Klempířské prvky jedině z moderních materiálů Zobrazit fotky zobrazit 7 fotek

Klempířské prvky jsou nezbytnými doplňky každé střechy. Hlavní je jejich správné provedení a volba vhodného materiálu. Které klempířské prvky se na střechy používají a z jakých materiálů se vyrábí? Pokud klempířské prvky podceníme, může do střešního systému zatékat a investice do nákladného zateplení střechy je tím pádem ohrožena. Na druhou stranu může být investice do moderních materiálů výhodou nejen díky technickým vlastnostem, ale také díky možnostem volby provedení, barvy a designu prvků.

Klempířské práce na střeše

Klempířských prvků existuje celá řada. Patří sem různé dílce, šablony, panely, pásy, poklopy i prvky pro zachytávání sněhu, opláštění střešních prvků, komínů, okrajů štítů apod. Jedním z klempířských prvků je oplechování, které chrání části střechy, případně části fasádních konstrukcí před vnějšími vlivy. V praxi oplechování znamená doplnění střešních konstrukcí plechy nebo ocelovými prvky, aby došlo k utěsnění prostupů nebo k ukončení roviny pro odtok vody. Vodotěsné spojení střešní roviny s prostupující stavební konstrukcí zajišťuje lemování, které se většinou provádí ve formě lišty. Dalším prvkem je závětrná lišta.

Hlavním zástupcem je samozřejmě okapový systém, který tvoří žlaby a svody, jimiž se odvádí ze střechy dešťová voda. Tento systém může být vyroben z různých materiálů a v různých barvách. Výhodné jsou nabídky komplexních systémů včetně nejrůznějších doplňků, které se snadno montují.
Klempířské prvky na střeše
Klempířské prvky na střeše

Používané materiály

Hlavním předpokladem pro klempířské prvky je jejich odolnost vůči korozi, působení vody, UV záření, kyselých dešťů a dalších vnějších vlivů, minimální nároky na údržbu a atraktivní vzhled. I klempířské prvky ovlivňují vzhled domu – především vybranou barvou, nebo vybranou barvou nátěru. Výběr materiálu je závislý na vkusu a potřebách zákazníka.

K nejvhodnějším materiálům řadíme ty s dlouhou životností, čili měď, hliník, titanzinek, nerezavějící ocel a ocelový pozinkovaný plech.

Pozinkované plechy se vyrábí s různými povrchovými úpravami. Jejich hlavní funkcí je chránit ocelové jádro proti korozi a zvyšovat tak jeho životnost. Titanzinek a měď charakterizují výborné mechanicko-fyzikální vlastnosti, které spojují vysokou životnost s dobrou tvárností při zpracování. Měď spojuje nízké nároky na údržbu, neomezenou životnost s vysokým estetickým efektem. Nevýhodou je vyšší pořizovací cena.

Okapové systémy a další prvky se vyrábí také ze speciálního tvrzeného plastu. Plast se dostává ke slovu také jako povrchová úprava např. žárově pozinkovaných ocelových plechů. Výhodou je nejen zvýšení odolnosti, stálost vůči počasí, výkyvům teplot, ale také barevné možnosti a stálobarevnost.

V současnosti se dražší a kvalitnější materiály, u nichž nemusíme obnovovat ochranný nátěr, běžně používají i pro rodinné domy a další stavby – stačí si jen vybrat barvu a provedení.

Zdroj: www.oplustil.com
Klempířské prvky na střeše
Klempířské prvky na střeše
Okapový systém pro odvedení vody z pergoly
Okapový systém pro odvedení vody z pergoly
Klempířská výroba
Klempířská výroba
Klempířské prvky na střeše
Klempířské prvky na střeše
Klempířské prvky na střeše
Klempířské prvky na střeše
POKRÝVAČSTVÍ KLEMPÍŘSTVÍ OPLUŠTIL Poslat poptávku