Která tepelná izolace si poradí s vlhkostí a plísní Zobrazit fotky zobrazit 8 fotek

S obálkou domu je to podobné jako s naším oblečením. Dobře je nám v takovém, které zároveň odvádí pot, hřeje nás a chrání před větrem a deštěm. Vůbec nejhorší pak je, když se v oblečení zapaříme. Stejně jako se lidské tělo potí, se tvoří uvnitř domů vlhkost (osobní hygiena, praní, vaření, mokrý úklid a čištění, ale i jen naše dýchání) a tu je třeba z domu odvádět. Jak ale žít v domě opravdu zdravě a bez plísní? 

Vlhkost musí z domu ven

Pokud vlhkost tvořící se uvnitř domu pořádně nevyvětráme a nebo neodvedeme jiným způsobem, hrozí vytvoření ideálních podmínek pro růst plísní. A právě plísně ohrožují v interiérech naše zdraví nejvíce. Čím neprodyšněji pak dům zabalíme, tím hůře se nám bude vnitřní vlhkosti zbavovat. Sice se ohřejeme, ale příjemně se zrovna cítit nebudeme. Nejlepší je zvolit pro výstavbu domu takovou materiálovou skladbu, která si dovede s vlhkostí poradit. A důležitým klíčem k úspěchu je volba tepelné izolace, jenom to ale nestačí.

Zásadní je celá skladba izolované stěny, střechy, podlahy a dalších konstrukčních prvků budov, které je třeba izolovat. A znova se můžeme vrátit na úvod článku, funguje to vlastně podobně jako vrstvení funkčního outdoorového oblečení. Pokud je skladba navržena opravdu dobře, udržíme v zimě uvnitř teplo a v létě mu naopak zabráníme pronikat zvenčí, přitom se však zbavíme i nežádoucí vlhkosti a také venkovního hluku.

Funkční outdoorové oblečení
Funkční outdoorové oblečení

Izolace z celulózy

Pokud se ale vrátíme právě k tepelné izolaci, vynikající schopností odvádět vlhkost z vnitřních prostor disponuje celulóza. Jde o tepelnou izolaci vyráběnou z rozvlákněného dřevitého papíru. Právě celulóza si v sobě nese vynikající vlastnosti dřeva, díky kterým nemá vlhkost vliv na její životnost ani schopnost dobře izolovat. Stejně jako dřevo dovede i celulóza navázat přebytečnou vlhkost a uvolnit ji v nejvhodnější době. Vyrovná tak teplotní i vlhkostní extrémy prostředí. Domy izolované celulózou jsou výrazně méně rizikové na vznik a šíření plísní a udržují si uvnitř příjemné a zdravé prostředí pro bydlení.

Celulózová izolace
Celulózová izolace

Celulóza vlastně funguje jako přírodní klimatizace. Pokud se totiž voda odpařuje, snižuje se okolní teplota. Podobně jako se za vedra ukrýváme pod hustými stromy, kde je mnohem více vlhkosti a tedy chladněji, vlhkost se právě za horkého počasí z celulózové izolace uvolňuje do interiéru. Ovšem celulózová izolace umí vlhkost z interiéru nejen odvětrat, ale také si umí její část schovat na horší časy, kdy ji teprve uvolní.

Podlaha podkroví zateplená celulózovou izolací
Podlaha podkroví zateplená celulózovou izolací

Pijákový efekt

Celulózová vlákna fungují jako ze školy dobře známý piják (savý papír). Hovořit též můžeme o takzvaném pijákovém efektu. Nasákavost je prostě lepší než olejová hydrofobizace nebo neprodyšnost. Neprodyšnost totiž znamená vlhkost v konstrukci a je již jedno, zda jde o vlhkost vzdušnou a nebo vniklou kvůli poškození konstrukce. Tuto vlhkost prostě musíme z konstrukce vždy dostat ven. Pijákový efekt nám zajistí, že vlhkost nahromaděná u nosné konstrukce se redistribuuje do prostoru a lépe se pak z konstrukce vypaří.

Celulózová izolace
Celulózová izolace

Dokonale utěsněné interiéry představují problém

Prostě platí a již dávno se dobře ví, že dokonalé utěsnění interiéru bez možnosti přirozeného nebo řízeného větrání přináší jen problémy. Jedinou světlou stránkou je maximální úspora nákladů na vytápění, ovšem vlhkost nahromaděná v interiéru nemá kam uniknout. A končí to množením plísní. Pokud pak někdo v domácnosti trpí alergií či astmatem, je pro něj takové prostředí o to škodlivější. Například astmatik nesmí přijít s plísní do styku vůbec. Nepodceňujte proto právě výběr izolací pro svůj dům. Jedině zdravá přírodní izolace se dokáže s vlhkostí vyrovnat optimálně. A přitom samozřejmě plní i to, co od ní čekáme a šetří nám peníze.

Už víte, jak dosáhnout zdravého bydlení?

Difúzně otevřená konstrukce
Difúzně otevřená konstrukce

Prodyšnost difúzně otevřených konstrukcí

Dřevo je schopné se vzdušnou vlhkostí pracovat stejně jako celulózové izolace. V případě potřeby vlhkost přijme a zase odevzdá. I obálka staveb však přitom musí být prodyšná. A právě to umožňují tepelné izolace, která mají nízký difúzní odpor (μ) a umožňují prostup vodní páry a její odvod z míst, kde by mohla škodit akumulací a kondenzací.

Jedině hygroskopický materiál si s vlhkostí dokáže bezpečně poradit i při větších tloušťkách izolace. Termíny „hygroskopie“, „hygroskopicita“ a „hygroskopičnost“ jsou přitom úplná synonyma označující schopnost látky snadno pohlcovat (vypuzovat) a udržovat vzdušnou vlhkost. Bez takového materiálu nelze difúzně otevřené konstrukce navrhovat.

Celulózová izolace Climatizer Plus®
Celulózová izolace Climatizer Plus®

Celulózová izolace Climatizer Plus®

Právě celulózová izolace Climatizer Plus® odvádí vlhkost a zaručí sucho, poradí si přitom i s vlhkostí ve stavebních konstrukcích. Vlhkost přijme a odevzdá v horkém létě do interiéru, v zimě a chladných měsících roku ji pro změnu vede do exteriéru. Brání tak kondenzaci a vlhkosti ve stavebních konstrukcích a na jejich površích. Plísně a hniloby prostě nemají šanci!

Celulózová izolace
Celulózová izolace

Izolace Climatizer Plus® přitom získala titul Ekologicky šetrný výrobek. Firma CIUR a.s. byla dokonce první v historii České republiky, kdo se mohl touto značkou pyšnit. Ocenění bylo uděleno za snahu dosáhnout výrobku s co nejnižší a nebo téměř žádnou ekologickou stopou. Vlastně jde o významný příběh papíru, který svou podstatu dostal, ale jeho životnost neskončila hozením do odpadkového koše a zaskládkováním na deponii.