Knauf Topas – deska s jádrem nerostu Zobrazit fotky zobrazit 6 fotek

Není to tak dávno, přesně dva roky, kdy jsme uvedli na trh desku Diamant, která se díky svým výjimečným vlastnostem stala velmi žádaným produktem. Není proto náhodou, že dnes představujeme další desku, která má ve svém názvu jméno minerálu. Jedná se o novou desku Knauf Topas. Deska s jádrem nerostu.

Deska Knauf TOPAS je určena pro ty, kteří požadují od desky vysokou únosnost stěny pro zavěšené předměty a schopnost plnit statickou výztužnou zavětrovací funkci v rámových konstrukcích (ocelové i dřevěné skeletové konstrukce). Svým složením je odlišná od všeho, co firma doposud v oblasti desek vyrábí. Specifikace desky podle ČSN EN 520 je DFRH2 (deska s kontrolovanou hmotností, protipožární, s vysokou pevností jádra a impregnovaná). Na rozdíl od desky Knauf Diamant nenabízí zvýšenou tvrdost povrchu, ani ve srovnání se standardními deskami vyšší akusticko-izolační parametry.

Použití desky KNAUF TOPAS

Deska Knauf TOPAS je ideální pro konstrukce příček a předsazených či šachtových stěn, u kterých se vyžaduje vysoká únosnost pro zavěšené předměty prostřednictvím hmoždinek, tj. v bytových kuchyních, koupelnách, bytových jádrech, omezeně v prostorách škol. Desky Knauf TOPAS lze použít i jako výztužnou desku v dřevostavbách či ocelových skeletových konstrukcích. Deska je sice pevná, ale povrchově ne tak tvrdá jako například výše uvedený Diamant, a tak se na ní snáze projeví lokální povrchová poškození. Není proto vhodná do prostor, kde hrozí velké riziko poškození povrchu desky (tělocvičny, chodbové trakty nemocnic atd.).

Únosnost desky KNAUF TOPAS

Podhledy

Únosnost hmoždinky v desce TOPAS na podhledu je 3 kg, ale max. 6 kg na pole dané půdorysem hlavních a montážních profilů. Při upevnění hmoždinky do desky přes profil je její únosnost 10 kg. Maximální hmotnost zavěšených předmětů do podhledu však nesmí překročit 20 kg/m2. Větší zatížení musí být upevněno přímo do stropu nad podhledem.

Příčky, předsazené a šachtové stěny W 62 TOPAS

Deska TOPAS je ideální pro zavěšení břemen či kuchyňských linek. Na grafech níže je ukázán postup zjištění maximální hmotnosti skříňky v závislosti na jejích rozměrech u příček a u předsazených a šachtových stěn. Minimální vzdálenost hmoždinek od sebe je 75 mm.
Zatěžovací diagram pro skříňky
Zatěžovací diagram pro skříňky
Maximální přípustná hmotnost zavěšené skříňky v kg
Maximální přípustná hmotnost zavěšené skříňky v kg
Způsoby kotvení
Způsoby kotvení

Rámové konstrukce

Desky Knauf TOPAS lze použít jako výztužnou desku pro zajištění vodorovné tuhosti dřevěného rámu. Pro výpočet odolnosti stěny proti vodorovné síle lze použít dimenzační tabulku.

Zpracování desky TOPAS

Deska Knauf TOPAS se zpracovává stejným způsobem jako běžné sádrokartonové desky. Vzhledem k vyšší tuhosti a hustotě jádra lze desku bez problémů sponkovat či hřebíkovat do dřevěných sloupků či latí. Pro upevňování do plechových profilů CW/CD je doporučeno používat šrouby Knauf XTN 3,9 × 23 mm (pro opláštění 1 × 12,5 mm) nebo 3,9 × 38 mm (pro druhou vrstvu z desek tl. 12,5 mm). Speciální tvar hlavy šroubů Knauf XTN umožňuje snadné zapuštění šroubu. Spáry se tmelí hmotou Knauf Uniflott s použitím skelné nebo papírové výztužné pásky. Kvalitativní stupně tmelení i možné povrchové úpravy jsou shodné s běžnými sádrokartonovými deskami Knauf.

Autor: Miroslav Nyč
Pro čisté zapuštění šroubu do kartonu se využívají šrouby XTN, detail šroubu XTN po zapuštění
Pro čisté zapuštění šroubu do kartonu se využívají šrouby XTN, detail šroubu XTN po zapuštění
Dimenzační tabulka pro výpočet únosnosti dřevěné stěny (Třída použití 1 - pro rámy montované ve výrobně, Třída použití 2 - pro rámy montované na stavbě)
Dimenzační tabulka pro výpočet únosnosti dřevěné stěny (Třída použití 1 - pro rámy montované ve výrobně, Třída použití 2 - pro rámy montované na stavbě)
KNAUF Praha, spol. s r.o. Poslat poptávku