Výměna oken je jednou z nejdůležitějších podmínek nutných ke zvýšení komfortu bydlení a ke snížení nákladů na teplo. S výměnou oken ale souvisí i parapety. Často nám poslouží k pohodlnějšímu výhledu z okna nebo si na ně můžeme odkládat věci. Svůj nezastupitelný účel plní však i parapety venkovní. O tom, jaké materiály k parapetům využít, jaké výhody a nevýhody z toho vyplývají, se vám dnes pokusíme poradit.

Vnitřní parapety

Na trhu nemůžete minout vnitřní parapety DTD parapetní desky EGGER, které jsou vyrobeny výhradně z vlhkuodolné dřevotřísky s označením V 100. Pro jednoduchou kontrolu tohoto parametru volí výrobci probarvení takto vyrobených desek na červeno, zeleno a velmi výjimečně zůstávají neprobarveny v přírodní barvě. Pro kontrolu však vždy žádejte potvrzení od výrobce parapetů, že se skutečně jedná o DTD V100.

Povrchově jsou parapetní desky potaženy dekorativním CPL laminátem, a to jak z vrchní, pohledové strany, tak i ze strany spodní. Toto je velkou výhodou proti pouhému papíru zvláště ve vlhkém prostředí, ve kterém se díky svému užití parapety nacházejí. Oboustranné použití laminátu déle zabezpečuje maximální ochranu před deformacemi vlivem vnitřního pnutí, ke kterému ve výrobku po celou dobu jeho životnosti dochází. Pro zakončení parapetu v interiéru se využívají buď nažehlovací hrany v barvě dezénu nebo umělohmotné PVC krytky o délce 600 mm. Výhody této desky jsou vyváženy i nevýhodami. K plusům patří především vynikající pevnost a extra rovný povrch. Dále pak kvalitní CPL laminát a bohatý výběr dekorů. K nevýhodám bychom mohli zařadit vyšší hmotnost i vyšší pořizovací cenu, ale i absenci spodních kotvících drážek (náročnější instalace) a nižší odolnost proti vlhkosti v extrémních podmínkách.
Foto OKNOSERVIS - Vnitřní DTD parapetní deska
Foto OKNOSERVIS - Vnitřní DTD parapetní deska
Pokud jste vyznavači plastů, zvolte vnitřní PVC parapetní desku. Pro výrobu PVC parapetů ARGONA se používají výhradně nerecyklované komponenty. Jako výchozí surovina se používá materiál pro výrobu okenních profilů. Povrch je potažen dekorativní CPL laminátovou folií. Pouze za dodržení těchto základních předpokladů se dají dodržet vysoké nároky na mechanické vlastnosti touto technologií vyráběných parapetů. V jiném případě může vlivem umístnění parapetu docházet ke změně mechanických vlastností materiálu a výrobku. I zde jsou pro zakončení parapetu v interiéru využívány umělohmotné PVC krytky o délce 600 mm. Povrch je proti mechanickému poškození opatřen plastovou folií. Plusy této parapetní desky spočívají jak v absolutní odolnosti proti vlhkosti, tak i ve snadné instalaci spodní kotvící drážky. Sympatická je i nižší pořizovací cena a hmotnost. K nevýhodám bychom se mohli zmínit o nižší pevnosti i menším výběru dekorů.
Foto OKNOSERVIS - Vnitřní PVC parapetní deska
Foto OKNOSERVIS - Vnitřní PVC parapetní deska

Venkovní parapety

Venkovní tažený hliníkový parapet. Po protlačení základního materiálu přes formu je surová parapetní deska zchlazena a ošetřena buď eloxováním nebo vypalovaným lakem. Takto upravený parapet je pak připraven na ty nejtvrdší povětrnostní podmínky. Pro dokonalé zapadnutí do fasády stavby se používá celá řada krytek, spojek a upevňovacích prvků. Povrch je proti mechanickému poškození opatřen plastovou folií. V případě potřeby lze po dohodě parapety dodat i v jiných než základních dezénech jako například v barvě modré nebo červené. K dispozici je samozřejmě celá škála RAL.Takovéto parapety mají ovšem vyšší hmotnost, ale i pořizovací cenu. Na druhé straně mají vynikající pevnost a dlouhou životnost. Vybrat si můžete z bohaté nabídky dekorů.
Foto OKNOSERVIS - Venkovní tažený hliníkový parapet
Foto OKNOSERVIS - Venkovní tažený hliníkový parapet
Venkovní ohýbaný hliníkový parapet. Ohýbaný hliníkový parapet je ekonomicky velmi atraktivní varianta k taženému parapetu, který plně nahrazuje nejen esteticky, ale je i velmi kvalitní náhradou mechanických vlastností, i když je samozřejmé, že parametrů taženého parapetu nedosahuje. Pro základ výroby tohoto parapetu je použit práškovou barvou upravený hliníkový plech (slitina AlMg3) o síle min. 1 mm. Příslušenství je jako u tažených parapetů. V případě potřeby lze po dohodě parapety dodat i v jiných než základních dezénech. Při výběru takovýchto parapetů můžete počítat s nižší pořizovací cenou, nižší hmotností, ale i s nižší pevností.
Foto OKNOSERVIS - Venkovní ohýbaný hliníkový parapet
Foto OKNOSERVIS - Venkovní ohýbaný hliníkový parapet