Prohřejte krbem celý dům Zobrazit fotky zobrazit 5 fotek Každý rok stoupají ceny energií, někdy je tento nárůst cen úměrný, často však nestačíme kroutit hlavou. Uvažovali jste o alternativě, že byste nebyli zcela závislí na energiích od dodavatelů a teplo byste si vyráběli sami? Můžete to zkusit třeba krbem. Pokud navíc nepatříte mezi ty, kterým stačí, aby krb v interiéru pouze navodil příjemnou atmosféru a vytápěl jen jedinou místnost, využijte všechen jeho možný potenciál.

Teplovzdušné krby rozvádí teplo vzduchem

Krby v interiéru zajistí příjemnou pohodu a atmosféru okoření romantikou i mystikou. V místnosti, kde je krb umístěn, však bývá často přetopeno, zatímco v ostatních částech domu je tomu naopak. Pro vytápění jedné i více místností jsou využívány jak jednoplášťové, tak dvouplášťové krbové vložky. Odborníci doporučují používat jednoplášťové, protože nemají tendenci se předehřívat mezi plášti a není tedy nutné používat krbový ventilátor jako u dvouplášťových. Pokud jste se rozhodli teplo vést i do dalších místností, jsou řešením jak dvouplášťové tak jednoplášťové krbové vložky, přičemž dvouplášťové jsou ideálním řešením pro krby s obestavbou, ze kterých je rozveden vzduch do ostatních místností. Bývají na horní straně opatřené hrdlem na připojení rozvodů ohřevu teplého vzduchu. Rozvody teplého vzduchu umožňují ohřátý vzduch přivést do dalších místností a vytápíme tak několik místností či pater domu současně.

Ohřátý teplý vzduch stoupá zcela přirozeně směrem vzhůru, zatímco chladný vzduch se vrací k topné jednotce. Tento princip je velmi prostý a vychází z fyziky základní školy. V domě však musí být ve stropech umístěné speciální otvory s uzavírací mřížkou, která zabrání přetopení místností. Pro využití teplého vzduchu v místnosti, kde je krb umístěn, je třeba použít u dvouplášťových krbových vložek ventilátory umístěné na vývodech z krbové vložky. U jednoplášťových krbových vložek však nejsou třeba. Nevýhodou tohoto systému je, že může vířit prach. Prašnost však lze omezit, umístíme-li do topného systému kvalitní filtr.
Foto: A-Z KRBY
Foto: A-Z KRBY
Rychlejší cirkulaci ohřátého vzduchu a jeho přivedení do vzdálenějších místností umožňuje soustava s nuceným oběhem vzduchu. Teplovzdušný systém je však třeba doplnit o skříň rozvodu s ventilátorem. Ta se kvůli případné hlučnosti umisťuje mimo obytný prostor, například na půdu. Výhodou je možnost zabudování filtrů, které omezují prašnost a zároveň právě možnost vytápění více místností ve dvou podlažích jedním krbem.

Teplovodní rozvod zajistí krbová vložka s výměníkem

Další možností, jak rozvést teplo po celém domě je využitím vody. K tomu ale potřebujeme krbovou vložku nebo krbová kamna s  teplovodním výměníkem. Krb je nutné napojit na teplovodní systém vytápění, který současně ohřívá i teplou užitkovou vodu. Je však třeba jej zapojit společně. Není to však nutné, záleží na tom, jak velký výkon máme a jak často bude krb používaný. Zda jako hlavní zdroj, nebo jako zdroj doplňkový. U hlavního zdroje je možné systém osadit ještě akumulační nádrží, která má za úkol uvolňovat naakumulované teplo v nádrži do systému v době, kdy se krbem netopí. Vytápění se tak úplně automatizuje. Pokud totiž v krbu zatopíte, kotel se musí sám automaticky vypnout a dům tak bude vytápět pouze krb. Voda v systému by měla stále cirkulovat a to pomocí samospádu nebo čerpadla, které bude v nuceném oběhu.
Foto: A-Z KRBY
Foto: A-Z KRBY
Finančně jsou oba systémy téměř srovnatelné, pokud je v projektu a stavbě domu již počítáno s rozvodem například k plynovému kotli. Samostatný výměník stojí přibližně tolik co ventilátor a rozvody k teplovzdušnému systému. Navíc je totiž možné teplovodní výměník zapojit do již existujícího ústředního topení. Teplovodní krbová vložka je efektivním řešením vytápění celého domu bez nutnosti rozvodu objemných hadic na horký vzduch, jako je tomu u krbů teplovzdudušných. Teplovodní vložku jednoduše napojíte do systému ústředního topení. Kromě využití pro vytápění rodinných domů je tento krb vhodný i k vytápění saun a bazénů. Vložku je navíc možné připojit i k podlahovému vytápění. Krb s teplovodní vložkou využívá od 50 do 90 % tepla, záleží na typu krbové vložky.

Svěřte práci specializované firmě

I když se může na první pohled zdát, že na zabudování a obestavení krbu nic není a zvládne jej každý šikovný kutil, skutečně se v tomto případě vyplatí práci svěřit odborníkům. Ti práci nejen odvedou profesionálně, ale také stanoví potřebný výkon topného tělesa. Pro takový výpočet je třeba brát v úvahu tepelné ztráty, klimatické podmínky a orientaci domu ke světovým stranám. Dál je třeba dodržovat všechny zásady požární bezpečnosti, ať už vlastníte krb, krbová kamna či komínové těleso.
Foto: A-Z KRBY
Foto: A-Z KRBY
Bezpečnostní normy předepisují minimální odstupy od různých materiálů. Krb by proto měla instalovat odborně způsobilá osoba, která má příslušnou kvalifikaci. Doklad o instalaci krbu pak bude vyžadovat i revizní technik pro komínová tělesa, který komín přezkouší a vydá zprávu o jeho zkoušce. Krb a komín, na který je krb připojen, by se měly začít používat právě až po schválení instalace revizním technikem.
Foto: A-Z KRBY
Foto: A-Z KRBY