Jen HELUZ Family 2in1 vyhovuje pro stavbu pasivních domů Zobrazit fotky zobrazit 5 fotek

V dnešním pokračování seriálu Pasivní domy z HELUZu se zastavíme u nejpoužívanějších a nejkvalitnějších materiálů vhodných pro stavbu pasivních domů. Řekněme si něco k vývoji a složení cihelného bloku HELUZ Family 2 in1, který má nejlepší tepelně izolační parametry na českém trhu. 

Proč jsou cihly HELUZ Family 2in1 nejlepší?

Nejvhodnějším stavebním matriálem pro stavbu pasivního nebo nulového domu jsou cihlové bloky HELUZ Family 2in1 tloušťka 50 cm, případně HELUZ Family 2in1 tloušťka 44 cm. V ojedinělých případech lze postavit dům, aby vyhovoval českému pasivnímu standardu, z cihel  HELUZ Family 2in1 tloušťka 38 cm. Ale to už je opravdu na hraně a tyto materiály se využívají na domy v řadové zástavbě.

Cihly HELUZ FAMILY 2in1 jsou nejlepší proto, že jsou plněny tepelně izolační hmotou s cílem maximalizovat tepelný odpor zdiva. Výrobci cihel HELUZ vyvinuli patentovanou metodu plnění cihel malými polystyrénovými kuličkami. Testy prokázaly dosud nikým nepřekonané tepelně izolační vlastnosti zdiva. Nová řada cihel dostala název HELUZ FAMILY 2in1. Tepelně technické vlastnosti se v porovnání s předcházející řadou cihel vylepšily o 40% a dodnes nebyly překonány. Díky vzduchovým dutinám si také zdivo zachovává paropropustnost, což je předpoklad zdravého bydlení. Znamená to tedy, že se obvodové zdivou již dál nemusí zateplovat a nezvyšují se tím i více náklady na stavbu domu.
Cihla HELUZ Family 50 2in1
Cihla HELUZ Family 50 2in1

Dokonalý materiál pro pasivní dům bez zateplení

Obvodové zdivo z cihel HELUZ Family 500 mm dosahuje hodnoty součinitele prostupu tepla U = 0,14 W/m2K. Ale bloky s integrovanou izolací HELUZ Family 2in1 dokonce 0,11 W/m2K. Cihly Family 2in1 tak splňují bez zateplení přísné požadavky pro pasivní domy.

Část stavebníků se při stavbě domu rozhoduje, zda obvodový plášť budovy zateplit. Zahraniční zkušenosti / kde se venkovní zateplování pláště budovy praktikuje už desítky let/ však ukazují, že tento způsob zateplování má omezenou životnost. I v případě kvalitně provedené práce je to cca 30 let. Po uplynutí určitého času, bude proto nutné fasádu strhnout a nainstalovat novou. Pokud však použijete cihly plněné izolantem tedy HELUZ FAMILY 2in1, pak rekonstrukce pláště budovy není nutná.
Stavba pasivních domů z cihel HELUZ Family 50 2in1
Stavba pasivních domů z cihel HELUZ Family 50 2in1

Názor investora a majitele pasivního RD

Zajímavý je i názor investora a majitele pasivního RD poblíž Prostějova.
„Než jsme začali stavět, dost jsem přemýšlel i o dřevostavbě. Když jsem to podrobněji studoval, našel jsem mnoho negativních recenzí a argumentů, proč do dřevostavby nejít a postavit si raději důkladný dům z cihel. O cihlách toho mnoho nevím, jen jsem objevil, že existuje cihla, která má ve svých dutinách polystyrenové kuličky a to bylo vše. Až později jsem zjistil, že je to HELUZ Family 2in1, tedy cihla, která splní to, co je mi nejblíže a co by vyhovovalo i pro náš budoucí dům. Mě stačilo, že to bude padesátka cihla, že když silně zafouká, tak dům bude dál pevně stát. Překvapila mě i tvrdost a pevnost cihly, když jsme pak ve finále stavby zatloukali do zdi kotvení k zavěšení poliček a obrázků. 
Stavba pasivních domů z cihel HELUZ Family 50 2in1
Stavba pasivních domů z cihel HELUZ Family 50 2in1
Ten pocit z té cihly, cihlové zdi je jiný než u stěny dřevostavby. Nám se vždy líbil takový severský styl domů, strohé, pevné a jednoduché stavby, kde jsou velké prosklené plochy v cihelném zdivu. Proto jsem chtěl úsporný cihlový dům a také bez zateplení. A jen tak na okraj, máme dva psi a nevím, jestli by jim to třeba nezachutnalo a zateplená fasáda by tak dlouho nevydržela,“ dodává s úsměvem investor krásného a nestandardního RD domu nedaleko Prostějova.
Příště si povíme něco o založení první řady zdiva z broušených cihel a také vám nabídneme informace ke správné stavbě stěn z broušených cihel HELUZ.
Zdroj: www.heluz.cz
Pasivní domy z cihel HELUZ Family 50 2in1
Pasivní domy z cihel HELUZ Family 50 2in1
HELUZ cihlářský průmysl v.o.s. Poslat poptávku