Jak zprovoznit topný systém Zobrazit fotky zobrazit 5 fotek

Při instalaci nového kotle je třeba topné systémy (stávající i nové) důkladně propláchnout, případně upravit pH teplonosného média, jindy je ale třeba napustit topný systém demineralizovanou (změkčenou) vodou a je třeba instalovat magnetický filtr. Pokud jsme však při zprovozňováni nového kotle na vše zapomněli a nyní máme zapečený kotel, který se přehřívá, klepe a netopí, musíme celý systém chemicky vyčistit.

1. Propláchnutí topného systému

Při instalaci nového kotle je nutné topný systém (stávající i nový) důkladně propláchnout. U stávajících systémů se též doporučuje použít chemii k jejich vyčištění, například kyselý čistící prostředek Ferrolin 8628, který je kombinací anorganických a organických kyselin (hodí se také na galvanizované povrchy a k čištění potravinářských zařízení) a výborně odstraňuje usazeniny vodního kamene a rzi. Prodává se v balení dvaceti litrových kanystrů a používá se 2 až 10% roztok. Pokud je topný systém zanesen hrubými a kombinovanými nánosy, je možné použít také čistící produkty Osmotech. Po propláchnutí topného systému je též třeba myslet na kvalitu vody, kterou budeme topný systém napouštět.
Ferrolin 8628
Ferrolin 8628

2. Úprava pH

V některých případech je třeba upravit pH teplonosného média. Vhodný je například přípravek Cetamín F300, který je určen pro uzavřené okruhy, kde je kladen především důraz na inhibitory koroze. Cetamíny tvoří mikrofilmy, které brání kyslíku, aby se dostal na kovový povrch. Přípravek je vhodný pro všechny kovové povrchy (bronz, cín, měď, mosaz, zinek, železo apod.). Je nejúčinnějším produktem ve své kategorii, protože chrání povrch kontaktních materiálů pomocí vytvoření mikrofilmu! Cílené pH je 9 až 9,5, což se testuje lakmusovým papírkem.

Dalším přípravkem určeným pro uzavřené okruhy je Cetamín F360, který je vhodný pro všechny hliníkové povrchy a slitiny. Cílené pH je v tomto případě 7,5.
Cetamín F300 - láhev 500 ml
Cetamín F300 - láhev 500 ml

3. Příliš tvrdá voda

Pokud je voda příliš tvrdá, je třeba topný systém napustit změkčenou a upravenou vodou - tzv. demineralizovanou. Pro tento účel je určena například přenosná demineralizační jednotka AVDK 1000 Comfort, určená k demineralizaci napouštěcí vody pro topné a chladicí systémy. Tento výrobek odpovídá potřebám současné techniky a splňuje předpisy evropských norem.

Jednotka má kapacitu 1000 l vody při vstupní tvrdosti 15° dH, umožňuje regeneraci demineralizační náplně, nastavení přesného poměru míchání demineralizované vody se surovou vodou, kontrolu vyčerpání demineralizační náplně a možnost nastavení limitní elektrické vodivosti upravené vody.

Demineralizační kolona AVDK Comfort je válcová tlaková nádoba z polypropylénu. V horní části nádoby je rozvodná hlava pro připojení vstupu a výstupu vody, která je opatřena vnitřním závitem.
Uvnitř nádoby je umístěn rozvod upravované vody opatřený filtrační tryskou. Filtrační lože demineralizační kolony je tvořeno mixbedem, což je směsná iontoměničová pryskyřice.

Úpravou vody na mixbedovém loži v demineralizační koloně lze dosáhnout v závislosti na kvalitě vstupní vody a provozních podmínkách vodivosti upravené vody 1,0 až 5,0 mikroS/cm. Součástí demineralizační kolony AVDK Comfort je konduktometr a membránový ventil spolu s kulovým kohoutem na obtoku. Před demikolonu je doporučeno instalovat ochranný předfiltr o jemnosti 100 mikrometrů. Při výměně náplně se musí rozvodná hlava z tlakové nádoby odšroubovat. 
AVDK 1000 Comfort – Přenosná demineralizační jednotka
AVDK 1000 Comfort – Přenosná demineralizační jednotka

4. Magnetický filtr

Usazeniny v topném systému jsou obvykle směsí oxidů železa, vápníku, malých částic písku, odpadu po svařování, neželezných kovových šupin, barevných částic a jiného nežádoucího materiálu. Pokud je této vodní směsi umožněno cirkulovat v systému, může dojít k opotřebení a předčasnému selhání čerpadla a ventilů, nebo se mohou usazovat a způsobují ucpání, čímž narušují rovnováhu systému. To vede ke ztrátám účinnosti kotle a celého systému.

Poslední, na co by se nemělo zapomínat, pokud chceme, aby nám kotel dlouho vydržel a správně fungoval, je proto instalace magnetického filtru. Standardní mechanický filtr dnes již nestačí, protože nezachytí částečky kovu rozpuštěné ve vodě. Řešením je například 3/4' cyklonový magnetický odkalovací filtr AV EQUENN SENTINEL ELIMINATOR. Tento filtr rychle odstraňuje cirkulující nečistoty v topném systému, přičemž odstraňuje všechny druhy nečistot, nejen magnetické částice. Pomáhá tak udržovat topný systém v optimálním provozu. Nečistoty přitom posouvá do sběrné nádoby. Nahromaděné nečistoty pak lze jednoduše odstranit vysunutím vnějšího držáku magnetů a otevřením vypouštěcího ventilu ve spodní části jednotky.
Sentinel Eliminator 22 mm EX
Sentinel Eliminator 22 mm EX

5. Pokud jste na vše zapomněli

V případě, že jste na vše při zprovozňováni topného systému zapomněli a teď máte zapečený kotel, který se přehřívá, klepe a netopí, je možné celý systém vyčistit chemicky. Doporučuje se však vyčistit samotně topný systém a kotel. K chemickému vyčištění použijeme přípravek Ferrolin 8628 + magnetický filtr a proplachové zařízení. Důkladné vyčištění může trvat v případě silného zanesení i celý den.