Jak zaizolovat podkroví Zobrazit fotky zobrazit 6 fotek

Střecha je spolu s fasádou kritickým místem, kudy můžeme ztrácet velké množství tepla, je tedy potřeba věnovat pozornost jejímu správnému zateplení. Výběrem kvalitní izolace v podobě kamenné vlny můžeme výrazně snížit spotřebu drahé energie a ještě získáme příjemné podkrovní prostory, kde bude optimální teplota a klima po celý rok. 

Jaké jsou hlavní výhody kamenné vlny?

Desky z kamenné vlny jsou pevné, dobře drží tvar a i po letech výborně izolují. Kamenná vlna je vysoce hydrofobizovaná, tedy nenasákává vodu a zanechává si tak tepelně izolační vlastnosti. Vlna je velmi hustým materiálem, který skvěle brání „profouknutí“ a nedochází ani k jejímu ochlazování. V neposlední řadě jde o materiál, který se vyznačuje výbornou protihlukovou izolací i ochranou konstrukce v případě požáru.

Jakou tloušťku izolace zvolit?

Tloušťku tepelné izolace výrazně ovlivňuje materiál a vzhled trámové konstrukce (velikost a vzdálenost trámů). Dřevo má 4x větší tepelnou vodivost než kamenná vlna a vytváří nechtěné tepelné mosty. Pro střešní krokve o velikosti 120 x 160 mm a osové vzdálenosti 900 mm je doporučovaná minimální tloušťka izolace 220 mm pro střechu se sklonem menším než 45o. U střech s sklonem nad 45o je minimální tloušťka 180 mm. Izolaci je dobré klást ve dvou vrstvách, mezi krokve a pod krokve. 
Foto: ČESKÉSTAVBY.cz
Foto: ČESKÉSTAVBY.cz

Umístění izolace mezi a pod krokvemi

Tepelně izolační vrstvu je u šikmé střechy nutné chránit proti zatékání dešťové vody při poruše krytiny a proti kondenzování vlhkosti při pronikání teplého vzduchu z interiéru. Na interiérové straně je vždy nutné umístit parozábranu, která je celoplošně napnuta pod krokvemi a spoje a zakončení jsou spojeny speciální páskou. Na straně exteriéru je umístěna nad krokvemi hydroizolační fólie umožňující prostup kondenzační vlhkosti z tepelné izolace do větrací mezery a zabraňuje tak případnému zatečení do izolace při porušení střechy. Hydroizolační vrstva se volně pokládá s určitým přesahem, ve spojích se slepuje.

Zateplení nad krokvemi

Druhý způsob umístění fólie nad krokve dává vyniknout kráse dřeva. Izolace je umístěna do nadkrokevního držáku přídavných krokví. Je připevněna kontralatěmi, které pokládáme od okapu k hřebeni. Přesah fólie je určen výrobcem a její spoje můžou být volně přes sebe, nebo slepovány. Z vnitřní strany pak opět umístíme pojistnou hydroizolační fólii. Desky z kamenné vlny řežeme o 2 cm větší než prostor mezi krokvemi, čímž docílíme dokonalého těsnění. Izolaci s krokvemi přetáhneme parozábranou a její spoje neprodyšně slepíme. 
Ilustrační foto (www.shutterstock.com)
Ilustrační foto (www.shutterstock.com)
Foto: ČESKÉSTAVBY.cz
Foto: ČESKÉSTAVBY.cz
Foto: ČESKÉSTAVBY.cz
Foto: ČESKÉSTAVBY.cz
Foto: ČESKÉSTAVBY.cz
Foto: ČESKÉSTAVBY.cz