Jaký druh oplocení zvolit? Zobrazit fotky zobrazit 6 fotek

Plot ohraničuje soukromý pozemek a slouží jako ochrana před nezvanými hosty. Dává nám více soukromí, chrání před hlukem a esteticky dotváří architekturu domu. Existují různé typy plotů. Při výběru jde především o to, co všechno budeme od plotu očekávat – jestli chceme krásný a trvanlivý plot, nebo hledáme levnou variantu pro oplocení větší zahrady. Nové technologie a materiálová nabídka plotů i plotových tvárnic jsou tak pestré, že si každý může vybrat řešení přesně podle svých požadavků.

Jiný typ plotu se volí mezi sousedními pozemky, jiné druhy se volí jako spolehlivé ploty směrem do ulice. Plot by měl ladit s domem i s jeho okolím. Důležitá je jeho celková mohutnost, počet svislých sloupků i jejich vzájemná vzdálenost. Vhodné je materiálové a barevné sladění s domem a garáží. Při výběru je důležité, jaké funkce budeme od plotu požadovat.

Pletivo

Pro oplocení velkých ploch je oblíbenou variantou klasické pletivo. Používá se i pro oplocení rodinných domů, kde se často kombinuje s živým plotem. Pletivo patří k levným variantám a jeho montáž probíhá poměrně rychle. Základ tvoří nosné prvky – sloupky nebo zděné konstrukce. Pokud se chceme vyhnout betonování, využijeme ploty s inovativním řešením v podobě zemních vrutů. Trvanlivost plotu zvyšují nové povrchové úpravy – pozinkování nebo poplastování, které dává na výběr i různá barevná provedení. Výhodou je bezúdržbovost a kompletní sortiment doplňků i příslušenství, které výrobci poskytují.
Poplastované pletivo
Poplastované pletivo

Betonové oplocení

Kdo požaduje maximální soukromí, sáhne po betonových tvarovkách, ze kterých se oplocení staví formou ztraceného bednění. Z betonových tvarovek se staví pevné a nepropustné betonové zdivo, nebo je možná kombinace betonové podezdívky a sloupků s dřevěnými, plastovými nebo ocelovými výplněmi. Beton patří k pevným a odolným materiálům, které jsou trvanlivé, stálé a nevyžadují údržbu. Beton je mrazuvzdorný a výborně odolává náročným klimatickým podmínkám.

V současnosti si můžeme vybrat z mnoha zajímavých a elegantních designů betonových tvarovek. Různé odstíny barev, vzhled blízký přírodnímu kameni, pravidelné i nepravidelné tvary – to vše najdeme v aktuální nabídce výrobců. Betonové tvarovky určené k vyzdívání plotů výrobci doplňují celou řadou potřebného příslušenství, jako jsou například betonové plotové stříšky.

Zdroj použitých fotografií: www.dlazba-kvalitne.cz, www.shutterstock.com
Betonové oplocení
Betonové oplocení
Betonové oplocení s dřevěnou plotovou výplní
Betonové oplocení s dřevěnou plotovou výplní
Betonové oplocení
Betonové oplocení
Betonové oplocení
Betonové oplocení