
Proč je obyčejný hmoždíř lepší než mlýnek anebo elektrický mixér
Pro někoho je už pouhý pohled na hmoždíř v kuchyni připomínkou pravěku. Jejich výhodou však představuje fakt, že k drcení a upravované substance využívají nižší energii.
Pro někoho je už pouhý pohled na hmoždíř v kuchyni připomínkou pravěku. Jejich výhodou však představuje fakt, že k drcení a upravované substance využívají nižší energii.
Za peníze je dnes k mání všechno, ale udírna postavená vlastníma rukama je vždycky o něco lepší, než ta nakoupená ve formě unifikované skládačky. Pokud tenhle stavební mini-projekt dotáhnete úspěšně do konce, čeká vás chutná odměna.
Zima automaticky neznamená konec všech radostí, které si tradičně spojujeme s létem. Pravda, prosincové posezení v letním kině nebo koupání v řece už tolik netáhne, pokud nejste otužilci. Ale své záliby v grilování se určitě vzdát nemusíte. Atmosféra kolem rozpáleného zimního grilu má navíc dočista jiné grády, takže za vyzkoušení to určitě stojí.
Když to vezmeme historicky, nejprve byly hmoždíře, poté až ruční mlýnky a nakonec i mlýnky elektrické. Na otázku, zda byla nejprve slepice a nebo vejce, odpovědět nelze, v případě hmoždířů a mlýnků je však jasno. V mnoha případech ale jde i o pěkné designové kousky, které se nemusíte stydět v kuchyni vystavit. Především by se ale měly používat. Jak si doma nadrtit koření, ale třeba i hrubozrnnou sůl?
Zimní venkovní grilování se stalo poslední roky novou módou, když ale nemáte pozemek, kde byste mohli grilovat, zbývá již jen kuchyně, balkón a nebo lodžie, případně terasa u opravdu luxusních bytů. Ovšem venkovní grilování na balkóně či lodžii musí být ohleduplné k sousedům a má svá pravidla.
Připomínka časů našich babiček a tak trochu zbytečný krám, který zabírá místo v kuchyni? Omyl. Chlebník, úložný box na pečivo, je v každé domácnosti navýsost užitečnou záležitostí. Zázraky sice nedokáže, ale umí efektivně prodloužit konzumní životnost a uchovat kvalitu zakoupeného nebo doma připraveného pečiva. Jak dobře? To záleží na pár užitečných detailech, které se vyplatí znát.
Slovo multicooker je vlastně synonymem výrazu „chytrý hrnec“. Tato nová generace chytrých hrnců se při vaření postará úplně o všechno. Kromě pomalého vaření můžeme v takovém hrnci také opékat, fritovat, vařit na páře a zavařovat. Pokud pak vaříte rýži či kaši, hrnec sám pozná, kdy je pokrm hotov a sám se vypne.
Banalita nebo zásadní věc? Dimenze možného materiálu pro kuchyňské prkénko zahrnují různé druhy dřeva, tvrzené sklo, porcelán, plast, mramor, silikon. Případně vyplétané podložky. Každý z těchto materiálů má své pro a proti, klady i zápory. Jaký si tedy vybrat?
Ostré nože potřebujeme po celý život, v kuchyni i zahradě, na houbách i při sklizních, na rybách i na výletě. Nože jsou našimi průvodci, a to jak průvodci dětí, tak dospělých. Mnozí se bojí dávat do rukou dětem nože ostré, ovšem k poranění dojde snáze s nožem tupým, zatímco na ten ostrý si prostě dáváme pozor. Z toho, co právě řežeme, nám však nemůže sjet. Pokud tedy pořídíte svému potomkovi třeba pověstnou „rybičku“, udržujte i tu ostrou.
BIG GREEN EGG znamená v překladu doslova "velké zelené vejce" a skutečně tak tyto grily, respektive "kompletní a kompaktní zahradní kuchyně" vypadají. Jejich konstrukce je však unikátní a patentovaná, použitá keramika byla dokonce vyvinuta v NASA. A jak tyto grily teprve slouží!
Vaření v zahradě je současným trendem a vůbec nejde je o grilování pořízení grilu či krbu, ale plnohodnotnou náhradu kuchyně umístěné v domě. Pokud je prostě hezky, ale při zastřešené kuchyni i za horšího počasí, můžeme pokrmy připravovat na čerstvém vzduchu. Nepotřebujeme digestoř a vše si můžeme přizpůsobit tak, jako bychom vařili uvnitř.
Dvakrát měřit a jednou řezat? Jestli se někdy rozhodnete pro vytvoření ohniště na zahradě, měřte, zvažujte a promýšlejte raději třikrát. Ohniště může pozvednout estetickou úroveň venkovního prostředí či zahrady v okolí vašeho domu na dočista jinou, vyšší úroveň. Ale také s ním můžete nadělat více škody, než krátkodobého užitku.
Grilování s rodinou na vlastní zahradě a nebo alespoň balkóně či lodžii patří k radostem, které si můžeme za nouzového stavu užívat dosyta. Pokud však máme třeba malý přenosný gril na pevná paliva, jaké z paliv je nejlepší, po kterém nám budou potraviny nejlépe chutnat? A jakými pomůckami si můžeme grilování usnadnit, ale i učinit bezpečnějším?
„Potři maso ještě jednou,“ „ukroj to tenčí,“ „přidej uhlí,“ „uhlí nepřidávej, to rozfoukáme“. Co Čech, to expert na grilování. Ne všechno, co se na zahradách dělá, vede k perfektní hostině. Jaké mýty se drží letního grilování jako sýr připálený na mřížku?
Dobře vybraný gril bude výborným pomocníkem, který připraví maso, zeleninu, ale i ovoce, dovede též udit a vůbec je všestrannou pomůckou při zahradní přípravě pochutin. Jaký gril si ale vybrat?
Jak vybrat gril, jaký a jak rozdělávat a udržovat oheň v grilech na dřevěné uhlí?
Zimní grilování je vlastně novým hitem. Někteří lidé, kteří si venkovní grilování natolik zamilovali, že se nedovedou dočkat té pravé grilovací sezóny, to dokázali vyřešit.
Nádobí lze umývat relativně rychle, efektivně a co se v dnešní době zvláště cení, šetrně k životnímu prostředí. Ale jak se to dělá?
Postavte si odolnou udírnu s grilem jako stavebnici a ještě k tomu z betonu.
Proč právě dřevěné prkénko z buku? Protože je tradiční, vyzkoušené, oblíbené, antibakteriální, prostě nejlepší. A bukové dřevo má ideální tvrdost.