Krbová kamna instalujte mimo topnou sezónu Zobrazit fotky zobrazit 7 fotek Nejlepší čas pro realizaci krbu je samozřejmě období, kdy nemusíme topit, nejlépe úplně mimo topnou sezónu. Proto možná i vy teď přemýšlíte nad výměnou starých kamen nebo pořízením nového estetického doplňku a hlavně praktického pomocníka v podobě krbových kamen. Pokud si ještě spojujete krbová kamna s typy, které znáte z chalup a starších stavení, inspirujte se novinkami a výhodami, které nabízejí moderní krbová kamna.

Kam se hodí krbová kamna

Krbová kamna jsou nepřekonatelná v náběhu tepelného výkonu ihned po zatopení, už pár minut po podpálení cítíte sálavé teplo, které je během chvíle v celé místnosti. Moderní konstrukce topenišť do výšky v kombinaci s přívodem sekundárního vzduchu zaručuje vysokou účinnost spalování, až 81 %. Výkon krbových kamen se podle velikosti a materiálu pohybuje mezi 2 až 20 kW. Je ale pravda, že pokud přestanete topit, kamna rychle vystydnou.

Krbová kamna s teplovodním výměníkem můžete využívat jako jediný zdroj topení v bytě, domě, na chalupě i v zimní zahradě, teplá voda je rozvedena do radiátorů v jednotlivých místnostech. Krbová kamna bez výměníku se všeobecně doporučují jako doplňkový zdroj tepla. Oblíbená opět začínají být také krbová kamna se sporákem, která si pamatujete od svých babiček. Dnes jsou ale mnohem propracovanější a mohou být zapojena do teplovodního systému.

Co byste měli vědět, než půjdete krbová kamna vybrat

Aby vám kamna opravdu sloužila, je lepší, když výběr prokonzultujete s odborníkem. Musíte vědět, zda chcete kamna jako hlavní či doplňkový zdroj vytápění, jak velký prostor vám mají vytopit (v m3), zda je možný přívod sekundárního vzduchu a stav i průměr komínu, na který se připojí potřebný kouřovod.
Foto: EUROKRBY, litinová krbová kamna
Foto: EUROKRBY, litinová krbová kamna
Foto: EUROKRBY, litinová krbová kamna
Foto: EUROKRBY, litinová krbová kamna
Jaká krbová kamna vybrat?

Krbová kamna jsou často ještě dnes považována za ne tak výkonná a atraktivní, jako jsou krby osazené krbovými vložkami. Ale kamna už jen co do designu krbové vložky úspěšně dohánějí a mnohdy i předhánějí. Prosklení mají téměř stejně velké a tvar si můžete zvolit podle vašeho gusta - moderní, tradiční, rustikální, zdobený, do historických objektů a jiný.

Díky různým povrchům je možné vybrat si i z nejrůznějších barevných provedení tak, aby zapadly do vašeho interiéru, nebo naopak byly dominantou. Novinkou jsou kamna s otočným topeništěm. Sálající oheň tak můžete pozorovat z jakékoli části místnosti i přesto, že máte kamna jen s předním prosklením. Co se týče materiálu, jsou dostupná krbová kamna litinová, ocelová či kachlová.

Litina je tradiční, osvědčený a oblíbený materiál díky výborné akumulaci tepla a rovnoměrnému sálání ještě několik hodin po vyhasnutí. V interiéru jsou dominantou pro svou zdobnost, ale i barevné varianty. Povrchové provedení může být klasicky kovově šedé, černě matné či v lesklých barevných úpravách jako je královská modrá, slonovinová, zelená a jiné. Snad jedinou nevýhodou je jejich velká hmotnost.
Foto: EUROKRBY, ocelová krbová kamna
Foto: EUROKRBY, ocelová krbová kamna
Foto: EUROKRBY, ocelová krbová kamna
Foto: EUROKRBY, ocelová krbová kamna
Krbová kamna ocelová jsou o poznání lehčí, a nemají tedy tak velké nároky na podklad. Díky dostupnosti nejrůznějších barevných provedení jimi doplníte interiér opravdu stylově. Výhodou je také nižší pořizovací cena oproti variantě z litiny.

Kachlová kamna jsou absolutní jedničkou v akumulaci tepla. Sice nemají tak rychlý náběh tepelného výkonu ihned po zatopení, ale o to déle z nich teplo sálá, i když je oheň už vyhaslý. Jsou tak ideální na chaty či chalupy, kde nemáte jiný zdroj tepla a nechcete se v noci budit kvůli přikládáním. A co do provedení snad ani nemusíme rozvádět, že kachlová kamna jsou opravdovým skvostem.

Výhody krbových kamen
  • krbovým kamnům stačí průměr kouřovodu 100 až 150 mm, který je standardní ve většině starších stavení, chalup a rekreačních objektů
  • výkon je sice o něco menší než u krbových vložek, ale díky tomu je také menší spotřeba topiva, vzhledem k velikosti a materiálu kamen od 1,5 do 3,5 kg/h
  • vybírat si můžete z množství typů, barev, materiálů a způsobů provedení
  • velkou výhodou je i pořizovací cena, kvalitní kamna koupíte za cenu od 15.000,- Kč
  • nedocenitelná je snadná a rychlá instalace, nepotřebují pevné obezdívání jako krbové vložky, po zakoupení je stačí nechat odborníkem zapojit na kouřovod a můžete topit
Foto: EUROKRBY, kachlová krbová kamna
Foto: EUROKRBY, kachlová krbová kamna
Foto: EUROKRBY, kachlová krbová kamna
Foto: EUROKRBY, kachlová krbová kamna