písek a povrch se vyhlazuje dřevěným hladítkem.

Štuková omítka patří k nejpoužívanějším typům. Nanáší se ve dvou vrstvách. Spodní vrstva se nazývá jádro, provádí se z hrubé vápenocementové malty a má tloušťku 15 mm. Vrchní vrstva je tvořena z jemné vápenné malty a má tloušťku od 3 do 5 mm. Do štukové omítky se může přidat sádra, čímž vzniká velmi jemná omítka.
Ilustrační foto (www.shutterstock.com), aplikace hrubé jádrové omítky
Ilustrační foto (www.shutterstock.com), aplikace hrubé jádrové omítky
Ilustrační foto (www.shutterstock.com), aplikace štukové omítky
Ilustrační foto (www.shutterstock.com), aplikace štukové omítky
Sádrová omítka představuje na pohled jeden z nejdokonalejších povrchů, protože vrchní vrstvu tvoří hladká sádrová hmota.

Hladká cementová omítka se nanáší jako zatřená a má úhelný povrch.

Pálená cementová omítka má dvě vrstvy, a protože je částečně vodotěsná, může se využít v prostředí s náročnějšími vlhkostními podmínkami. Jádro tvoří hrubší cementová malta, svrchní vrstvu tvoří jemná cementová malta.

Stěrková omítka se využívá tam, kde máme k dispozici hladký podklad.

Stěrková omítka s příměsí plastu nabízí elasticitu. Vykazuje jen minimální objemové změny. Na podklad se může nanášet mnoha způsoby.

Perlitová omítka se vyznačuje dobrými tepelně izolačními vlastnostmi. Jako plnivo se využívá speciální písek a expandovaný perlit.
Ilustrační foto (www.shutterstock.com), aplikace sádrové omítky
Ilustrační foto (www.shutterstock.com), aplikace sádrové omítky
Ilustrační foto (www.shutterstock.com), moderní řešení štukové omítky
Ilustrační foto (www.shutterstock.com), moderní řešení štukové omítky