Multicooker, příprava pokrmu (Foto: Shutterstock) Zobrazit fotky zobrazit 9 fotek

Slovo multicooker je vlastně synonymem výrazu „chytrý hrnec“. Tato nová generace chytrých hrnců se při vaření postará úplně o všechno. Kromě pomalého vaření můžeme v takovém hrnci také opékat, fritovat, vařit na páře a zavařovat. Pokud pak vaříte rýži či kaši, hrnec sám pozná, kdy je pokrm hotov a sám se vypne.

Multicooker neboli pomalý hrnec (Foto: Shutterstock)
Multicooker neboli pomalý hrnec (Foto: Shutterstock)
Multicooker (Foto: Shutterstock)
Multicooker (Foto: Shutterstock)

Jedna univerzální nádoba pro mnohé využití

Hrnce multicooker jsou kromě jiného vybavené senzory, které monitorují vnitřní teplotu, a s ohledem na hmotnost surovin přizpůsobují dobu vaření. Originální technologie Fuzzy Logic při použití programu rýže, kaše a nebo pilaf dokonce sama určí, kdy je jídlo hotové, a hrnec vypne.

Pomalý hrnec je vlastně jedinou univerzální nádobou, která ohřívá připravované pokrmy podle potřeby z různých stran. Tato schopnost umožňuje využití multicookeru jako pánve, hrnce, elektrické trouby, pařáku i fritézy. Znamená to, že místo mnoha různého nádobí a spotřebičů máte k dispozici jen jeden. Pro plně vybavené kuchyně možná zbytečné, ale kdo vyzkouší, ocení. A navíc, pokud jezdíte často na chatu či chalupu a řešíte zde, jak a v čem vařit, je multicooker skvělým řešením. Stejně tak pro kempování s možností využívání elektrické přípojky.

Multicooker - příprava pokrmu (Foto: Shutterstock)
Multicooker - příprava pokrmu (Foto: Shutterstock)
Multicooker - vaření rýže (Foto: Shutterstock)
Multicooker - vaření rýže (Foto: Shutterstock)

Opravdu chytrá příprava pokrmů

Multicooker si navíc určuje potřebnou teplotu pro vaření sám, jde tedy u skutečně chytrý hrnec, nejen multifunkční. Není třeba vše složitě nastavovat, stačí si zvolit program a ten již vše udělá za vás tak, abyste připravovaný pokrm nepřipálili. Další vychytávkou je programovatelné načasování, které vám umožní naplánovat přípravu jídla. Hrnec začne vařit v optimální dobu. Spuštěný a naprogramovaný multicooker přitom nemusíte hlídat. Vše zajistí elektronika a hotové jídlo je udržováno teplé bez zbytečného plýtvání elektřinou.

Přitom při vaření obvykle zašpiníme mnoho nádobí, což se ale s multicookerem nemůže stát. Stejně tak spotřebujeme mnoho elektřiny a to často úplně zbytečně. Multicooker je vlastně technologií, která vrací vaření jednoduchost a umožňuje především vařit co nejefektivněji. Po každém vaření budete muset navíc umýt pouze nádobu multicookeru. 

V multicookeru si dokonce můžete troufnout i na pokrmy, které vám připadají příliš složité, a jejichž přípravu by bylo třeba stále hlídat. Oproti tomu nám stačí krátká doba na přípravu a samotné vaření se již obejde bez nás.

Multicooker (Foto: Shutterstock)
Multicooker (Foto: Shutterstock)
Pomalý hrnec (Foto: Shutterstock)
Pomalý hrnec (Foto: Shutterstock)

Přednosti multicookeru:

  • Multicooker dovede vařit, dusit, péct, opékat, grilovat, napařovat, zavařovat, fritovat i gratinovat
  • Příprava pokrmů je snadná, velmi nám pomáhají chytré programy
  • Nemusíte špinit nádobí, vše připravíte v jednom hrnci, jehož vnitřní nádobu nakonec umyjete
  • Můžete si načasovat jídlo tak, aby bylo hotové při vašem návratu domů
  • Ušetříte za elektřinu, není třeba zapínat troubu ani sporák
  • Maso je z tohoto hrnce báječně šťavnaté a měkké
  • Pokrmy se nepřipalují
  • Pokrmy jsou udržovány teplé bez zbytečného plýtvání elektřinou
Multicooker (Foto: Shutterstock)
Multicooker (Foto: Shutterstock)
Chytrý hrnec (Foto: Shutterstock)
Chytrý hrnec (Foto: Shutterstock)