Kdo okusil teplo a pohodu u krbu, ve kterém plápolá oheň, rázem se do něj zamiluje. Teplo z krbu je jiné, než z klasického topení, plápolající oheň pak podvědomě dává tělu pocit uvolnění, tepla a příjemné pohody. Topná sezóna pomalu začíná a vy možná právě teď uvažujete o pořízení krbu či kamen. Pokud stále nejste rozhodnuti, pojďte se dozvědět něco víc o krbech.

Dříve krb fungoval jako otevřené ohniště, které bylo nejen zdrojem tepla, ale také se na něm vařilo, v komíně se udilo maso, ryby a sýry. Krby současnosti už často plní pouze funkci zdroje tepla a také funkci estetickou. Dá se říci, že krb je součástí zařízení, které interiér zútulní, kromě toho však dokáže být také dominantou celého pokoje.

Vybíráme krb
Před samotnou realizací krbu je třeba si uvědomit, zda jej skutečně využijeme a zda jej opravdu chceme. Je třeba si položit otázku, jak často a čím v něm budeme topit. Někoho může například shánění a uskladnění topiva brzy unavit. Kromě toho se jedná o poměrně náročnou investici, která by se v případě, že by krb sloužil pouze jako dekorace, nemusela vyplatit. Stavba krbu také představuje určitý zásah do konstrukce domu. Pokud je dům ve fázi stavby a s krbem se předem počítá, máte o pár starostí méně. Dodatečná stavba krbu už může přinést komplikace. Proto je dobré si vše ujasnit včas.
Foto: www.kago.cz
Foto: www.kago.cz
V praxi můžete vybírat ze tří druhů krbů – krb s otevřeným ohništěm, s krbovou vložkou nebo kazetou. Krb s otevřeným ohništěm má smysl v případě, že v něm chcete topit pouze občas. V takovém případě je spotřeba dřeva mnohem větší, nežli u krbů uzavřených a jeho účinnost je 12 až 20 %. Na druhou stranu nebudete ochuzeni o zvuky praskajícího ohně a o vůni hořícího dřeva. Od ohně nejste ničím izolováni, takže plápolající oheň svojí nenahraditelnou atmosférou rázem pronikne do místnosti. Stará otevřená ohniště lze snadno rekonstruovat. Je totiž možné do nich krbovou vložku doplnit a ta pak zajistí vyšší účinnost při menší spotřebě dřeva. Oproti tomu krby s krbovou vložkou se mohou pochlubit účinností od 50 do 80 %. Vždy podle toho, z jakého materiálu jsou vyrobené. Krb s krbovou kazetou je podobný jako krb s krbovou vložku, liší se však svými rozměry. Krbové kazety mají navíc vyšší efektivitu, mluví se o stupni účinnosti okolo 85 %. Místnost se tolik nezanáší popelem a výhřevnost krbu se mnohonásobně zvýší. Krbová kazeta je v podstatě něco jako dvoustěnná vana, ve které studený vzduch z místnosti přichází do kamen průduchy, ohřívá se v meziprostoru a poté se už ohřátý vrací zpět do místnosti. Než spálený vzduch odejde do komína, proudí ještě kolem výměníku tepla.
Foto: www.kago.cz
Foto: www.kago.cz
Na výběr máme celou řadu krbů, ať už od renomovaných místních výrobců či dovozců. Neplatí však vždy stejné pravidlo, že čím je krb dražší, tím je i kvalitnější a výkonnější. Při výběru sledujte především, z jakého materiálu je krb vyroben. Materiál by měl disponovat základními vlastnostmi, jako jsou žáruvzdornostžárupevnost. V první řadě si uvědomte, jak velký prostor chcete krbem vytápět. Podle rozměrů vytápěné plochy následně vybíráme topidlo o dostačujícím výkonu. Při výběru krbu je dobré si také předem ujasnit, čím budeme chtít topit. Některé druhy topidel jsou vhodné pro topení dřevem, jiné pro topení briketami či uhlím. Pro topení uhlím je však třeba vybírat krby s tepelnou pojistkou, protože uhlí má mnohem vyšší výhřevnost nežli dřevo. Pokud navíc chceme krb napojit na centrální systém, je třeba vybírat krb s krbovou vložkou. Ta je vybavena čerpadlem, které přebytečné teplo z komína rozvádí po domě. Za nepříliš mrazivých dní takto můžete vytápět celý dům.

Nepodceňujte funkci komína
Ať už máte sebekvalitnější krb nebo kamna, bez kvalitního komína vám to není nic platné. Uvědomte si hned zpočátku, že komín je tu proto, aby odváděl kouř a spaliny mimo místnost. Že se jedná o jedovaté spaliny, není třeba nikterak připomínat. Komín by měl správně fungovat. Teplý kouř musí stoupat vzhůru a zároveň musí do místnosti pronikat vzduch studený, čistý. Aby byl komín schopen kouř podtlakem odsávat, musí mít správný tah, který je závislý na výšce a šířce komína. Stavba komína proto podléhá přísným normám. Kromě toho, že by konstrukce komína měla mít jasné technické náležitosti a zahrnovat předepsaný materiál, je třeba provádět i pravidelné revize.

Umístění krbu
Dominantní postavení zaujímají krby umístěné ve středu místnosti. Zaujmou na první pohled, i když v nich právě nehoří oheň. Toto umístění krbu ale nepatří právě ke klasice, takže může vzniknout zajímavé kompoziční umístění celé místnosti. Dalším nevšedním prvkem jsou krby zavěšené nebo skryté ve stěně. Pokud ale nejste zastánci netradičních prvků, určitě vás nezklame krb umístěný v rohu, který dokáže využít prostor, který by jinak neměl jiné uplatnění. Předsazené krby patří mezi klasiku a jsou na stěnu umisťovány v celé šířce. Mohou pak do prostoru vstupovat celou svou šířkou, nebo jen římsou.
Foto: www.kago.cz
Foto: www.kago.cz
Čím topit?
Při výběru krbu je dobré si také předem ujasnit, čím budeme chtít topit. Ideální je buk, dub, bříza nebo jasan. Dřevo z jehličnanů není příliš vhodné, protože obsahuje mnoho smůly, která způsobuje zadehtování komína a obvykle znečišťuje skleněný kryt. Jako topivo by mělo sloužit dřevo o vlhkosti okolo 20 %. Vlhčí dřevo může snížit výkon krbu téměř o polovinu, značná část energie se totiž vyplýtvá právě na jeho vysušení. Na topení v krbu se také nehodí dřevo jakkoli ošetřené laky, barvami, mořidly… Mohlo by totiž uvolňovat jedovaté splodiny.

I když s sebou pořízení krbu nese mnohá úskalí (počáteční vyšší investice, starosti s obstaráváním dřeva či uhlí a s jejich následným skladováním), máte v dnešní době stálého zdražování jistotu, že nejste zcela závislí na dodavatelích energií. Zdražování elektrické energie nebo plynu v topné sezóně tedy nemusí tak výrazně zatížit vaši peněženku. A navíc nad vlastní teplo u rodinného krbu opravdu není, obzvláště pro duše romantické.
Foto: www.kago.cz
Foto: www.kago.cz