Krbová kamna RIANO (Zdroj: ROMOTOP) Zobrazit fotky zobrazit 9 fotek

Zapomeňte na spekulace o neekologickém spalování dřeva, doslova na válečné tažení proti jakémukoli tradičnímu způsobu vytápění a přitápění. Rok se s rokem sešel a všechno je jinak. Energetická krize, neuvěřitelný růst cen především elektřiny a zemního plynu, donutily mnoho lidí uvažovat, jak vytápět co nejlevněji, na jaké teploty a někdy dokonce zda vůbec. A právě moderní krbová kamna a krbové vložky se hlásí o slovo o to razantněji.

Ekologie, bezpečnost, obnovitelnost

Moderní krbová kamna a krbové vložky jsou pod přísným dohledem úřadů i odborníků, kteří je navrhují. Vytápění těmito zdroji tepla je ekologické i ekonomické, ostatně musí pro svůj provoz splňovat řadu ekologických i bezpečnostních požadavků. Dřevo je přitom relativně snadno dostupný a obnovitelný zdroj tepla.

Kachlová akumulační kamna GREMIO (Zdroj: ROMOTOP)
Kachlová akumulační kamna GREMIO (Zdroj: ROMOTOP)

30 let, vynikající kondice i renomé

Ještě před uvedením na trh musí být každý výrobek podroben kontrolním měřením ve státní zkušebně, která probíhají podle striktně stanovených podmínek plynoucích z legislativy EU pro ekologický a bezpečný provoz. Každý typ krbových kamen a vložek, který je takto schválen (certifikován), pak zaručuje požadované technické parametry i emisní limity. Především emisní a bezpečnostní požadavky podle Ecodesignu 2022 jsou pro výrobce krbových kamen a krbových vložek dosti náročné a ne každý navrhovaný výrobek uspěje. Českému výrobci ROMOTOP se však daří uspokojovat přísné nároky uživatelů i legislativy již 30 let. Právě v letošním roce firma slaví kulaté jubileum. Ještě mladá, ale již vyzrálá, v nejlepších lidských letech a kondici.

30 let společnosti ROMOTOP
30 let společnosti ROMOTOP

Jak krbová kamna a krbové vložky vznikají?

Na začátku je myšlenka a zadání základních parametrů, které je třeba splnit (především výkon, účinnost spalování, velikost a design). Ekologické a technické parametry musí být sladěny, musí spolu úzce souviset. Vyrobené prototypy jsou následně testovány pomocí špičkové měřící techniky a dalších zařízení. V každých nově vyvíjených krbových kamnech a krbové vložce se mnohokrát zatápí, přičemž je výrobek zatěžován různými metodami. K certifikaci, čili měření ve státní zkušebně, projde jen výrobek, který dosahuje potřebných výsledků. Do světa prostě jde na jakési maturitní přezkoušení již řádně připravený student. A výsledek? Certifikované lokální topidlo určené pro vytápění obytných prostorů.

Kamna DYNAMIC s krbovou vložkou (Zdroj: ROMOTOP)
Kamna DYNAMIC s krbovou vložkou (Zdroj: ROMOTOP)

Nejprve výkon, pak až design

Obzvláště důležité je stanovení přesného celkového výkonu, díky kterému můžeme lokální topidlo správně dimenzovat pro konkrétní obytný prostor. Skutečně je obrovský rozdíl mezi potřebami nízkoenergetického domu a staré nezateplené chalupy v horách (až několik kW). Až teprve po správné volbě výkonu následuje výběr vzhledu topidla, designu. Určitě je navýsost důležité mít doma stylová kamna, které se do daného prostoru hodí, nejenže hřejí, jak mají.

Krbová kamna LAREDO (Zdroj: ROMOTOP)
Krbová kamna LAREDO (Zdroj: ROMOTOP)

Maximální účinnost spalování

Samozřejmostí přitom musí být co nejvyšší účinnost spalování paliva topidlem. V zásadě jde o to, do jaké míry dovede spalovací zařízení využít energii z paliva a předat ji do svého okolí. Samozřejmě platí, že čím více tepelné energie z paliva získáme, tím lépe. Účinnost je proto uváděna v procentech a výjimkou dnes není ani 85 a více %. Zpětně vnímáno, s vyšší účinností spálíme i méně paliva, vždyť i palivové dřevo, dřevní brikety a jiná pevná paliva stojí peníze. Účinnost je dále zvyšována různými akumulačními systémy vkládanými přímo do spalinové cesty anebo zavěšovanými na korpus topidla v podobě přídavné akumulace. Tato zařízení zachytí značnou část tepelné energie, která by jinak bez užitku unikala komínem.

Otočná krbová kamna STROMBOLI (Zdroj: ROMOTOP)
Otočná krbová kamna STROMBOLI (Zdroj: ROMOTOP)

Ve značné míře je to na nás samotných

V konečném důsledku je však účinnost a ekologičnost vytápění ve velké míře závislá i na nás samotných. Na uživatelích. Na prvním místě je samozřejmě vhodné palivo! Dřevo by mělo být vysušené na vlhkost nižší jak 20 % a používat bychom měli pouze palivo doporučené pro konkrétní typ topidla. Topidlo a spalinové cesty také musíme udržovat v dobré kondici. Když toto vše splníme, získáme novými krbovými kamny či krbovou vložkou zařízení (topidlo), které nám přinese tepelnou pohodu sálavého tepla s magickým pohledem do ohně za příznivou pořizovací cenu a nízké provozní náklady. Krbová kamna a krbové vložky jsou skutečně rychle dostupnou cestou z energetické krize.

Krbová kamna SONE (Zdroj: ROMOTOP)
Krbová kamna SONE (Zdroj: ROMOTOP)

Krbová kamna do jakéhokoli obydlí

Platí, že krbová kamna již dávno nepatří jen na chalupy a chaty. Většina modelů kamen ROMOTOP má zajištěn centrální přívod externího vzduchu (CPV), spalovací komory jsou vykládány šamotovými tvarovkami, které zvyšují akumulační schopnost kamen (sálavé teplo prostupuje do místnostmi o poznání déle) a sklo dvířek se snadno omývá díky sekundárnímu přívodu vzduchu. Moderní topidla přitom dovedou vytopit více místností a dokonce i ohřejí topnou vodu, pokud si pořídíme kamna s teplovodním výměníkem. Co se týká vzhledu (designu), lze si vybrat topidlo, které se v prostoru stane dominantou, ale také takové, které se mu přizpůsobí a nevynikne, pokud si to tak zákazník přeje. Dominantní predátor i nenápadný společník. Záleží jen na výběru.

Kamna IMPRESSION s krbovou vložkou (Zdroj: ROMOTOP)
Kamna IMPRESSION s krbovou vložkou (Zdroj: ROMOTOP)
Designový krb CARA (Zdroj: ROMOTOP)
Designový krb CARA (Zdroj: ROMOTOP)
Romotop spol. s r.o. Poslat poptávku