Koberce se vrací zpět Zobrazit fotky zobrazit 6 fotek

V současné době, kdy díky alergiím dáváme přednost snadno omyvatelným podlahovinám, se mohlo jeden čas zdát, že koberce z interiérů vymizely. Tyto klasické podlahoviny si však naopak našly cestu zpět a oslavují svůj návrat. Jsou totiž výborným tepelným izolantem a navíc není pohyb po nich hlučný a podlaha s kobercem nepříjemné rozléhání zvuků v místnosti tlumí. Také poslech hudby či filmu z domácího kina bude mnohem příjemnější. Důvodem, pro který si však pořizujeme koberce, je fakt, že dokážou interiér zútulnit.

Pravda je, že celoplošné koberce ustupují spíše do pozadí, své místo si však našly koberce kusové, které patří mezi současný moderní trend. Nejčastěji se pokládají k sedacím soupravám, pod jídelní stoly, do dětských pokojů či v ložnicích k postelím. V případě, že se rozhodnete pro kusový koberec, je dobré zjistit si, zda je spodní část protiskluzová. Pokud není, vyplatí se dokoupit protiskluzovou podložku. Jedině ta zaručí bezpečný a příjemný pohyb po koberci bez uklouznutí.

Při výběru je důležité si ujasnit, co od koberce očekáváme. Koberec by totiž měl interiér nejen zútulnit, ale měl by s ním také barevně a stylově ladit. V neposlední řadě je důležitá volba materiálu, která určuje jeho trvanlivost. Z materiálů můžeme volit vlákna přírodní či syntetická. Za koberec z přírodních materiálů sice budeme muset sáhnout hlouběji do kapsy, patří však mezi podlahové skvosty.
FOTO: TR - PODLAHY
FOTO: TR - PODLAHY
Syntetické materiály:
· Polyamid – je znám také pod názvem nylon. Koberce z tohoto materiálu jsou tvořeny dutými vlákny, které jsou velice trvanlivé, pružné a dobře odolávají nečistotám. Navíc mají výborné akustické schopnosti a výbornou tvarovou paměť, takže se koberec jen tak nesešlape.
· Polyester – koberce z tohoto materiálu jsou tvořeny měkkými vlákny, které dávají barvám vysoký jas. Mají prakticky neomezené barevné možnosti.
· Polypropylen – koberce z tohoto materiálu patří mezi nejlevnější a tedy nejdostupnější. Jeho přirozenou vlastností je antistatická úprava, která zabraňuje elektrickým výbojům, navíc je odolný vůči vlhku. Bohužel poměrně brzy se prošlape, takže není příliš trvanlivý.
FOTO: TR - PODLAHY
FOTO: TR - PODLAHY
Přírodní materiály:
· Vlna – patří mezi nejstarší materiál pro výrobu koberců. Koberce z vlny bezesporu patří mezi luxusní. Říká se, že vlna na kobercích stárne s vkusem. Její předností jsou antiseptické a termoizolační vlastnosti a nehořlavost. Na druhou stranu jsou takové koberce náročné na údržbu, protože se snadno špiní. Jejich další nevýhodou je vysoká cena.
· Hedvábí – tento přírodní produkt se často využívá spolu s vlnou na výrobu orientálních koberců, které jsou barvené čistě přírodními barvivy. Takové koberce spojuje vůně dálek, protože jsou nejčastěji dovážené z Indie, Turecka, Nepálu, Číny či Iránu a podobně. Koberce odtud jsou skutečným uměleckým dílem. Počítejte však s cenou řádově v několika desítkách tisíc korun.
· Rostlinná vlákna – jsou to například kokosová vlákna, juta, bambus, sisal nebo mořská tráva. Tyto materiály nebývají nijak barvené, takže si zachovávají svou přírodní barvu. Jejich výhodou je, že tlumí zvuk, dobře se udržují a jsou antistatické.
FOTO: TR - PODLAHY
FOTO: TR - PODLAHY
Konstrukce koberce
Důležitým kritériem výběru by měla být hustota vlákna. Čím vyšší je počet vláken na jeden metr čtvereční, tím je odolnost koberce proti oděru vyšší. Kvalitu koberce dále určuje jeho konstrukce. V současné době lze koberce rozlišovat podle jejich konstrukce takto:
· Smyčkové koberce jsou tvořené smyčkou. Smyčky mohou být buď stejně vysoké nebo nepravidelné. Tyto koberce jsou velmi trvanlivé a jsou tedy vhodné i do náročnějších prostor. Navíc jsou nenáročné na údržbu a jsou cenově dostupné.
· Stříhané koberce se vyrábějí tak, že se konce jednotlivých smyček sestřihávají. Působí tak mnohem luxusněji a elegantněji.
· Koberce s kombinací smyčky a střiženého vlasu jsou velmi elegantní a působivé. Jejich konstrukce umožňuje vytvářet na povrchu plastické vzory.
· Tkané koberce patří mezi nejkvalitnější. Mají vysokou životnost. Mohou se vyrábět buď ručně či strojově.
FOTO: TR - PODLAHY
FOTO: TR - PODLAHY
Hitem jsou běhouny obdélníkového nebo čtvercového tvaru. Své místo si však našly i kruhové koberce, které jsou velice zajímavé a neobvyklé. Převládají jak zemité a přírodní odstíny, tak pestré barvy jako je červená, oranžová a zelená, které jsou doplněné o různé geometrické tvary, pruhy, květinové nebo trojrozměrné vzory. Nebo je libo koberec jako z pohádky Tisíce a jedné noci? Říká se, že orientální koberce mají duši. Jejich nabídka je široká, takže si vybere opravdu každý.

Není třeba přesvědčovat, že koberce jsou nejlepším podlahovým materiálem. I když dokážou zútulnit interiér a změkčit krok, na druhé straně je zde stále fakt, že koberce jsou sběrači prachu a roztočů. Na hladkých površích se však prach víří, zatímco koberec prach přidrží a ten pak volně nepoletuje. Při pravidelné údržbě koberců výkonnými vysavači pak může být takový problém minulostí.
FOTO: TR - PODLAHY
FOTO: TR - PODLAHY