Jaký způsob vytápění zvolit? Zobrazit fotky zobrazit 9 fotek

Rozhodnutí je vždy na nás a vždy platí, že jsme limitováni možnostmi naší nemovitosti (například byt nemá komín, na komín v rodinném domě už není možné připojit krbová kamna či krb a podobně), svými finančními možnostmi, dostupností paliva v určité lokalitě (určitě je nepraktické topit v centru Prahy dřevem, nelze topit plynem v obci, kam není zaveden plyn a investice do nádrží na plyn je příliš vysoká, …) a provozními náklady vytápění. 

Plynové kondenzační kotle se zásobníkem a kotle klasické plynové

Plynové kondenzační kotle se zásobníkem fungují spolehlivě a ekonomicky. Zajistí komfortní a bezpracné vytápění zároveň s ohřevem užitkové vody. Voda je ohřívána v zásobníku či průtokově. Vhodné jsou v kombinaci se solárními kolektory. Pokud je výkon kolektorů slabý, zvýší se výkon kondenzačního kotle a naopak. V zásadě ale platí, že nelze říci, jaký způsob vytápění je ideální. Kritériem je však i cena paliva. Kdo chce uspořit na nákladech za vytápění, určitě bude topení plynem kombinovat s jiným zdrojem a svůj dům zateplí. Ohromnou výhodou kotlů na zemní plyn je i odvod spalin, v podstatě nepotřebujeme klasický vyvložkovaný komín.

Klasické plynové kotle se používají stále. Spalování plynu je vůbec považováno za ekologický způsob vytápění, jelikož do ovzduší vypouštíme minimum škodlivých zplodin. Bez připojení k vedení plynu v dané lokalitě však plynem vytápět nelze. Je zde sice ještě jedna alternetiva – zásobníky na propan-butan, ta je však velmi drahá a ve srovnání s tímto způsobem vytápění vedou drahá tepelná čerpadla země – voda či voda – voda, která nevyžadují přísun paliva, pouze spotřebovávají malé množství elektrické energie. Zásobník na propan-butan navíc vyžaduje dostatečně velký pozemek.

U plynových kotlů kondenzačních i klasických nakonec hraje zásadní roli plynulá automatická regulace výkonu. A ta je vlastně třeba u naprosté většiny moderních způsobů vytápění. 
Ilustrační foto (www.shutterstock.com)
Ilustrační foto (www.shutterstock.com)
Ilustrační foto (www.shutterstock.com)
Ilustrační foto (www.shutterstock.com)

Průtokové plynové a elektrické ohřívače a kamna

Jde o nejdražší možnou formu ohřevu topné i užitkové vody. Průtokové ohřívače užitkové vody budou navíc velkým problémem pro početnou rodinu, pokud nenainstalujete 1 pro kuchyň, 1 pro koupelnu v přízemí a 1 pro koupelnu v podkroví. To je však extrémně drahé řešení, o spotřebě energie nemluvě.

Elektrické vytápění

Klasické elektrické kotle jsou už vě většině domácností minulostí. Osvědčilo se však elektrické topení podlahové a topné žebříky do koupelen, které lze využít i k sušení ručníků a dalších textilií. Stejně tak jsou stále oblíbené elektrické bojlery – zásobníky na teplou užitkovou vodu. Při elektrickém vytápění nevytváříme žádný odpad a snadno je regulujeme. To ale neznamená, že vytápění elektřinou je ve své podstatě ekologické. Elektřina musí být nějak vyrobena a její výroba zatěžuje životní prostředí, i když je oficiálně považována za ekologický zdroj energie. V tomto případě jde však spíše o lobby energetických společností. Úspornou novinkou jsou elektrické topné fólie, vhodné do nízkoenergetických staveb.  
Ilustrační foto (www.shutterstock.com)
Ilustrační foto (www.shutterstock.com)

Kotle na pevná paliva

Kotle na pevná paliva zažívají poslední novou obnovu své obliby. Důvodem jsou rostoucí ceny energií. Uhlí či jakákoli forma biomasy (od topného dřeva až po dřevěné či rostlinné pelety, dřevěné brikety a podobně) jsou stále cenově dostupnými i účinnými palivy. V případě biomasy dokonce hovoříme o palivech snadno obnovitelných. Rozhodovat se budeme opět podle ceny zařízení a ceny a dostupnosti paliva. S některými palivy může být v určitých lokalitách problém, těžko je seženeme za dostupnou cenu – prodraží se nám na dopravě. V úvahu je nutné brát i možnost získání dotace při změně způsobu vytápění na ekologické – obnovitelnými zdroji. Sem je řazeno i vytápění plynem a pořízení solárních kolektorů. Moderní kotle na biomasu dosahují účinnosti vytápění až 90%. Z kotlů na tradiční pevná paliva jsou vhodné kotle dřevozplynující a kombinované kotle na uhlí i dřevo.   
Ilustrační foto (www.shutterstock.com)
Ilustrační foto (www.shutterstock.com)
Ilustrační foto (www.shutterstock.com)
Ilustrační foto (www.shutterstock.com)

Krbová kamna

Krbová kamna jsou dnes velmi oblíbena. Snadno je instalujeme, jediným požadavkem je existence funkčního komína a od nového roku jeho povinná roční revize. Po připojení krbových kamen je revize samozřejmě povinná. Krbová kamna jsou cenově dostupná, snadno a rychle je nainstalujeme, vyžadují minimum prostoru a vyžadují i minimální průměr komínu (na rozdíl od krbu). Přitom dosahují účinnosti spalování až 85%. Dosahujeme přitom sálavého způsobu vytápění podobně jako v případě kamen kachlových a kachlových pecí. Podobně na naše tělo působí sluneční záření.

Krby a krbové vložky

Krbem pouze přitápíme či v interiéru dotváříme atmosféru. Pokud krb opatříme krbovými dvířky, zvýšíme účinnost vytápění, optimální je však do krbu zabudovat krbovou vložku (teplovzdušnou či teplovodní). Teplovodní krbovou vložku pak napojíme na systém ústředního vytápění. V kombinaci například s plynovým kondenzačním kotlem máme jistotu celoročního tepelného komfortu. Horkovzdušné krbové vložky už představují určitý problém, rozvody se nám po bytě šíří pachy, prach a vysušený vzduch. Doporučují se proto především do rekreačních objektů. 
Ilustrační foto (www.shutterstock.com)
Ilustrační foto (www.shutterstock.com)
Ilustrační foto (www.shutterstock.com)
Ilustrační foto (www.shutterstock.com)

Tepelná čerpadla

Kromě čerpadel systému vzduch – voda patří k nejdražšímu řešení. Tepelná čerpadla voda – voda a země – voda jsou náročná na instalaci, dostatek prostoru či vodní zdroj. Drahé jsou i hlubinné vrty (čerpadla známe vertikální a horizontální). Poměrně nákladné je i samotné zařízení. Tepelná čerpadla však i přes své vysoké pořizovací náklady představují komfortní a bezpracný zdroj tepla, jistý po celý rok. Pozor však – tepelná čerpadla vzduch – voda je nutné kombinovat s dalším zdrojem tepla, stejně jako třeba solární kolektory. Za extrémních zimních podmínek budou výpadky výkonu značné. 
Ilustrační foto (www.shutterstock.com)
Ilustrační foto (www.shutterstock.com)