Parapety a jejich výběr Zobrazit fotky zobrazit 3 fotky Okenní parapet je oblíbeným kusem nábytku, který s oblibou používáme pro květiny. Nejenže zde mají dostatek světla, ale právě zde rostliny nejlépe vyniknou. Řeč je nejenom o vnitřních parapetech, k tomuto účelu lze použít v sezóně i venkovní podokenní desky.

Venkovní parapety

Venkovní parapety především chrání před povětrnostními vlivy a v neposlední řadě jsou detailem, který dotváří celkový dojem z oken. Materiál, který se pro tyto parapety osvědčil je především kov, zejména pozinkovaný plech, barvený hliník, měď či titanzinek. Při výběru buďte pečliví a volte takové materiály, které budou nejenom ladit k oknům a celkovému rázu domu, ale zejména které budou perfektně odolávat nepříznivým změnám počasí.

Hliníkové parapety patří mezi atraktivní díky své ceně a svým mechanickým vlastnostem – jsou totiž velice kvalitní. Můžeme je vybírat z ohýbaných, řezaných na míru nebo z tažených, řezaných na míru, které jsou vyrobeny z vysoce jakostních surovin přesnou technologií Al Mg Si 0,5 F22. Jsou obvykle ošetřovány práškováním nebo eloxováním. Materiál tak získá vysokou odolnost a barevnou stálost. Při montáži těchto parapetů je nutno brát v úvahu roztažnost 1,2 mm na 1 m při vysokém teplotním rozdílu. Parapety jsou dodávány včetně samolepicí PVC fólie, která se odstraňuje po montáži. Chrání parapety nejenom před mechanickým poškozením během montáže, ale také při aplikaci nátěrů a fasádní barvy. Předností hliníkových parapetů oproti pozinkovaným je, že nekorodují a jsou pevnější. Pozinkované parapety se vyrábí z ohýbaného pozinkovaného plechu s povrchovou úpravou polyesterovou barvou. Disponují vysokou mechanickou odolností a tvrdostí. Jsou odolné vůči poškrábání a perfektně vypadají. Hodí se k plastovým oknům a dřevěným eurooknům. Jejich největší předností je nízká pořizovací cena. Měděné parapety volíme v případě, že je dům vybaven okapy a svody z téhož materiálu. Pro měď je typická oxidace, takže materiál získává nazelenalý odstín. Další možností jsou parapety z kamene nebo obložené dlažbou.
Foto BOHÁČ & SYN
Foto BOHÁČ & SYN

Interiérové parapety

V tomto případě se klade především důraz na estetickou stránku věci nežli na nějaké nároky na ochranu. Především by však měly ladit s interiérem. Obvykle se ladí barva parapetů s okny, podlahou nebo se stylem celé místnosti. Volnou ruku máme i pří výběru materiálů. Milovníci přírodního stylu raději volí jako materiál dřevo nebo kámen, dále můžeme vybírat z široké nabídky laminátových a dýhovaných desek. Záleží již na našich finančních možnostech a vašich nárocích. Například takový kámen by se mohl zdát jako bezúdržbový a odolný materiál. Pozor však na přírodní mramorové desky, které jsou velice citlivé na kontakt s přírodními kyselinami. Právě mramor je v tomto případě materiál poměrně náročný na údržbu, protože si žádá pravidelné voskování. Poškození, které vyvolaly některé látky lze napravit broušením. Méně náročný je litý mramor, který se používá nejenom na interiérové parapety, ale i na exteriérové. K  podlahám můžeme sladit dřevěné nebo laminátové parapety. V tomto případě můžeme vybírat ze skutečně široké nabídky barevnosti a také ze struktury a kresby materiálů. Pokud upřednostňujete plast, můžete volit plastové plné nebo plastové komůrkové parapety. Právě plastové parapety jsou oblíbené pro svoji relativně příznivou cenu. Další možností je obložení podokenního zdiva keramickými obklady, které je na údržbu nepraktičtější, pokud zde chcete pěstovat květiny.

Jisté však je, že právě díky parapetům lze vytvořit velice šikovně kus nábytku, který ocení milovníci květin. Správně zvolenou šířkou získáte dostatečný prostor k uložení nejenom květin, ale také různých dekoračních předmětů. Standardně jsou nabízeny interiérové parapety v šířce 10 – 60 cm v délce maximálně do 6 metrů.

Při výběru se vždy nenechejte zlákat nízkou cenou. Později můžete litovat, že jste neinvestovali raději do kvality, která zaručuje bezstarostnost.
Foto BOHÁČ & SYN
Foto BOHÁČ & SYN
BOHÁČ & SYN
Poslat poptávku