Jaký je ideální tvar střechy pro osazení fotovoltaickými panely?

Na co jste se ptali v energetické poradně? Přinášíme vám tři zajímavé dotazy a vyčerpávající odpovědi na ně. První dotaz se týká ideálního tvaru střechy pro osazení fotovoltaickými panely, druhý zateplení starého dřevěného stropu a třetí získání dotace na energeticky úsporný dům.

Dobrý den, plánuji výstavbu nového rodinného domku a zajímá mě jaká varianta střechy (plochá nebo sedlová) je z praktického a ekonomického hlediska lepší, pokud ji plánuji osadit fotovoltaickými panely? Děkuji.

Dobrý den, při volbě druhu střechy s vámi plánovanou instalací fotovoltaických panelů lze upřednostnit plochou střechu před sedlovou. Je to často nejen levnější varianta, ale dochází i k lepšímu ochlazování panelů. Další výhodou je možnost zvolit pro panely optimální sklon a co nejvýhodnější orientaci ke světové straně, čímž byste byl např. u sedlové střechy částečně limitován. Přístup k panelům a dalším zařízením pro případné opravy je také pohodlnější u ploché střechy. Nicméně je nutné zajistit pečlivé ukotvení proti účinkům větru.

Dobrý den, potřeboval bych radu ohledně zateplení dřevěného stropu. Z důvodu silného napadení stropnic červotočem budu celý strop dělat nový a chtěl bych mít přiznané trámy. Výška trámů bude cca 20 cm a mezi trámy by byly palubky. Nad stropem je nevytápěná půda a rád bych zachoval pochozí variantu. Můžete mi prosím poradit vhodnou skladbu?


Dobrý den, při návrhu stropu je potřeba zohlednit nejen tepelně izolační požadavky, ale též statickou únosnost, ochranu proti hluku, případně i požární hledisko. Jelikož neznám všechny údaje, berte navržené řešení pouze jako orientační. Z hlediska tepelně izolačního by strop pod půdou měl dle ČSN 730540 splňovat hodnotu maximálně 0,30 (ideálně 0,20) W/m2K. Minimální tloušťka izolace tak vychází přibližně na 140 mm, ale doporučuji určitě silnější vrstvu (alespoň 200 mm a více). Na palubky by se tedy položila parozábrana, která by se částečně vytáhla a připevnila k bokům trámů. Na to by se položila první vrstva minerální izolace, která by byla zarovnána s horní hranou stropních trámů. Kolmo na stropní trámy by se rozvrstvily a přikotvily např. dřevěné fošny, které by tvořily rošt pro druhou vrstvu tepelné izolace. Ta by se vložila mezi fošny a konstrukce by se zaklopila podlahovými deskami či prkny na sraz.

Dobrý den, co všechno musíme splnit pro to, abychom mohli zažádat o dotaci na energeticky úsporný dům? Máme zpracovaný projekt na rodinný domek a průkaz energetické náročnosti budovy vychází do 'B'. Z údajů průkazu je celková dodaná energie 71 kWh a neobnovitelná primární energie 84 kWh.

Dobrý den, na novostavby je určen dotační titul Nová zelená úsporám, který podporuje výstavbu rodinných domů s velmi nízkou energetickou náročností, což znamená, že objekt musí splnit podmínky pro „pasivní domy“. Těch je celkem sedm. Asi nejdůležitější je dosažení měrné roční potřeby tepla na vytápění, která musí být do 20 kWh/m2,rok. Dále je to například průměrný součinitel prostupu tepla obálkou budovy Uem (musí být max. do 0,22 W/m2K). Některé hodnoty můžete nalézt ve vašem PENB (měrnou neobnovitelnou primární energii, stavební prvky a konstrukce nebo onu hodnotu Uem), některé parametry z PENB ale nevyčtete, proto je nejlepší kontaktovat energetického specialistu, který vám průkaz zpracoval a probrat to přímo s ním. Povinná je také instalace systému nuceného větrání se zpětným získáváním tepla. Podpora se poskytuje formou jednorázové fixní dotace na celý dům a to buďto 300 tisíc Kč nebo 450 tisíc Kč (při splnění přísnějších kritérií). Navíc je možno získat podporu na zpracování odborného posudku a zajištění měření průvzdušnosti obálky budovy. Maximální celková výše je 35 000 Kč.
Zodpověděl: Ondřej Pokorný, energetický specialista a konzultant ECČB 
Energy Centre České Budějovice Poslat poptávku