Dům postavený zde zdiva Ytong Zobrazit fotky zobrazit 6 fotek

Na počátku vzniku nového materiálu stála inovace – švédský architekt Axel Erikson vyvinul pórobeton téměř před sto lety. Výroba se celosvětově prosadila a k prvotní značce Ytong přibylo zatepleni Multipor a vápenopískové prvky Silka podobného složení. Výroba všech produktů vychází pouze z několika základních přírodních surovin – písek, cement, vápno a voda se díky pokročilé technologii dokáže změnit v moderní, spolehlivý, zdravý a vysoce trvanlivý stavební materiál pro jakýkoli typ stavby.

Inovace vychází zejména z know-how a vývoj probíhá ve zdokonalení technologií, výroby a znalostech o materiálu. Důležitou roli zde hraje lidský faktor – sdílení zkušeností mezi odborníky z několika evropských zemí, zázemí laboratoří se podílí na zvyšování kvality. Výsledkem jejich práce je například „vlajková loď“ Lambda YQ, tepelněizolační tvárnice, která s několikaletým předstihem byla vyvinuta tak, aby plnila ty nejpřísnější tepelnětechnické normy, které vstoupily v platnost lednem 2020: Nyní je už na našem trhu plně etablovaná a patří k nejžádanějším produktům pro jednovrstvé zdění bez zateplování.

Interiér domu postaveného ze zdiva Ytong
Interiér domu postaveného ze zdiva Ytong
Interiér domu postaveného ze zdiva Ytong
Interiér domu postaveného ze zdiva Ytong

Cítíte zodpovědnost za životní prostředí? Vybírejte produkty podle svého!

Oblast stavebních materiálů má velký potenciál pro zlepšení klimatu a ochranu životního prostředí. Desítky let se oddělení inovací ve společnosti Xella, která Ytong a příbuzné značky vyrábí, věnovalo zvýšení tepelně-izolačních vlastností produktů. To přispělo k zachování přírodních zdrojů a ke snížení energie a emisí. Suroviny používané pro výrobu jsou součástí zemské kůry a jsou prakticky nevyčerpatelné. Těží se šetrně a příroda není poškozována. Část surovin pochází z okolí výroben a další jsou ze vzdálenosti maximálně 200 km. Produkty jsou vyráběny v uzavřeném cyklu, který vyžaduje méně energie než srovnatelné stavební materiály. Také u dodavatelů se posuzuje zodpovědný přístup k životnímu prostředí. 

Lehká příčka
Lehká příčka
Lehká příčka
Lehká příčka

Kvalita surovin? Prémiovost a lokální původ.

Kvalita a prémiovost produktů Xella závisí na technologiích a také surovinách nejvyšší jakosti. Základem pro kvalitní výrobu je pečlivě definovaná surovina, proto jsou vybráni pouze dodavatelé, u nichž je tato kvalita dlouhodobým standardem. Důraz je kladen také na lokální původ – doprava nečiní nadbytečnou ekologickou zátěž. Xella jako výrobce přesně stanoví kritéria, která má dodavatel splňovat – například pro výrobu Ytongu byl vyvinut dodavatelem speciální typ extrémně jemně namletého portlandského cementu, který vyniká nejvyšší pevností a nejrychleji tuhne. Písek je důsledně praný a zbavený veškerých jílů.

Lehké příčky před instalací zárubní
Lehké příčky před instalací zárubní

Kontrola kvality? Německá přesnost a nadstandardní prověrky.

Koncern Xella disponuje akreditovanými laboratořemi v Brucku, kde probíhá pravidelná kontrola a měření s cílem je zaručit u materiálu dlouhodobě stálé vlastnosti. Pravidelně se měří také skutečná radiace výrobků, která je trvale výrazně nižší než u ostatních stavebních materiálů. Dvakrát ročně se v německých laboratořích kontrolují také skutečné tepelněizolační vlastnosti produktů. Zákazník má tak jistotu, že kterýkoli z nich odpovídá deklarovaným hodnotám i a výrobce garantuje skutečná čísla.