Které věci do garáže určitě nepatří a to samozřejmě ani do té vaší Zobrazit fotky zobrazit 5 fotek

V bytě nebo domě často zápasíme o každý kousek místa, a tak se snažíme věci momentálně nepotřebné odsouvat někam mimo. Třeba do garáže, protože kromě auta se tam ještě může vejít spousta zbytečností. Nebo na půdu domu, do sklepa. Co by se mohlo pokazit, že? Prozradíme vám to.

Když to vezmeme od úplného a poněkud přehnaného konce: představte si požár rodinného domu. Což není nic hezkého, ale pořád to může mít relativně šťastný konec. Pokud tedy budou moci týmy profesionálních hasičů dělat svoji práci. Nu, a právě tu nebudou moci úplně bez problémů dělat, pokud jste se rozhodli, že ze své garáže, půdy nebo sklepa jen tak mimochodem uděláte skladiště natlakovaných propanbutanových lahví. Nebo jiných podobných extrémně hořlavých, explozivních a toxických maličkostí. Ne vždy může mít snaha o uskladnění tak výbušný potenciál, ale jako názorná ilustrace to asi postačí. 

Uskladnění tiskovin si žádá suché prostředí a absenci hmyzu. kredit: Pexels
Uskladnění tiskovin si žádá suché prostředí a absenci hmyzu. kredit: Pexels
Garáž není muniční sklad. Pokud jej z ní neuděláte. kredit: flyerwerk
Garáž není muniční sklad. Pokud jej z ní neuděláte. kredit: flyerwerk

Co tedy do garáže nepatří?

Krmení pro zvířata

Na mysli máme ty poněkud nepraktické mnohakilové papírové pytle s granulemi pro psy a kočky, které by doma jen překážely. V garáži se na ně sice práší, ale to je to nejmenší. Horší je, že dost vytrvale svou vůní tu lákají hlodavce. Od malých zvědavých myšiček až po tučné potkany, kteří tu ještě pár deko kvalitní granulovanou stravou ještě přiberou. Nedělejme si iluze o tom, že se do vašeho náhradního skladiště nedostanou, hlodavci jsou v tom vážně dobří. Většinou ale zmizí, pokud nic zajímavého neobjeví. Takže když jim tu nachystáte snadno dostupné krmení, nemají důvod odcházet. Pokud to opravdu nejde jinak, uchovávejte pochoutky pro vaše zvířecí miláčky v zajištěných kovových boxech nebo kontejnerech.

Olejem, barvou nebo ředidlem nasáklé hadry

Samozřejmě, že mít po ruce nějakou univerzální pucvol na otření se hodí, zvlášť když pracujete s mazivy. Kus zamaštěného hadru tady, kousek zase támhle. Dohromady je to ale třeba celý pytel takových barvivy, oleji a rozpouštědly nasáklých tkanin, ze kterých se třeba do okolí pomalu uvolňují těkavé látky. V ten moment, kdy si po dobře odvedené práci zapálíte, vlastně hrajete ruskou ruletu. Nebo tu budete svařovat, letovat, brousit? Je to v zásadě jedno, jiskra se neptá. Stejně jako byste nechtěli mít pod pultem bedničku zápalných lahví a po svém pracovišti nebryndáte benzín nazdařbůh, skladujete tu volně ložené a potenciálně velmi hořlavé látky. Není to bezpečné. Zrovna tak není dobré uměle zvyšovat hořlavost garáže tím, že sem nasázíte grilovací uhlí nebo balíky dřeva.

Knihy, noviny a časopisy

Není to s námi ještě tak zlé. Většina z nás se pořád zdráhá vyhodit knihu do kontejneru na papír, protože za těmi popsanými řádky nějak vnímáme hlubší smysl. Nejsme přece barbaři. Ale s tou knižní kulturou to zase tak úplně divoce pozitivní nebude, protože celý stohy a bedny knih skladujeme v garážích. Což je chyba. Nejde ani tak o to, že tu nehezky načichnou výpary, ale spíš o všudypřítomnou vlhkost. Pokud sem dáváme knihy s myšlenkou, že je to jen dočasná depozice, třeba než si pořídíme větší knihovnu, nečiníme dobře. Knížky tu mohou zplesnivět. Možná by se vyplatilo udělat si s nimi jednou zajížďku, a darovat je někam do charity nebo antikvariátu.

V mnoha případech to není o nedbalosti. Garáž máme současně jako dílnu. kredit: Pexels
V mnoha případech to není o nedbalosti. Garáž máme současně jako dílnu. kredit: Pexels

Staré oblečení, spacáky

Těch problémů, kterých se při nevhodném uskladnění textilií v garáži můžete dočkat, je vlastně povícero. Že v nevytápěné garáži může být docela dost vlhko, je nasnadě. A pak je tedy zřejmé, že uložené látky mohou navlhnout a chytit dost nepříjemnou plíseň a puch, který z nich jen tak nepustí. Další komplikace způsobuje hmyz, tedy nejrůznější moli a můry. I těm jste právě vyrobili příhodné obydlí a úkryt před nepohodou. Zvlášť kožené a kožešinové součásti oděvů zbožňují. A nemluvilo se tu před chvílí o hlodavcích? Vy jim tu vážně chcete vyrobit hezký pelíšek, viďte? Jen si pak prosím nestěžujte, že s nimi máte nějaký problém. Nabídli jste jim přece byt a stravu zadarmo. To samé platí pro nejrůznější předložky a koberce. I když jsou složené a úhledně zabalené, okolní pachy nasávají jako houba. Koberec z bytu kuřáka podle vůně poznáte i po generacích. Tak jak asi může „vonět“ koberec z garáže?

Staré barvy a ještě starší vína

Jsme lidé šetrní, a je nám líto zbavovat se poloplných plechovek s barvou. To je samozřejmě v pořádku. Nápad na jejich uložení v garáži ale není šťastný, protože uvnitř tohoto uzavřeného prostoru v průběhu roku dost intenzivně kolísá teplota. Po několika mrazivých zimních nocích nebo letních vedrech už neskladujete tu samou kvalitu, kterou jste si prve zakoupili. Jen pro přehled, na každé plechovce s barvou je uvedená ideální teplota pro skladování. A asi se budete divit, jak dalece tomu vaše garáž nevyhovuje. Podobně nevalné je to i s nápadem na skladování vína. Není to úplně plnohodnotný jihomoravský nebo jihofrancouzský sklípek se stabilní teplotou. Takže by se váš rodinný archiv mohl snadno změnit na pořádnou porci vinného octa. Domácí zavařeniny? Naskladněná zelenina na zimu? Je to pořád to samé dokola: lákáte škůdce, a zdejší teplota uskladněným potravinám stejně neprospěje.

Fantastická sbírka. Ta by si možná zasloužila lepší uložení, než v garáži. kredit: eak_kkk
Fantastická sbírka. Ta by si možná zasloužila lepší uložení, než v garáži. kredit: eak_kkk

Dětské hračky

Děti odrůstají, jejich vkus a zájmy se mění. A někdy se nám nechce, snad kvůli váze s nimi spjatých vzpomínek, lifrovat z domu jejich první hračky. Garáž ale není archiv vzpomínek: uskladněné hračky tu snadno podléhají zkáze: nasáknou výpary, plesniví, hoduje na nich kdejaká havěť. Když už cítíte, že vám nebudou k užitku, zkuste je poslat dál. Třeba ještě někomu na tváři vykouzlí úsměv. Syslit je pro příští generace nejspíš nemá valného smyslu. Pokud na tom trváte, najděte jim důstojnější uložení, než v kartonové krabici za výfukem zaparkovaného auta. 

ČESKÉSTAVBY.cz

pixabay.com