Poznejte přednosti přírodních nátěrů Zobrazit fotky zobrazit 9 fotek Stále častěji se rádi obklopujeme přírodními materiály, které však vyžadují ochranu pro prodloužení své krásy a životnosti. Nejedná se jen o podlahu, ale třeba i nábytek a dětské hračky, které musí často odolávat vysoké zátěži. Také dřevo ve vnějších prostorách, jako je například zahradní nábytek, plot, terasa, fasáda či altán, je třeba ochránit. Je však zapotřebí zachovat přírodní vlastnosti materiálu. Dřevo musí mít možnost dýchat, aby si uchovalo svou pružnost (ve vnitřních prostorách tak může pozitivně působit na klima v místnosti) a právě tato důležitá vlastnost je po OSMO nátěru zachována.

Pro podlahy je ideální OSMO Tvrdý voskový olej, který používáme pro masivní podlahové palubky, selská prkna, parketové vlysy, dřevěné mozaiky, OSB desky a korkové podlahy. Vyrábí se v polomatu či matu.

Pokud by podlaha měla získat povrch jako bíle vylouhovaný, provede se jako základní nátěr OSMO Tvrdý voskový olej – bílý základ, který se po zaschnutí přetře jednou vrstvou bezbarvého Tvrdého voskového oleje. Aplikují se dva nátěry, po vytvrdnutí je povrch (cca po osmi dnech) možno zatížit nábytkem. Nátěr je odolný vůči oděru, namáhání tlakem, vodě a zašpinění.

Silně zatěžovaná místa se dají bez problémů renovovat přetřením po předchozím řádném umytí plochy (odpadá tak operace přebrušování celé plochy).

Nábytek, stěny, stropy, dveře, trámy a dřevěné hračky natíráme OSMO Dekoračním voskem transparentním, kde je na výběr z široké škály odstínů a barev, které se mohou vzájemně míchat. Nátěr zdůrazňuje strukturu a žilkování, povrch je hedvábně lesklý. Vyrábí se také Dekorační vosk creativ, který se vyznačuje moderními pastelovými odstíny, jeden nátěr přiznává kresbu dřeva, dva nátěry jsou již krycí.
Foto: www.osmocolor.eu
Foto: www.osmocolor.eu
Foto: www.osmocolor.eu
Foto: www.osmocolor.eu
OSMO TopOlej je speciální kombinací oleje a vosku k bezbarvé úpravě povrchu nábytku a pracovních kuchyňských desek. Povrch dřeva zůstane přírodně matný a odolný vůči chemikáliím, které se používají v domácnosti a skvrnám od coly, ovocných šťáv, vína atd. OSMO TopOlej odpuzuje vodu a je odolný vůči oděru, nepraská a neodlupuje se.

Na exotické podlahy typu jatoba, wenge, merbau a další je vhodný OSMO Čistý vosk, který pronikne zvláště hluboko do dřevin s extrémě vysokou hustotou a s vysokým obsahem pryskyřic.

Jako ochranu dřeva ve vlhkých vnitřních prostorách (a také vnějších) pak používáme OSMO Protektor bez biocidních látek, který je možno přetírat OSMO Tvrdým voskovým olejem nebo OSMO Dekoračními vosky.

Ve vlhkých vnějších prostorách je vhodné pod nátěr použít voskovou impregnaci OSMO WR, která silně odpuzuje vodu, působí preventivně proti plísni, modrání dřeva a napadení hmyzem. Prodlužuje se tím životnost druhů dřeva s nízkou odolností jako je třeba smrk, jedle borovice a jedlovec. Impregnace zároveň snižuje spotřebu dalšího nátěru (např. OSMO Ochranná lazura, Jednorázová lazura, Selská barva atd.).
Foto: www.osmocolor.eu
Foto: www.osmocolor.eu
Foto: www.osmocolor.eu
Foto: www.osmocolor.eu
Na dřevěné povrchy ve vnějších prostorách je třeba nátěru s velkým obsahem účinných látek proti napadní řasami a houbami, UV záření a povětrnostním vlivům a musí silně odpuzovat vodu. OSMO Ochranná lazura tyto nároky splňuje, dřevo je dlouhodobě chráněno a je možno vybírat z 15-ti odstínů, které lze vzájemně smíchat.

Pokud potřebujete ochránit dřevěné plochy proti UV záření a přitom mají zůstat přírodní, je vhodný přípravek OSMO UV ochranný olej bezbarvý 420 (s biocidy proti napadení řasou a houbou) a OSMO UV ochranný olej bezbarvý 410 (bez biocidů). Tyto nátěry proniknou hluboko do dřeva, uchovají dřevo zdravé a elastické a nenechají ho vyschnout. Používá se jako samostatný nátěr (2x), základní či konečný (1x).

Prkna z ušlechtilých dřevin na terasách a balkónech (i zahradní nábytek) ochrání speciální oleje na dřevo (například teak, dub, modřín, garapa, bangkirai atd.), které plochu vyhladí a odpuzují vodu a nečistoty. Transparentní, polomatná OSMO Jednorázová lazura na bázi oleje je určena do vnějších i vnitřních prostor, zvýrazňuje strukturu a fládrování dřeva, snadno proniká do podkladu a provádí se pouze jeden nátěr, který neodprýskává, nepraská a neodlupuje se. Vyrábí se v 16-ti odstínech.
Foto: www.osmocolor.eu
Foto: www.osmocolor.eu
Foto: www.osmocolor.eu
Foto: www.osmocolor.eu
Barevnou různorodost pro oblast vnějších prostor nabízí OSMO Selská barva, krycí nátěr pro všechny povětrnostní podmínky. Je určen především k nátěrům dřevěných fasád, balkónů, oken, zahradního nábytku a domků. Vyrábí se v 16-ti odstínech. Na objednávku lze při minimálním odběru 2,5 litrů za příplatek 500,- Kč bez ohledu na množství namíchat dle vzorkovníku RAL dalších 186 barevných odstínů.

Na běžnou údržbu je vhodný přípravek OSMO Wisch Fix, speciální koncentrát k přidání do vody na běžné čištění a zároveň oživení podlahy. Výrobek neobsahuje rozpouštědla, barviva, vonné látky a je biologicky odstranitelný. Pro příležitostné intenzivní čištění a regeneraci podlah je určen prostředek OSMO Čistič a údržba.

Pokud Vás zaujmou výrobky řady OSMO, navštivte naši vzorkovnu a prodejnu v OD Norma, Litvínovice 319, České Budějovice, kde se můžete seznámit se vzorky přímo aplikovanými na dřevo.
Foto: www.osmocolor.eu
Foto: www.osmocolor.eu
Foto: www.osmocolor.eu
Foto: www.osmocolor.eu