Který bazén zvolit na vaši zahradu? Zobrazit fotky zobrazit 12 fotek

Každý si samozřejmě dle svých finančních možností přeje bazén co největší. V případě malé zahrady to ale není nejlepší volba. Promyslete předem zakomponování tohoto nového prvku na svůj pozemek a do jeho okolí. Na výsledek se vy i vaši sousedé budete dívat mnoho let. Řiďte se samozřejmě i osluněním vašeho pozemku, abyste snížili náklady na ohřev vody. Vyváženě a esteticky působí, když poměr stran nádrže je zhruba 2:1.

Jaký materiál zvolit pro bazén?

Plastové bazény se vyrábějí například z polypropylenu nebo kopolymeru o tloušťce 5 mm. Jsou odolné proti UV záření a mrazu. Dalším často používaným materiálem je laminát, čili skelná tkanina s pryskyřicí.

Fóliové bazény jsou vhodné zejména pro individuální instalace, kdy si zákazník přeje třeba atypický tvar. Základ tvoří železobetonová konstrukce a vždy se u nich počítá se zapuštěním. V barvách vinylových fólií je velký výběr, jejich tloušťka bývá okolo 1,5 mm. Jsou-li stavebním materiálem polystyrenové tvárnice, jsou izolační vlastnosti ještě lepší.

Volně stojící bazén či zapuštěný?

Levněji vás přijde bazén volně stojící, ale zapuštěný či polozapuštěný lépe splyne s okolím a vaše zahrada bude mít přírodní vzhled. Vodu v bazénech je možné ponechat celoročně. Povrchová úprava bazénu je na to připravena. Instalují se na předem vybetonovanou základovou desku o síle minimálně 15 cm. Pokud by k její úrovni dosahovala hladina spodní vody, výrobci důrazně doporučují provést na zahradě předem příslušná meliorační opatření. Často používanou výškou bazénu jsou hodnoty 120 nebo 150 cm. Má-li však dobře sloužit různým věkovým kategoriím, je lepší proměnlivé neboli klesající dno.
Foto: AZ - RELAX
Foto: AZ - RELAX
Foto: AZ - RELAX
Foto: AZ - RELAX
Schodnice bazénových schůdků se z důvodu bezpečnosti samozřejmě zhotovují z protiskluzového materiálu. V závislosti na tvaru bazénu nabízejí výrobci schodiště rovná (podél stěny), rohová, půlkulatá nebo římská, která jakoby vyčnívají mimo plochu bazénu.

Vzhled bazénu a jeho zasazení do okolí doladí lem. Ty kvalitnější jsou vyrobeny ze syntetického kamene, který je kombinací betonu a pryskyřice a zajišťuje vysokou tvarovou stálost.

Zastřešení zahradního bazénu

Zda se vám navýšení investice o zastřešení vyplatí, si snadno spočítáte. Ušetříte totiž na dvou položkách. Jednak na ohřevu vody, což vám může umožnit prodloužení koupací sezóny na období od dubna do listopadu. Dále na prostředcích používaných na chemickou úpravu vody. To proto, že hladina bude chráněna proti spadu nečistot včetně hmyzu zvenčí.

Chcete-li za slunečných dní střechu rychle a snadno odstranit, abyste se vykoupali pod širým nebem, volte zastřešení segmentové. Jednotlivé segmenty z polykarbonátu se těsně nad sebou posunují. Dutinkový polykarbonát zajišťuje skleníkový efekt, vaše soukromé koupaliště tak vytápí příroda. V pojezdových drahách se zase hladce a plynule pohybují silikonová kolečka. Protože se jedná o lehký materiál, při výrobě je věnována velká pozornost konstrukčním prvkům, které zajišťují střechu proti poryvům větru. Systém je uzamykatelný, nemusíte se obávat, že se zastřešením bude manipulovat někdo neoprávněný. Zároveň je tak zajištěna ochrana před dětmi, bez vašeho svolení se do bazénu nedostanou a nemůže se stát neštěstí.
Součástí dodávky bývají standardně jedny dveře v provedení posuvném nebo pantovém, případný další vchod lze zhotovit na objednávku. Budete-li je důsledně zamykat, je tento typ bazénu mnohem bezpečnější pro vaše děti než bazén nekrytý.
Foto: AZ - RELAX
Foto: AZ - RELAX
Foto: AZ - RELAX
Foto: AZ - RELAX
Je-li pro vás krytý bazén zastřešení zatím příliš velkou investicí, je dobré použít alespoň silnou bublinkovou fólii, která je otočena hladkou stranou nahoru. Říká se jí "solární plachta." Bublinky totiž působí jako čočky a soustřeďují sluneční paprsky. Ohřev je rychlejší, pokud má fólie černou či modrou barvu. Při oblačnosti a v noci teplo zbytečně neuniká. Ušetříte i na bazénové chemii a voda ve vašem bazénu bude mít také jinou vůni. Kromě snížení nákladů na vytápění (až o 70 procent) zamezíte také zbytečnému odparu vody s obsahem drahých chemikálií.

Ohřev vody

Se stoupající cenou energií je na pořadu dne samozřejmě i solární ohřev vody. Svítí-li slunce zadarmo, proč to nevyužít, když vstupní investice není nijak vysoká. Její návratnost je v některých případech už za jedinou koupací sezónu opravdu lákavá. Solárně termických kolektorů různých typů je na trhu dostatek.
Další možností je elektrické průtokové topení. Teplota se bude udržovat na vámi požadované teplotě na základě automatického přednastavení systému. Možné je také instalovat tepelné čerpadlo vzduch - voda, které má obzvláště v koupací sezóně vysokou účinnost (viz. obrázek).
Foto: AZ - RELAX
Foto: AZ - RELAX
Foto: AZ - RELAX
Foto: AZ - RELAX

Doplňkový sortiment dodavatelů bazénů

Jde o různá filtrační zařízení poháněná elektromotorem. Přestože jsou určena pro bazény, přes zimu je vždy skladujte jen v suchém prostředí a nevystavujte je mrazu! Na trhu je také bazénový vysavač, který se dá kombinovat s pískovým zařízením. Prodává se v sadě s různými typy nástavců.

Další sortiment tvoří dávkovače a nejrůznější chemické přípravky pro úpravu parametrů vody tak, aby vyhovovala hygienickým požadavkům. Těch budete nejvíce potřebovat na začátku koupací sezóny, až budete svůj bazén dávat do pořádku po zimní přestávce. Obecně platí, že důkladná předsezónní údržba prodlouží vašemu bazénu život a zamezí zbytečným poruchám a opravám. Nezačínejte s ní ale dřív, než pomine riziko nočních mrazů.

,,Nadbytečné“ maličkosti

Jsou věci, bez kterých se obejdeme, ale můžeme si jimi zpříjemnit život. V případě koupání v domácím bazénu jsou to různé trysky, protiproudy v technickém provedení závěsném nebo vestavěném a také osvětlení bazénu. Obzvlášť efektně vypadají svítidla zapuštěná do podlahy nebo LED žárovky, jejichž barva se plynule mění. Nezapomeňte také na technické osvětlení, které vám usnadní všechny práce spojené s údržbou bazénu.
Foto: AZ - RELAX, tepelné čerpadlo pro ohřev vody
Foto: AZ - RELAX, tepelné čerpadlo pro ohřev vody
Foto: AZ - RELAX, bazénový vysavač
Foto: AZ - RELAX, bazénový vysavač
Foto: AZ - RELAX
Foto: AZ - RELAX
Foto: AZ - RELAX
Foto: AZ - RELAX
Foto: AZ - RELAX
Foto: AZ - RELAX