Potřebujete zlepšit tah komína nebo větrací šachty? Zobrazit fotky zobrazit 8 fotek

Základem pro správný tah kotle, kamen či krbu jsou dva parametry, bez kterých nebude vše fungovat, jak má. Prvním je těsnost a druhým napojení do komína o optimálním průřezu a dostatečné výšce. Jedině splněním těchto podmínek zajistíte komínu dostatečný tah a kvalitu hoření paliva v topidle.

Komínové regulátory a stabilizátory

Bohužel je však tah (neboli rychlost odvodu kouřových spalin) ovlivněn řadou faktorů, které někdy nemůžeme ovlivnit, jsou to například nízká teplota kouřových spalin, nedostatečný komínový průchod, regulační prvky na topidle, komín zvenčí zastíněný stromy atd. Tahu však můžeme pomoci.

Komínové stabilizátory a regulátory se začaly objevovat v osmdesátých letech zejména ve Velké Británii. Veřejnost je však často mylně označovala jako dekorativní stříšky proti dešti a sněhu. Díky svým unikátním vlastnostem se stabilizátory později dostaly i k nám a dnes jsou již na komínech k vidění poměrně často. Ptáte se, co si za pojmem stabilizátor komínu máte představit? Laicky se dá říct, že jde o prstenec s vloženým čočkovým profilem, který působí na odchod spalin díky aerodynamice a termodynamice. Stabilizátor prouděním omezuje kolísání tahu, které má jinak za následek nerovnoměrné spalování a tím i únik tepla.
Ilustrační foto (www.shutterstock.com)
Ilustrační foto (www.shutterstock.com)
Ilustrační foto (www.shutterstock.com)
Ilustrační foto (www.shutterstock.com)
Při topení plynem je proto obvyklé, že je vzniklé teplo odvedeno komínem, aniž by bylo dále využito. Dokonce po vypnutí hořáku odchází komínem teplý vzduch a přisává se vzduch chladný, který ochlazuje vodu v kotli. Kotel se tak spíná častěji, aby ohřál vodu na potřebnou teplotu. Použitím stabilizátoru ušetříte za plyn, který byste museli vynaložit na ohřev vody.

Díky stabilizátoru totiž studený vzduch v takové míře neproudí do komína a teplo příliš neuniká. Proudící vzduch v komíně osazeném regulátorem či stabilizátorem je nucen pronikat řadou otvorů v plášti. Vlivem speciálního tvaru obtéká vnitřní rouru směrem nahoru a při výstupu z komínové hlavice tak zvyšuje tah.

Další výhodou použití stabilizátoru je fakt, že komín vysušuje. Vzniklá vlhkost z paliva se sráží na prstencích stabilizátoru a odchází tedy mimo vnitřní prostor komína. To má pozitivní vliv na snížení objemu emisí, úsporu tekutého, plynného i tuhého paliva a prodloužení trvanlivosti vašeho komína. Věděli jste, že velikost tahu roste stejnou úměrou s výškou komína a teplotou spalin?

Eliminují se také nepříjemné jevy, spojené s topením tuhými palivy, například tvorba sazí, dehtování, zápach a dým. Regulátory zabraňují působení větru na tah komína a případné zhasnutí plamene. Zvyšují tedy bezpečnost celého topného systému, protože uživatele chrání před možnou otravou a snižují erozi komína. V neposlední řadě také výrazně omezují vliv vnějších vlivů na tah komína.

Instalace regulátorů a stabilizátorů

Regulátory a stabilizátory je možné instalovat na hrdlo nového i starého komína a hodí se pro nové i starší kotle. Během této instalace není nutná stavební úprava či jakýkoli zásah do komína. Pro samotnou instalaci je však nutné znát vnitřní průměr vložky komína. Pokud regulátor přímo dosedá na obvod komína, je nutné jej odizolovat minerální vatou. Regulátory se hodí na všechny tvary komínů, včetně pravoúhlých.
Obr: KOMSYKO, komínové systémy KOMSYKO UNI a KOMSYKO TURBO s regulátory
Obr: KOMSYKO, komínové systémy KOMSYKO UNI a KOMSYKO TURBO s regulátory
Ilustrační foto (www.shutterstock.com)
Ilustrační foto (www.shutterstock.com)
Jak zlepšit tah větracích šacht?

Pro zlepšení tahu větracích šacht jsou vhodné stabilizátory a regulátory, které vylučují použití elektrických ventilátorů. Tato zařízení pracují na principu turbíny, která se otáčí za pomoci síly větru. Vzniklý podtlak souvisí s rychlostí větru a průměrem zařízení. Je tak zajištěno zlepšení tahu ve větracích šachtách a zároveň i úspora elektrické energie.

Obrovskou výhodou je navíc nehlučnost těchto zařízení. Je však nutné dodat, že  se hodí zásadně pro regulaci tahu při větrání. Pro zvýšení tahu v komíně se vysloveně nehodí.

Podtlak, který v zařízení vzniká, by v komíně způsobil nadměrný únik tepla a tím i vyšší spotřebu paliva. Pokud by navíc došlo k zanesení úzkých lamel u hlavice, mohl by se komín ucpat, protože veškeré zplodiny by se neměly kam odvádět, šly by dovnitř místnosti. Instalace těchto hlavic je stejná jako u regulátorů komínových tahů. Jednoduchou montáž zvládne každý sám, je však možné zajistit si montáž od profesionála, pokud se přece jenom necítíte na lezení po střeše a tedy ve výškách.
Foto: KOMSYKO, regulátor větracích šacht
Foto: KOMSYKO, regulátor větracích šacht
Ilustrační foto (www.shutterstock.com), už na první pohled je patrné, že tento komín špatně táhne
Ilustrační foto (www.shutterstock.com), už na první pohled je patrné, že tento komín špatně táhne
Pokud potřebujete zvýšit tah komína, ideální je poradit se s profesionálem, abyste do hlavice neinvestovali zbytečně. V jakém stavu je váš komín a zda splňuje všechny parametry bezpečnosti, vám poradí kamnáři, kteří této problematice rozumí nejlépe.

Zdroj: jiho.ceskestavby.cz/komsyko
Ilustrační foto (www.shutterstock.com), tradiční vyzděná stříška
Ilustrační foto (www.shutterstock.com), tradiční vyzděná stříška