Keramické cihly a tvárnice pro vytvoření zdravého bydlení Zobrazit fotky zobrazit 8 fotek

Nové generace cihelných bloků splňují požadavky na nízkoenergetické a pasivní stavby i bez potřeby dodatečného zateplení. Keramické cihly jsou vhodné pro vyznavače zdravého přírodního životního stylu a především zdravého bydlení.

Zdravé a komfortní bydlení

Zdivo z keramických cihel vytváří zdravé prostředí uvnitř budovy, které je vhodné i pro alergiky a astmatiky. Výborně absorbuje vzdušnou vlhkost, dobře akumuluje teplo a vyniká dobrými akustickými vlastnostmi. Všechny tyto vlastnosti keramických cihel splňují požadavky na zdravé a komfortní bydlení.

Použití keramických cihel

Keramické cihly jsou vhodné pro stavbu rodinných domů, pro řadovou výstavbu, bytové domy, školy, hotely, administrativní budovy a zdravotnická zařízení. Používají se na vnitřní příčkové a akumulační zdivo a na stavbu vnitřních stěn domů s lehkou obvodovou konstrukcí (například u dřevostaveb). Mohou se však využít i na stavbu pecí a kamen.

Práce s keramickými cihlami a jejich vlastnosti

Dutiny v keramických cihlách snižují hmotnost cihel a zvyšují tepelně izolační vlastnosti materiálu. Keramické bloky jsou pevné v tlaku, nenasákavé a vyznačují se vysokou požární odolností. Díky větším rozměrům cihel je výstavba rychlejší a systém pero-drážka umožňuje nanášení malty jen v horizontální poloze, čímž snižuje její spotřebu. Keramické cihly umožňují rychlé a přesné zdění, snadné omítání, jsou velmi dobře staticky únosné a univerzálně použitelné.
Zdivo z keramických tvarovek a keramické desky jako řešení šikmé střechy
Zdivo z keramických tvarovek a keramické desky jako řešení šikmé střechy

Zvukově izolační keramické cihly

Kvalitu našeho bydlení význačně ovlivňují i zvukově izolační vlastnosti zdiva. Především pak v místech se zvýšenou hlučností a tam, kde jsou kladeny zvýšené nároky na zvukový útlum, skvěle poslouží speciální zvukově izolační keramické cihly. Tyto cihly nejen dobře pohlcují zvuk, ale vyznačují se i výbornými tepelně akumulačními vlastnostmi.

Obvodové zdivo z keramických cihel

Obvodové zdivo z keramických cihel dobře odolává teplotním výkyvům, zajistí stavbě pevnost a dobrou únosnost, díky čemu umožňuje výstavbu vícepodlažních staveb. Zdivo nenapadají škůdci a vyznačuje se téměř neomezenou životností.
Zdivo z keramických tvarovek
Zdivo z keramických tvarovek

Keramické cihly pro vnitřní zdivo

  • Vnitřní nosné zdivo - pro nosné vnitřní zdivo a zdivo s izolací
  • Příčkovky - variabilní a jednoduchý systém pro stavbu příček a přizdívek
  • Zvukově izolační zdivo - masivní cihly s výjimečnými akustickými vlastnostmi

Mrazuvzdorné maloformátové cihly

Mrazuvzdorné maloformátové cihly se používají také jako doplňkové cihly pro všechny druhy zdiva kromě zdiva, kde jsou kladeny vysoké nároky na tepelný odpor a akustiku. Mrazuvzdorné maloformátové cihly je možné použít na stavbu pohledového a lícního zdiva, stěn, pilířů, příček, přizdívek, i nosných sloupků.

Keramické tvárnice

Keramické tvárnice se stejně jako cihly vyrábějí z hlíny pálením. Tvárnice jsou větší než cihly a zdění je tedy rychlejší. Jsou však křehčí a mají nižší tepelnou akumulaci (dům se sice rychle zahřeje, ale také rychle vychladne). Tvárnice by se neměly dělit, protože by došlo k omezení jejich izolačních vlastností.
Zdivo z keramických tvarovek
Zdivo z keramických tvarovek
Zdivo z keramických tvarovek
Zdivo z keramických tvarovek
Zdivo z keramických tvarovek
Zdivo z keramických tvarovek
Zdivo z keramických tvarovek
Zdivo z keramických tvarovek
Referenční novostavba
Referenční novostavba
Zdroj: www.czp.cz
CZP STROPY, s.r.o. Poslat poptávku